avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspunderea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspunderea disciplinara

Nu este posibil ca la cerere, din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte si o persoana de la ITM? Deoarece s-a constituit comisie intr-un caz concret doar cu membrii firmei care isi cerceteaza propriul slariat. Atunci decizia nu va fi impartiala, ptr. ca patronul face presiuni asupra memebrilor comisiei.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:17, 17 Septembrie 2010
Comisia de cercetare disciplinara este numita de catre angajator.La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces-verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda:
• indicarea subiectului abaterii disciplinare,
• descrierea faptei,
• descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului,
• prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita,
• prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat,
• stabilirea gradului de vinovatie a salariatului,
• probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului. In functie de decizia luata, aveti posibilitatea de a va adresa instantei.
Consider ca nu este posibil ca din comisia de cercetare disciplinara a unui angajator privat sa faca parte un functionar ITM.
Fiindca:
- conducerea unitatii angajatoare (si numai ea) este cea care "imputerniceste" personele care vor cerceta faptele "in numele si in locul ei, al conducerii".
Imputerniceste inseamna si ca "autorizeaza", confera autoaritatea necesara, si ca "obliga", adica insarcineaza pe comisie sa duca la bun sfarsit o treaba de serviciu.
- conducerea unui angajator privat NU are niciun fel de raport / relatie juridica in acest caz cu functionarii ITM, si deci nu ii poate "imputernici" sa cerceteze asa ceva (nici nu-i poate obliga, nici nu le poate conferi competente) (desi, gandindu-ma la idee, ar fi cel putin ... nastrusnica idee - eu personal as bloca activitatea ITM-ului, la cate cercetari disciplinare vad pe luna...)
- functionarul ITM nu are competente si atributiuni de genul intrebarii dvs.

Asta in mare explicat, se mai pot gasi si alte argumente.

@IoannaP: stiu ca legea il obliga pe angajator, in cercetarea disciplinara, sa fie mai "ceva" (documentat, bine pregatit, obiectiv, resoectuos cu prezumtia de nevinovatie, neutru, etc) decat un judecator din sistemul clasic de justitie. Daca nu este asa, anagajatorul va plati cu varf si indesat, pentru ca deciziile de sanctionare se anuleaza pe banda rulanta in instanta reala.
Insa, in plus fata de aceste obligatii si sanctiuni, ar fi totusi o exagerare inoportuna sa implicam autoritatile statului in toate cercetarile disciplinare (care sunt prin esenta lor INTERNE).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca referat de sanctionare axel0_0 axel0_0 salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din ... (vezi toată discuția)
Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Referatul se face prin posta sau se poate si prin email? masayoshi masayoshi referatul (pentru cercetare disciplinara) se face prin posta sau se poate si prin email? Ce legislatie vizeaza referatul? (vezi toată discuția)