avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plata expertizei. Cum îmi pot încasa onorariul ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plata expertizei. Cum îmi pot încasa onorariul cuvenit?

Buna seara,

Acum trei luni instanta a hotarat majorarea onorariului cu 4500 ron pentru expertiza efectuata in sarcina uneia dintre parti. Desi a trecut aproape trei luni partea in sarcina carui a fost dispusa plata expertizei nu a facut plata. Contactandu-i mi-a raspuns ca ei nu sunt de accord cu sentinta si ca va merge in apel dupa primirea motivarii de la instanta. Cum pot recupera legal onorariu cuvenit? Precizez ca instanta inca nu a dat incheiere desi a trecut aproape trei luni de la pronuntare. Procesul a durat aproape 2 ani. Expertiza a fost depusa acum mai bine de un an. Probabil ca apelul va dura si el 2 ani si nu vreau ca munca nea care a fost titanica si nu e nici pe departe platita( asta e alta discutie) sa ramana opera de caritate sau sa ii recuperez la calendele grecesti..
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:49, 14 Mai 2018
Dupa d. epunerea raportului de expertiza instanta va stabili onorariul definitiv. Cuantumul onorariului definitiv se consemneaza in incheiere de sednta in care se dispune: a) cuantumul total al onorariului, b) diferenta de onorariu care mai trebuie achitat, c) partea in sarcina careia revine plata difrentei de onorariu, d) termenul de 5 zile de la data comunicarii (data sedintei) in interiorul careia trebuie achitata diferenta de onoraiu, e) Mentiunea ca incheierea de sedinta este executorie in ceea ce priveste diferenta de onorariu.
In caz de neplata legalizati incheierea de sedinta si adresati-va unui executoriu judecatoresc pentru executare silita. Cheltuielile avansate pentru executarea silita vor fi suportate in final tot de partea care trebuia sa achite onorariul, fiindu-va restituite dvs.
ing. ioan Ciobanu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul aparitiei motivarii instantei, la dosarul cauzei trebuie sa se afle documentul care sa ateste plata onorariului definitiv al expertului pentru ca judecatorul sa semneze hotararea instantei. O data cu hotararea, judecatorul trebuie sa comunice si la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare o nota prin care anunta ca se poate plati onorariul definitiv al expertului.
NCpC mentioneaza:
-Art. 339: Drepturi banesti ale expertului
(2)La cererea motivata a expertilor, tinandu-se seama de lucrarea efectuata, instanta va putea majora onorariul cuvenit acestora, prin incheiere executorie, data cu citarea partilor, insa numai dupa depunerea raportului, a raspunsului la eventualele obiectiuni sau a raportului suplimentar, dupa caz.
(3)Expertul are aceleasi drepturi ca si martorul in ceea ce priveste cheltuielile de transport, cazare si masa.
S-a dat motivarea instantei. Partea care ar trebui sa plateasca onorariu definitiv a mers in apel. Are doua cereri: una e legata de speta pentru care se judeca cealalta e legat de onorariu expertului definitiv. Solicita sa fie platit de ambele parti. Ce pot face in aceasta situatie tinand cont ca probabil va mai trece un an pana la solutionarea apelului? Daca trece un an de la judecata de fond si nu se solutionat apelul se considera prescris onorariu? Pot apela pe baza sentintei de fond la executare? Se poate bloca executarea pe motivul apelului inaintat? Am dreptul la intampinare in apel asupra platii onorariului tinand cont ca implicatia mea in prezenta cauza a tinut doar de efectuarea expertizei cerute de ei in instanta nicidecum de parte in dosar? La cealalta parte in dosar nici nu cred ca as mai avea ce sa-i execut. Ce ma sfatuiti sa fac in asa fel incat sa nu pierd un drept pentru care eu am muncit foarte mult si eventual sa grabesc primirea sumei hotarata de instanta?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 Septembrie 2017
ion damaschin, utilizator
Va trebui sa asteptati ce va zice Curtea de apel referitor la cererile formulate, in sensul daca le accepta sau nu.
POPA GHEORGHE a scris:

Va trebui sa asteptati ce va zice Curtea de apel referitor la cererile formulate, in sensul daca le accepta sau nu.

Eu pot depune intampinare la apel doar pentru plata onorariului expertizei?

Alte discuții în legătură

Plata onorariu expertiza judiciara Cabinet Expert Contabil Cabinet Expert Contabil Buna seara Asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, se da hotararea (dosar civil),se decide asupra onorariului final si a prtii obiligata la plata(in ... (vezi toată discuția)
Cat costa o expertiza ? florescu58 florescu58 Va rog sa-mi spune-ti cat costa o expertiza in cazul unui partaj ( imobiliara , contabila , auto ) . (vezi toată discuția)
Recuperare onorariu expert bbdp bbdp Buna ziua, Am fost desemnat expert judiciar intr-o cauza fiscala. Expertiza a fost ceruta de parat. La solicitarea instantei am depus expertiza inainte ca ... (vezi toată discuția)