avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... onorariu de recuperat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

onorariu de recuperat

Buna tuturor,
In cursul anului 2009 am efectuat expertizele juridice (constructii) in cateva dosare civile . Instanta fixa un onorariu provizoriu pe care partile care solicitau expertiza erau obligati sa-l achite. Dupa efectuarea expertizei, in functie de cheltuieli si volumul de munca fixam un pret final pe care partile trebuia sa-l achite, dar , dupa finalizarea procesului acestia nu mai achitau diferenta de onorariu.
Asi dori , daca sunteti amabili, sa ma ajutati in sensul de a-mi spune pasii si procedura ce trebuie urmate pentru a-mi recupera diferentele de onorariu.
Cu respect, va multumesc anticipat
Alex
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:33, 17 Septembrie 2010
De unde rezulta diferenta de onorariu si de unde stiau partile ca trebuie sa il achite?

Faptul ca nu l-au achitat nu este de mirare...
Diferenta de onorariu este inscrisa in decontul anexat la raportul de expertiza , atat la exemplarul instantei cat si al partilor care au solicitat expertiza
Teoretic, in cazul in care nu s-a cerut acordarea cheltuielilor de judecata, partea le poate cere pe calea unei actiuni separate, in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii prin care i s-a acordat caştig de cauza, în temeiul art. 998 C.civ si 274 alin1 C.pr.civ.

Totusi, asteptati siraspunsul unui avocat care mai merge prin salile de tribunal
Succes!
In mod normal, in dispozitivele sentintelor pronuntate in respectivele cauze,instanta trebuia sa insereze dispozitia imperativa"obliga pe.....la plata sumei de......lei,reperezentand diferenta onorariu de expert....",dupa ce in prealabil,instanta trebuia sa se pronunte cu privire la cererea/cerererile dvs.de suplimentare a onorariului.
Daca exista aceste stipulari in respectivele hotarari,care au ramas definitive,solicitati prin cerere la registratua instantei,investirea lor cu formula executorie,urmand a apela la un executor judecatoresc pentru recuperarea debitului.
Daca nu exista astfel de stipulari in hotararile pronuntate si instanta s-a pronuntat anterior,in sensul admiterii cererii dvs de stabilire a onorariului,solicitati retctificarea dispozitivului respectivei hotarari,conf.art.281 c.pr.civ. si apoi procedati astfel cum am aratat mai sus.
Daca instanta nu s-a pronuntat in niciun fel asupra cererii dvs si sentinta poate fi atacata cu apel sau recurs ,aveti posibilitatea sa formulati calea de atac pentru solutionarea problemei
.
Da, in mod normal instantele ar trebui sa prevada in dispozitiv onorariul in cazul in care nu a fost achitat.

Problema este ca dvs. nu aveti un contract cu partile din proces si este cam greu sa aveti un temei juridic daca ati deschide un proces separat.

Instanta stabileste si onorariul provizoriu si onorariul final.Daca aveti in hotare suma trecuta ati putea merge la executorul judecatoresc.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare diferenta onorariu a_l_e_x a_l_e_x Buna tuturor, In cursul anului 2007 am efectuat expertizele juridice (constructii) in cateva dosare civile . Instanta fixa un onorariu provizoriu pe ... (vezi toată discuția)
Plata expertizei. cum îmi pot încasa onorariul cuvenit? ion damaschin ion damaschin Buna seara, Acum trei luni instanta a hotarat majorarea onorariului cu 4500 ron pentru expertiza efectuata in sarcina uneia dintre parti. Desi a trecut ... (vezi toată discuția)
Cerere de reexaminare a onorariului expertiza contabila Cabinet Expert Contabil Cabinet Expert Contabil Buna ziua V-a trebui sa depun o cerere de reexaminare a onorariului pentru expertiza contabila pentru ca instanta nu mi-a redus tariful orar la jumatate si ... (vezi toată discuția)