avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselati de avocat, cum sa procedam?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselati de avocat, cum sa procedam?

Tata impreuna cu fratele lui au castigat printr-o sentinta civila a Tribunalului Iasi din 2005 (legea 247/2005) 'drepturi litigiose' asupra unui teren mostenit de la mama lor si ocupat de o institutie publica. Anul trecut au primit acasa 'decizia de despagubire' pe numele lor. Insa la putin timp dupa aceea, situatia se schimba intr-un mod surprinzator si anume avocatul care i-a reprezentat in Instanta are un contract de vanzare cumparare de drepturi litigioase din 2007 (semnat de cei doi in prezenta unui notar) si ne spune ca suntem obligati sa-i dam decizia de despagubire emisa de catre Guvernul Romaniei pe numele lui tata si a fratelui sau. Intre timp tata a murit iar fratele nu-si aminteste sa fi semnat nici un act de vanzare cumparare in prezenta vre-unui notar. Ce este de facut in situatia aceasta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: denache , utilizator 16:23, 15 Octombrie 2010
Din cate stiu eu notarul nu autentifica actul daca persoana nu are cartea de identitate.
De asemenea, daca cartea de identitate este expirata notarul nu autentifica actul.

Sunt verificari care vor trebui facute.
Printre multe altele la care va puteti gandi sau nu.
da, am intalnit situatia cand persoana nu avea actul de identitate, si notarul a autentificat actul, punand 2 persoane (martori) sa-l recunoasca, persoane care vor fi identificate de asemenea in contract.

acum, in principiu, notarul pastreaza "secretul" profesional, cu privire la actele si documentele sin arhiva, pe care le pot consulta partile, sau ma rog, organele de cercetare penala...nu e cazul.

daca mergeti la notar, si daca ii explicati situatia, vedeti ce are el de spus in legatura cu acest act.
Chestiunea cu matorii se admite de notari in situatii exceptionale.
In general nu le pasa de asa ceva.
Insasi faptul ca ar fi acceptat asa ceva poate naste serioase semne de intrebare, evident daca asa s-a intamplat.
Partile si succesorii lor in drepturi au un drept de necontestat de a analiza actele.
Dar...pentru a se consulta actele trebuia sa gasesti mai intai notarul, aspect care in anumite situatii poate fi destul de greu de realizat...
Daca sunteti patru mostenitori "va puteti intelege" ca unul din dumneavoastra "sa nu fie de acord" cu partajul conventional, va prezentati in instanta intr-un partaj judiciar din care va face parte si dreptul mostenit de la tatal dumneavoastra, iar avocatul nu are decat sa prezinte actele necesare in instanta. Legea va da acest drept, iar eu sunt de acord ca atunci cand adversarul intr-un proces foloseste practici inselatoare trebuie sa fie pedepsit! In ceea ce priveste ultima dumneavoastra intrebare, va puteti prezenta la notarul care a autentificat acel act (toti patru sau unul singur dar cu imputernicire din partea celorlalti trei) in calitate de mostenitori ai defunctului (cu certificatul de deces astfel incat notarul sa nu gaseasca motive sa va refuze eliberarea copiei dupa actul autentificat de el) si sa cereti o copie dupa acel act. Notarul este obligat de lege sa va elibereze o copie, care sa ateste cele autentificate. Daca refuza va puteti adresa instantei compentente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Spirios, utilizator
Nu trebuie acceptul tuturor motenitorilor pentru obtinerea copiei de la notariat.
Este suficient sa faca dovada ceruta de lege.
Astfel, ar putea fi suficient sa dovedeasca ca este mostenitor acceptant.
Acest lucru ar presupune insa deschiderea dezbaterii succesiunii la notar sau la instanta.
O alta problema ar mai putea fi insa aceea daca au ce mosteni...
De aceea, ar fi recomandabil sa accepte mostenirea sub beneficiu de inventar.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Testament petriacecilia petriacecilia Suntem doi copii la parinti,eu si un frate care a murit in 2007.Tata a murit in 2005.Fratele are un baiat.Dupa moartea tatei s-a facut indiviziune.Eu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme nicoll2003 nicoll2003 Buna ziua, Nu stiu ce trebuie sa fac in vederea solutionarii unei probleme legata de o mostenire. Suntem 3 frati, tatal nostru a murit, mama este in viata. ... (vezi toată discuția)