avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deposedati de fratele tatei de propria casa si teren! ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deposedati de fratele tatei de propria casa si teren! Fratele, acum decedat, al tatei s-a improprietarit prin accesiune imobiliara si a vandut cu acte false nu numai treimea sa in indiviziune, ci si cele 2/3 ale noastre din terenul si casa din Bucuresti!

In anul 1934 respectiv 1939 parintii tatalui meu au cumparat doua terenuri vecine in Bucuresti insumand 300 m², pe care au construit o casa, restul terenului ramanand gradina, unde au trait ei impreuna cu cei trei copii ai lor. Ambele acte de vanzare-cumparare in original, facute la notar, se afla in posesia noastra. Dupa moartea tatalui celor trei frati in 1941 (certificatul sau de deces in original se afla in posesia noastra), cei trei copii minori impreuna cu mama lor au devenit mostenitori in indiviziune. Nu s-a facut succesiunea. La moartea mamei lor in 1963 (certificatul ei de deces in original se afla in posesia noastra) partea ei de 1/2 din teren si casa a fost impartita in indiviziune intre cei trei frati, fiecaruia dintre frati revenindu-i cate 1/3. Nu s-a facut succesiunea. Tatal meu a vrut atunci sa iasa din indiviziune, dar nu a putut, fratele sau mai mic si sora nefiind de acord. In ziua in care m-am nascut eu, in anul 1971, sora (casatorita) a tatalui meu a vandut din proprie initiativa mie si mamei mele, partea ei de 1/3 in indiviziune, printr-un act cu semnaturi private scris de mana, cei doi martori fiind tatal meu respectiv fratele mamei mele. Actul de vanzare-cumparare in original se afla in posesia noastra. Plata vanzarii este certa deoarece parintii mei i-au dat i-am dat surorii tatalui meu libretul CEC de pe care a scos suma respectiva in momentul vanzarii-cumpararii. Deci: tatal meu a ramas cu treimea lui in indiviziune, eu si mama mea am cumparat treimea surorii tatalui meu, ultima treime ramanandu-i fratelui mai mic al tatalui meu. Casa avand doua intrari, fratele mai mic al tatalui meu a locuit in partea din fata, iar eu impreuna cu parintii mei in partea din spate a casei, el avand o camera, iar noi doua camere, si fiecare partea sa din gradina.

Fratelui mai mic al tatalui meu a fost toata viata alcoolic, ne-a facut in fiecare zi scandal si in mai multe randuri l-a amenintat pe tatal meu ca il omoara, facand o teroare zi de zi in urma careia eu am ramas cu sechele psihice (cosmaruri in fiecare noapte), iar mama era pur si simplu terorizata. Nemaiputand indura sa locuiasca alaturi de el si temandu-se nu numai pentru propria securitate, ci si pentru a mea, dupa 8 ani, parintii mei au cumparat un apartament la bloc de la stat, in vechea casa ramanand sa locuiasca in continuare, doar in partea din fata pe care o mostenise, ca si pina atunci, fratele tatei. Partea noastra de casa si gradina a ramas nelocuita, deoarece a fost imposibil sa gasim un chirias care sa fie de acord sa locuiasca in aceeasi curte cu un alcoolic.

In 1992 a decedat sora lor, care oricum nu mai avea nici o parte din mostenire, deoarece partea ei si-a vandut-o inca din 1971 mie si mamei mele.

Timp de 31 de ani, incepind de la moartea mamei lor in 1963 si pina in decembrie 1994, tatal meu a platit impozitul la Fisc pentru intregul imobil si teren, acceptand insa ca pe rol sa figureze si fratele lui, desi acesta nu a platit niciodata nici impozitul sau oricare alte dari legate de treimea lui (inclusiv energia electrica si apa, drept care a fost debransat acum 20 de ani). Toate chitantele de la Fisc pina in 1994 se afla in posesia noastra. Din 1995, tata nu a mai platit impozitul pe de o parte considerand ca este in sfarsit timpul sa plateasca si el ceva, pe de alta parte tocmai pentru a-l impiedica sa vanda.

Urmatoarele fapte noi le-am aflat abia acum doua luni, cand am mers cu mama sa-l vedem pe fratele tatei precum si casa si gradina noastra:
Fratele tatei a murit acum un an. Unul din vecini ne-a spus ca el l-a ingropat –fara sa ne anunte decesul lui, desi stia de existenta noastra–, si ca el are certificatul de deces al fratelui tatei. Initial ne-a propus sa ne intalnim sa discutam si cu aceasta ocazie ne va da si certificatul de deces. Ulterior a refuzat. Tot acest vecin a afirmat ca poseda si certificatul de deces al tatalui meu ?!! si s-a aratat mirat ca tatal meu traieste. Aceasta in conditiile in care stia ca tatal meu are sotie si copil (ne cunostea pe toti trei) si ca tata a rupt relatiile cu fratele sau de mai bine de 20 de ani! Deci daca tata ar fi murit, cerificatul lui de deces in mod logic l-am fi avut eu si mama mea. A mai afirmat ca el a investit 100.000 Euro in aceasta proprietate (neprecizand nimic concret, casa era tot in paragina, numai in curte fusese distrus tot, toti pomii fructiferi fusesera taiati) si ne-a dat sa intelegem ca isi vrea banii inapoi de la noi! Peste doua zile am primit un telefon de la un individ care s-a prezentat a fi avocatul acestui vecin si i-a spus mamei cu o impertinenta inimaginabila sa se prezinte la el impreuna cu tata si cu certificatul de nastere al tatalui meu deoarece el poseda certificatul tatei de deces !!! Va dati seama ce situatie, sa primim intr-o seara un telefon de la un necunoscut care sustine ca tatal meu este mort, ca el detine cerificatul lui de deces si care ii cere tatalui meu sa se legitimeze in fata lui, daca are tupeul sa fie inca in viata! Bineinteles ca nu au mers la acest avocat fantoma (cabinetul lui a fost radiat in februarie 2003), pentru ca evident pe el si clientul lui ii avatajeaza ca tatal meu sa fie mort. Ulterior tata a mers peste tot, nicaieri nu se regaseste un certificat al lui de deces. Deci, dupa parerea mea, este clar ca acest vecin respectiv asa-zisul lui avocat au falsificat o copie, ei fiind singurii interesati. Presupun ca tata trebuie sa faca plangare penala impotriva lor pentru infractiunile de fals in acte publice, uz de fals, inselaciune si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, nu?

Am fost impreuna cu mama si tata la Fisc si am intrebat cat avem restanta de plata pentru proprietatea noastra. Ni s-a spus ca tata nu are nimic de plata, el fiind scos de pe rol, si ca totul este platit la zi (inclusiv restantele din 1994 pina in prezent). Ne-am dus acasa si ne-am intors la Fisc cu toate actele in original, ca sa dovedim ca noi suntem proprietarii si sa aflam cine a platit impozitul pe proprietatea noastra. Chiar cu actele originale in fata, functionarii Fiscului au refuzat sa ne spuna cine a platit impozitul si s-a dat drept „noul proprietar“ invocand „secretul fiscal“ ?!! Unei functionare mai omenoase i s-a facut mila de noi (tata are 81 de ani si ii arata, dar in rest este bine sanatos) si ne-a soptit ca este mare proces legat de aceasta proprietate, la Procuratura Generala, si ca sa intrebam acolo.

La Procuratura Generala deasemenea nu au vrut sa ii acorde tatalui meu dreptul de a vedea actele, pe motiv ca noi nu suntem parte a procesului penal, proces penal care este in curs! Ma intreb si eu, procurorii ce au investigat trei ani de zile, daca nici macar nu l-au audiat pe tata, ca si cand el nu ar exista, desi au vazut ca el este proprietarul si stiau ca traieste??

Conform Cartii funciare (Partea a II-a: Inscrieri referitoare la proprietate), in iulie 2005 se respinge intabularea dreptului de proprietate asupra intregului teren inclusiv locuinta in favoarea a doi soti conform actului de vanzare-cumparare emis de BNP Nemesis, notar public Cornelia Roxana Oprescu. In februarie 2008, conform sentintei civile din 2007, se intabuleaza dreptul de proprietate doar in favoarea sotului. In aprilie 2008, conform sentintei civile, se respinge intabularea dreptului de proprietate in favoarea fratelui tatalui meu asupra constructiei, asupra PI/ 1 cu titlu de accesiune. Sub dosarul din aprilie 2009 se noteaza asupra imobilului conventia cu incheiere cu legalizare de semnaturi din iunie 2005 si sentinta civila din ianuarie 2009 in dosarul din 2007 (prin care a fost constatata nulitatea absoluta a procurii din mai 2005 la BNP Nemesis si a contractului de vanzare-cumpare din mai 2005 de acelasi birou notarial) si are ca obiect obligarea vecinului sa il reprezinte pe fratele tatei la dezbaterea succesiunii de pe urma defunctei sale surori decedata in 1992 –Desi mai exista un frate despre care vecinul stia si desi aceasta sora era casatorita!!–, sa plateasca taxele aferente mostenirii, documentatia cadastrala si prezentarea potentialilor cumparatori. Deci tatal meu, mama mea si eu nici nu suntem amintiti in aceasta Cartea funciara, care se pare ca este noua!!

Tot conform Cartii funciare (Partea a III -a: Inscrieri privitoare la sarcini), sub dosarul din aprilie 2008 se noteaza sentinta civila definitiva si irevocabila pronuntata in ianuarie 2008 prin care se dispune ca fratele tatei a dobandit dreptul de proprietate prin accesiune imobiliara asupra constructie edificate pe teren. Cum este posibil asa ceva, din moment ce el nici nu era proprietarul terenului, nici nu ridicat constructie pe acel teren, nici nu a renovat ceva??

Din cate inteleg eu: Fratele tatei l-a scos de pe rol de la Fisc si a facut, singur, succesiunea dupa defuncta sa sora –ca si cand tatal meu nici nu ar exista, ca si cand eu si mama mea nu am fi cumparat in 1971 partea din mostenire a surorii tatalui meu si ca si cand sora tatalui nu ar fi fost casatorita (deci chiar daca nu ne-ar fi vandut noua in 1971 si daca ar fi fost ceva de mostenit dupa decesul ei, sotul ei ar fi fost cel care o mosteneste, si nu unul dintre frati)!!– si a devenit unicul proprietar pe rol la Fisc. Aceasta in conditiile in care absolut toate actele, atat cerificatele de deces ale parintilor cat si actele de vanzare-cumparea precum si toate chitantele de la Fisc, sunt in posesia noastra in original!! Avem pina si cartea imobilului in original, unde sunt trecuti nu numai proprietarii, ci si toate persoanele care au locuit in decursul anilor in acel imobil. Apoi a vandut in 2005 a vandut cu acte false intregul imobil si terenul –desi el nu poseda decat 1/3 in indiviziune!!– prin BNP Nemesis.

Precizez ca fratele tatei fiind alcoolic era permanent in stare de ebrietate si ar fi putut semna orice fara a stii ce face sau sub influenta drogurilor care i-ar fi putut fi administrate foarte usor, fara ca el sa isi dea seama, de catre oricine. A divortat acum ca. 44 de ani si nu a avut copii.

Fostul notar public Cornelia Roxana Oprescu a fost intre timp exclusa din breasla notarilor si cum era de asteptat, BNP Nemesis nu vrea sa ne dea nici o informatie.

Tatal meu a depus inca de acum doua luni mai multe plangeri penale, la Procuratura Generala si Politie, neprimind insa nici un raspuns.

Bineinteles ca noi acum vrem sa evitam ca acest vecin sa dobandeasca proprietatea noastra prin prin uzucapiune. Daca el a platit si impozitele restante incepind cu 1995, s-au scurs deja 15 ani. Desi el nu a locuit nici macar o zi acolo. Ar fi asa ceva posibil?

Intrebarea mea este simpla :) : Care ar fi pasii pentru a reintra in posesia proprietatii noastre? Impotriva cui sa deschidem actiune in justitie (si ce actiune), daca ni se refuza orice informatie?

Va multumesc anticipat din suflet pentru orice opinie sau sfat, ne-ar ajuta enorm, deoarece noua in prezent nu ne este clar nici macar ce s-a intamplat, iar autoritatile refuza sa dea curs plangerilor penale! Sincera sa fiu, nu credeam ca asa ceva este posibil, nici macar in Romania! Pe mine ma lasa deja nervii, acesta casa in care m-am nascut fiind singurul loc din lume unde sunt acasa!

Inès N.
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
ContSters169818, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:32, 27 Septembrie 2010
buna seara.
destul de complicata speta dvs, insa nu este de nerezolvat.
va sfatuiesc sa consultati un avocat caruia sa ii prezentati toate aceste acte.
Va multumesc respectuos pentru raspuns, Doamna Cristea!

Din pacate, tata se opune angajarii unui avocat pe motivul (pe care eu nu il inteleg) ca acesta „ne va vinde actele excrocilor care ne-au furat casa si terenul“, atunci cand acestia il vor intalni la proces si ii vor pune in mana un plic cu multi Euro. Este posibil ca doar eu si mama sa angajam un avocat? In acest caz, avocatul ne va reprezenta numai pe noi doua, pentru treimea noastra? Are dreptul sa il reprezinte si pe tata, daca noi nu il vom putea convinge sa ne dea o procura generala ca sa il reprezentam? In fond, el este mostenitorul fratelui sau, nu noi, si mi se pare absurd sa lupt eu cu mama doar pentru o treime, cand normal ar fi sa facem actiune in justitie pentru tot.
buna seara.
daca tatal dvs va da o procura in acest sens, veti avea posibilitatea sa nagajati si un avocat pentru dansul.
daca nu doreste acest lucru aveti posibilitatea ca doar dvs si mama sa faceti acest demers.
Buna seara,

Tata nu vrea sa faca nimic, crede probabil ca cineva (Procuratura Generala) va rezolva problema lui, cam totul fiind de domeniul dreptului penal. Nu vrea sa inteleaga ca nimanui nu ii pasa de problema lui si ca este imperios necesar sa angajeze un avocat.

Ramane intrebarea: In cazul in care tata nu ne da procura, iar eu si mama mea angajam un avocat, acest avocat ne va reprezenta doar pe noi doua, doar pentru treimea noastra din teren si cladire cumparata in 1971? Tata ar detine in prezent restul de 2/3 (1/3 mostenit dupa mama sa decedata in 1963 + 1/3 mostenit dupa fratele sau decedat in 2009). Eu si mama nu il putem mosteni pe fratele sau, care de altfel a vandut cu acte false in 2005 totul (si partea familiei noastre de 2/3!!).
avocatul pe care il veti angaja va va reprezenta pe dvs si pe mama.
oricum revin si va spun ca cel mai indicat este sa mergeti cu actele la un avocat care sa le studieze si sa va ofere solutia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor Sofi96 Sofi96 Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)