avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imparteala de ascendent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imparteala de ascendent

Dragi colegi, apelez la cunostintele si experienta dvs. pentru a ma lamuri in privinta a 2 probleme:
1. Imparteala de ascendent ( art. 794-799 Cod civil), institutie a dreptului succesoral , cat este de uzitata , daca ascendentii aleg aceasta cale de a-si imparti bunurile , care ar fi avantajele practice? Notarul recomanda asa ceva ?
2. Cu privire la una dintre situatiile in care irevocabilitatea donatiilor este inlaturata ope legis , si anume, survenienta de copil, opereaza aceasta irevocabilitate si in situatia in care donatarul , la momentul inchieerii actului de donatie nu avea copii, insa, ulterior nu i se naste un copil, ci il adopta?
Va multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:28, 17 Septembrie 2010
U.b.i.k. , ceea ce spuneti este corect. In principiu, dobandirea pe cai naturale a unui copil poate fi imprevizibila.
Insa stiti ca astazi pana si hazardul tine intrucatva de noi., desi suna aiurea. Se spune ca numai cine nu vrea , in aceste vremuri, nu are copii naturali. Avem atatea exemple, chiar la noi in tara. Mame ce au nascut copii la varsta la care ar fi trebuit sa fie bunici. Dar aceasta e o discutie colaterala, din perspectiva a ceea ce discutam initial , am inteles ca trebuie respectat ceea ce a spus legiuitorul . Inteleg ca noul cod civil oricum elimina survenienta de copil dintre cauzele de revocare de drept a donatiei.
Intr-adevar, d-na Romascanu ne-a oferit o lectie tare interesanta. Poate pe viitor , pe la ,,diverse" am putea crea un subiect in care sa scriem doar doar in stil arhaic, ar fi deosebit de provocator B-)
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil a fost prevazuta in codul civil (de la 1864 - in vigoare si azi) caci la vremea aceea era cunoscuta o singura ... "activitate" pentru a face copii. :D Azi se mai cunosc vreo doua(zeci). :D

Ori in NOUL cod civil ar fi fost total anapoda sa mai fie prevazut acest caz de revocare alaturi de "Reproducerea umana asistata medical cu tert donator" (Titlul III, Cap. II, Sectiunea a 2-a)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)