avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiere

La varsta de 15 ani am fost infiata. Acum, la 45 de ani, doresc sa ma desfiez. Este posibil acest fapt, tinand cont ca numai unul din parintii naturali mai traieste? Acesta este de acord sa ma desfiez. Parintii adoptivi sunt si ei de acord cu aceasta dorinta.
Ce demersuri sunt necesare? Ce acte sunt necesare si unde pot fi depuse? Cat poate dura acest lucru? Cam costa aceasta desfiere?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 10:57, 26 August 2009
Exact. Daca doriti un anume procent din mostenire, poate sa nu-l obtineti, dar in limita cotei disponibile sigur veti obtine. Sora dv. va lua partea rezervata ei, dv. restul sau cum vrea testatorul, dupa caz.

Ar trebui insa sa clarificati exact ce doriti, sa spuneti ce fel de adoptat sunteti (cu efecte depline sau nu, caci daca sunteti cu efecte restranse, e ca si cum ati fi copilul tuturor celor 4 parinti: firesti si adoptatori). Trebuie sa stim daca vreti o bucatica din mostenire sau o bucatica anume, ce e cu cei 5/8, de ce nu vreti sa-i mosteniti pe parintii adoptatori etc.

Nu are rost sa incercati desfacerea adoptiei si nici nu cred sa aveti sanse.
Nu as putea sa mostenesc parintii adoptivi. Acestia m-au ajutat atunci cand am avut nevoie, dar acum nu as vrea ca celalalt copil al lor sa imparta ceva cu mine. Cred ca atunci cand unul dintre parintii mei adoptivi nu va mai fi, voi renunta la partea mea din mostenire (am auzit ca se poate), iar partea mea de mostenire ii va reveni fratelui meu adoptiv.
Masa succesorala atat a parintilor mei naturali cat si a parintilor adoptivi ar fi cam aceeasi, deci nu as fi avantajata daca as mosteni din partea parintilor naturali. Dimpotriva. As avea ceva probleme cu sora mea.
Poate ca ar fi mai simplu sa ma desfiez atunci cand nu vor mai fi parintii mei adoptivi. Cred ca atunci nu ar mai trebui sa caut un motiv, ca acum. Apropo, am fost adoptata cu drepturi depline.
Totusi, nu inteleg de ce instanta nu ar fi de acord cu aceasta desfacere a desfierii atunci cand atat parintele natural (in viata) cat si parintii adoptivi sunt de acord.
Pentru este impotriva principiilor adoptiei.
Nu inteleg de ce va faceti atatea probleme daca dvs. nu vreti mostenirea.
Lasati-i pe ei sa-si faca probleme.
Iar daca tatal natural vrea sa va lase ceva sa faca cum a spus colega mea mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
Gabriela Mihai, Avocat
Nu prea exista jurisprudenta in "desfiiere".

Dar mie mi se pare o problema artificial creata. Daca din partea parintilor adoptivi nu doriti sa primiti nimic, atunci renuntati la mostenire printr-o hartoaga facuta la notar in favoarea sorei dvs. Nimic mai simplu.
(numai dupa deschiderea succesiunii se poate face)

Daca parintii naturali doresc sa va lase ceva, un testament autentic rezolva elegant si sigur problema, si aveti parte de o cota rezonabila.

De ce un proces lung si fara prea mari perspective??
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
o_mores, utilizator
Cota asta poate merge pana la 1/2 din mostenire daca mai aveti doar o sora. Deci egal cu ea.

Alte discuții în legătură

Copiii infiati si desfierea liutza50@yahoo.com liutza50@yahoo.com buna ziua.am si eu o intrebare....acum 10 ani am fost infiata si batrana care m-a infiat mai are o fata infiata,eu am acu 29 ani,cealalta are in jur de 40 de ... (vezi toată discuția)
Testament cu fiu infiat masso masso buna seara! expun urmatoarea situatie: 2 frati gemeni; unul din ei este infiat cu efecte depline, de mic, de catre unchiul - fratele tatalui care nu avea ... (vezi toată discuția)
Succesiunea adoptatului Profion Profion daca o adoptata cu efecte depline, in 1926, in Maramures, moare necasatorita, fara copii si fara sa lase testament, la 1979, este legal ca averea ei ( ... (vezi toată discuția)