avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI

Buna.
As dori sa rog oameni care cunosc cum functioneaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului din Stasbourg Franta.
Am o sentinta data in Romania definitiva si irevocabila si nu mi se face practic dreptate.Cineva ne datoreaza bani, am contractat un executor judecatoresc,am scris si la ministerul administratiei si internelor si tot nu se rezolva situatia noastra. Nu ne-a mai ramas alceva decat sa facem o adresa la CEDO pentru acest fapt pentru ca statul roman vadem ca nu face nimic
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 17:07, 23 Decembrie 2010
ionescumaria a scris:

Stimate Domn,
Vad ca nu faceti un mic efort sa intelegeti intrebarea :
De la ce data decurge termenul de 6 luni daca justitiei nu ai ce sa ii reprosezi ?

Sentinta este pronuntata , ramasa definitiva, deci in aceasta privinta nu ai de ce sa te plangi ! Statul prin ANRP, refuza sa puna in aplicare sentinta, nefacand nimic ! Termenul de 6 luni in cazul acestei plangeri, de la ce data se ia in calcul.
Tot ceea ati scris , este clar , este afisat si pe site-ul CEDO...eu am prezentat o situatie diferita.....


Daca tot ati citit pe acel site , ati vazut ca termenul de 6 luni incepe sa curga de la data pronuntarii deciziei instantei de recurs .
Alt mod de calcul nu exista prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Acest termnennu are nicio legatura cu faptul ca ANRP nu va raspunde la petitiile dvs .. in acest caz, aveti la dispozitie o actiune intemeiata pe Legea contenciosului administrativ.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stimate domn, cu riscul de va scoate din sarite eu am prezentat(ca sa nu mai deschid alt topic), o situatie ce intra in competenta CEDO, dar care nu se refera la o sentinta injusta !
Am precizat si articolele incalcate de statul roman...si intrebarea era daca nu se refera la o sentinta, termenul de 6 luni mai este aplicabil ?
Nu va suparati dar de raspunsuri standard sunt satula...
Justitia si-a facut datoria, statul roman refuza sa si-o faca prin neaducerea la indeplinire a unei sentinte definitive ! Acum v-ati lamurit ?
Nu ma intereseaza conteciosul deoarece ANRP scapa prevalandu-se de faptul ca nu exista un termen de a rezolva dosarul !
Este o "murdarie" strecurata in lege, cu scopul de lungi la nesfarsit procedura de despagubire !
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Maria - Amelia Ionescu, Mediator
Cred ca intrebarea dvs era alta .. daca cunoasteti atat de bine Conventia , atunci o sa vedeti clar ceea ce prevede aceasta in privinta termenul de sesizare a Curtii .

La CEDO nu intereseaza daca ANRP nu va raspunde sau nu va solutioneaza un dosar , ei condamna statul roman pentru incalcarea drepturilor fundamentale prevazute in Conventie.
CEDO nu este o instanţă de apel împotriva instanţelor naţionale şi nu poate anula sau modifica deciziile lor, ci verifica daca sunt incalcate drepturile fundamentale prevazute in Conventia europeana a drepturilor omului.
Urmare unui recurs in interesul legii promovat in iulie 2007 de Procurorul de pe langa ICCJ Instanta suprema a decis ca toate deciziile irevocabile de despagubire cifrate pronuntate in dosare de revendicare lg 10/2001 inainte de intrarea in vigoare a legii 247/2005 nu vor mai fi supuse procedurii de expertiza de evaluare prin evaluator agreeat de ANRP si ca ANRP va emite decizia de despagubire in conformitate cu decizia cifrata din decizia irevocabila a instantei ultime.

Ca urmare , in mod neasteptat, gasindu-ma intr-o astfel de situatie la scurt timp m-am trezit cu decizia de despagubire si actualmente (din 2009) sunt mandru detinator de actiuni la FP ! Precizez ca asemenea cazuri au fost tratate cu prioritate de ANRP fara a se mai tine cont de scelerata tragere la sorti decisa de presedinta de trista amintire a ANRP Ingrid Zaraour.
Este de mirare ce vi se intampla (daca aveti o decizie de justitie cifrata anterioara aparitiei legii 247) Ma raliez persoanei care va recomanda o actiune in contencios administrativ care in caz favorabil dvs va deschide calea rezolvarii prin institutia executorului judecatoresc. Nu actionati insa in contencios inainte de a face o ulmtima notificare ANRP cu aviz de primire pentru a evita sa vi se respinga actiunea pe procedura.
Corect, in orice caz toate cazurile de acest fel sunt suspendate la CEDO 18 luni dupa ramanerea definitiva a hotararii-pilot Atanasiu c. Romaniei. Deci puteti inregistra cauza la CEDO, dar nu va progresa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demarare actiune-cedo ContSters76710 ContSters76710 Rog ajutor in urmatoarea problema: Recurs solutionat la o anumita Curte de Apel,decizie-respins,cauza fiind conflict de munca. Hotarari anterioare ... (vezi toată discuția)
Pot continua la cedo? rrobi rrobi Bună ziua ! Am intentat proces Primariei pentru dreptul de a face ; pentru a-mi împrejmui terenul proprietate personală și am ajuns până la Curtea de ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire respinsa grosu48 grosu48 Ce pot face daca mi s-a respins cererea de revizuire prin incalcarea jurisprudentei CEDO(cererea 18183 Martocian vs ... (vezi toată discuția)