avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imparteala de ascendent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imparteala de ascendent

Dragi colegi, apelez la cunostintele si experienta dvs. pentru a ma lamuri in privinta a 2 probleme:
1. Imparteala de ascendent ( art. 794-799 Cod civil), institutie a dreptului succesoral , cat este de uzitata , daca ascendentii aleg aceasta cale de a-si imparti bunurile , care ar fi avantajele practice? Notarul recomanda asa ceva ?
2. Cu privire la una dintre situatiile in care irevocabilitatea donatiilor este inlaturata ope legis , si anume, survenienta de copil, opereaza aceasta irevocabilitate si in situatia in care donatarul , la momentul inchieerii actului de donatie nu avea copii, insa, ulterior nu i se naste un copil, ci il adopta?
Va multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:28, 17 Septembrie 2010
2. Citit pe indelete 836 c.civ. vizeaza doar filiatia fireasca. (legitim... postum ...legitimat). Citit in "cheie moderna" = din casatorie ...postum... din afara castoriei dar cu filiatia stabilita.
Si e si firesc asa, caci altfel, prin simpla vointa a adoptatorului ...s-ar revoca donatia, incalcandu-se principiul irevocabilitatii.

1. Dat fiind spiritul de turma de la noi ...nu prea s-a auzit de ea, caci n-a folosit-o si vecinul. Dar daca vecinul "si-a tras" uzufruct ...vrem si noi chiar daca nu stim cu ce se mananca (sau alte exemple). :)

Evita balciul impartelii (raporturi, reductiuni si tot tacamul) daca e facuta (trebuie facuta) astfel incat sa nu se aduca atingere rezervelor, sa se respecte principiul egalitatii in natura si valoare (741) sa nu se omita vreun descendent.

Daca e facuta pe calea unei donatii, descendentii au calitatea de donatari (fata de ascendentul lor) si calitatea de copartasi intre ei. (ei primesc mostenirea gata impartita).

Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Buna seara .
Din ce stiu , adoptia ulterioara de copil nu duce la revocabilitatea donatiilor ,ci numai nasterea .
Marius Bote .
inainte de razbiul al doilea mondial se numea partaj si a functionat foarte bine intrucit rezolva o problema prin vointa ascendentului si aceptul descendentilor.
de aici si irevocabilitatea.
cunosc cazuri in care a functionat perfect.
Multumesc frumos pentru interventiile dvs.
Eu personal, gasesc aceasta institutie ca fiind cu mult mai practica si avantajoasa , fiind apta sa preintampine multe probleme, cum ar fi aceste ,,razboaie" care se nasc intre frati , intre parinti si copii.Si unii si ceilalti pot trai mai linistiti , odata rezolvata problema impartirii bunurilor catre succesibili , inca din timpul vietii ascendentilor. Descendentilor, indiferent de nr. lor, le este respectat dreptul la mostenire .
Sigur ca uneori relatiile dintre parinti si copii tind sa se deterioreze , iar atunci , parintele , parintii, aleg sa incheie acte favorabile doar unuia dintre ei, fiindca legea le permite acest lucru.Insa poate nu intotdeauna ei sun obiectivi, pur si simplu preferandu-l pe unul dintre ei din cine stie ce considerente.
Aveti dreptate, doamna Romascanu, oamenii sunt influentati si de ,,vecinul" care a incheiat un act anume. Si asa s-a ajuns la intretinere, uzufruct, etc.
Cunosc cateva cazuri in care s-au produs adevarate drame datorita faptului ca parintii au ales sa inchieie un act de vannzare -cumparare cu clauza de intretinere cu unul dintre copii, ceilalti ramanand fara nimic. Nu au avut bani sa atace actul , nu au cunoscut legea , in plus , nu stiu ce sanse ar fi avut de vreme ce in act scria clar ca s-a platit un pret serios . In alt caz, chiar daca debitorul obligatiei de intretinere nu ridicase un deget sa ii ajute pe vanzatori, in instanta, au adus martori care jurau ca intretinatorul era total dedicat vanzatorilor , si ca atare, vanzatorii nu au mai putut desfiinta actul.
In fine, eu consider ca ar fi ideal ca parintii sa lase sa se intample lucrurile firesc , copiii lor toti sa poata culege cota lor de mostenire la momentul la care trebuie, sau sa aleaga aceasta imparteala, fie ea donatie fie testament, inca din timpul vietii.
Hmmm, acum cativa ani nu auzeai de acceptarea mostenirii sub beneficiul de inventar. Parea o institutie quasi-inutila, ceva desuet. A venit febra creditelor si a cumpararilor imobiliare la preturi fanteziste .... anul acesta am vazut vreo sase situatii in care am sfatuit clientii sa accepte sub beneficu de inventar mostenirea. Societatea se schimba iar institutii care pareau vechi si uitate se imbraca in hainutze noi, isi iau ghetutele curatite de stra-strabunicii redactori ai Codului civil si pornesc la un nou drum.
Chiar daca o familie destul de numeroasa condusa de un batran, batrana nu sunt de esenta partajului de ascendent care se poate face in orice situatie, interesul pentru a imparti bunurile intre descendenti in timpul vietii presupune pe de o parte o societate in care batranii nu sunt abandonati, adica exista o presiune suficient de mare din partea societatii ori suficient respect din partea descendentilor pentru a nu abandona intr-o camera igrasioasa si plina de soareci pe cel de la care ai primit o parte din munca lui de o viata iar pe de alta parte ca bunurile sa aiba nevoie de o un efort de intretinere si punere in valoare pe care cel ce imparte nu-l mai poate presta.
In basme imparatul ajuns la batranete si simtind ca devine neputincios, cheama la el pe cei trei feciori si face imparteala de ascendent. Aceasta cred ca era esenta ei mai demult. Poate ca dezvoltarea societatii romanesti o sa-i gaseasca o haina noua.
Am avut o singura cauza privind un partaj de ascendent insa pentru discutia de fata e neinteresanta pentru ca era vorba tocmai de unii care contestau partajul valabil facut fara sa aiba nici un temei afara de lacomie.

Alte discuții în legătură

Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)