Impreuna cu tatal meu detin in cote egale o casa vacanta cu teren de 500 de mp la munte.Act de vanzare cumparare din 1957.Autorizatie de constructie din 1990.La acea data pentru obtinerea autorizatiei de constructie de la Primarie s-au cerut planurile topo 1/1000(1mm=1m liniar)ale terenului si vecinatatilor la 50 m distanta si planurile 1/5000 ale zonei.Dupa ce am depus planurile si toate avizele am primit autorizatia de constructie.Am ridicat mica casa in 1990.
Dupa decesul mamei am dezbatut succesiunea si urmare a unei renuntari partiale a tatalui am devenit coproprietari. Avem impozitul platit la zi pe 500 mp teren + constructie.
In iulie a venit la noi o persoana ce detine terenul din vecinatatea de la sud.A incercat sa ne smulga o semnatura ca suntem de acord cu limitele proprietatii lor pentru a face carte funciara.In trecut acestia dadeau terenul lor fara constructie unor localnici care introduceau cai si vaci la pascut, care ne daramau gardul si ne intrau pe teren., mai ales in lipsa noastra .Din cauza distrugerilor si masurand numai aproximativ cu ruleta, am facut un gard ceva mai rezistent cu stalpi de teava, gard care iar a fost distrus in vara acestui an cand cai au intrat in curtea noastra, devastand pomii( am fotografii si martori).
Am angajat un expert topo –cadastru care sa masoare si sa depuna dosarul la OCPI, pentruca am constatat ca gardul fusese asezat cu 50 de cm mai in interiorul curtii noastre ceeace a dus la o piedere de 20 m.p( in valoare de cam 5000E).
Am efectuat masuratorile cu GPS-ul.Am platit cu chitanta fiscala acestui topo 600roni pe un SRL si alti 600 ca sa depuna lucrarea la OCPI la urgenta.Lucrarea s-a depus pe 3 sept si trebuia sa iasa pe 14 sept.Pe data de 7 sept tata primeste o scrisoare de convocare din partea unei persoane care il notifica fara confirmare de primire sa se prezinte pe data de 11 sept la locul imobilelor pentru delimitarea granitelor intrucat vecinii pe care ii reprezinta au mai mult de 2% conform masuratorii lui. Pe stampil rotunda a acestuia scrie Ministerul de administratiei publice ; numele MGM, autorizare nr., categoria B,C ONCG. Nota bene; masuratoarea mea arata ca noi detinem conform cu aliniamentul din vechile planuri topo ale Consiliului Judetean (1/1000 din 1982) si 1990 ,499 din 500mp.
Eu nu am fost notificat deloc.Tata a dat un raspuns scris cu confirmare de primire in data de 9 sept in care arata ca este operat la ambii ochi si nu se poate deplasa. Depune in plic o adeverinta medicala de la oftalmolog ca este nedeplasabil fiind aproape nevazator.Expertul vecinilor priveste scrisoarea pe data de 10.Factorul psotal nu il gaseste la domiciliu si il avizeaza.El ridica scrisoarea de la posta pe data de 13 sept. Cand confrima si de primire.
La acea data el depunese la 70 km distanta lucrarea de cadastru al vecinilor la OCPI.Tot pe data de 13 sept eu primesc acasa o scrisaore de la OCPI in care ma notifica pe mine si pe un PF pe care nu il cunosc ca exista 3 erori in lucrea mea depusa( de acel expert topo cu SRL) si ca este necesara o lucrare de completare.Sun telefonic persoana care mi-a facut lucrarea si ii cer lamuriri.Intai imi raspunde ca eu sunt vinovat ca nu am avut planuri corecte si ca nu vrea sa intre in puscarie. Refuza sa aduca corecturile necesare lucrarii. Apoi nu mai raspunde la nici un apel telefonic al meu.Aflu singur cine este acel PF si ii dau telefon.Aflu de la el si de la biroul expertilor de la tribunal ca este grav bolnav si se afla in spital intr-o localitate la 120 de km de a mea ( era in spital si cand detinatorul SRL-ului depunea chitanta de 600 de roni in numele meu la OCPI pentru urganta.) Caut la Registul Comertului pe acest PF si aflu ca este radiat din 2004.Intru in audienta la presedintele OCPIJ si cer lamuriri.Mi se spune oral ca ei autorizeaza si lucreaza conform unor norme interne cu PF.Intreb daca nu cumva ei trebuie sa existe obligator si inregistrati la fisc. Mi se raspunde ca nu.Depun o plangere scrisa cu actul in copie al radierii PF.Jurista acestei institutii imi spune acelasi lucru, ca ei eu voie sa lucreze cu autorizatii lor, fara ca ei sa fie inregistrati ca PFA. Cer sa mi se dea copie dupa chitanta fiscala prin care eu am achitat suma de 600 roni SRL-ului care a afectuat lucrarea.
Mi se raspunde de catre jurista ca nu se poate.
In data de 24 sept , la noul termen, in mod cert mi se va respinge lucrarea.Directorul OCPI la ultima mea audienta cu domnia sa mi-a spus ca ii pare rau de mine, dar nu are ce sa faca.Iar jurista m-a trimis direct la Tribunal ca sa ma judec.
In acasta situatie se nasc mai multe intrebari:
1.Ce culpe are acel SRl care m-a inselat si de fapt a efectuat o lucrare incorecta ca se poata intabula vecinii mei cu o parte din terenul pe care noi il detinem?
2.Ce vina are PF-ul vecinilor? Care nu ne-a citat corect conform cu Ord 124 din 26 martie 2009 (5) Convocarea părţilor se face după cum urmează:
a) proprietarii vecini vor fi convocaţi de către persoana autorizată prin
scrisoare recomandată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 19, cu confirmare de primire, şi prin afişare la domiciliul/sediul proprietarului vecin, la locul situării imobilului, la sediul primăriei sau prin publicare într-un ziar local,cu cel puţin 5 zile înainte de data stabilită pentru identificarea limitelor.
3.Care este realitatea privind expertii acreditati de OCPI.Trebuie ei sa fie inscrisi la Registul Comertului sau lucreaza numai cu OCPI.?Ce obligatii contractuale au si ce sanctiuni? Ce cod de etica profesionala au.
4. Cum a fost posibil ca un SRL sa predea lucrea unui PF care este grav bolnav, este in spital , nu il cunosc si care a depus chitanta fiscala in numele meu la OCPI?
3.De ce OCPI nu imi da copie dupa aceasta chitanta
4.Are in situatia mea vre-o vina si institutia OCPI?
5.In caz ca mi se respinge lucrarea si pierdem din suprafata terenului caror organe si in ce fel sa ma adresez
Va multumesc
Cel mai recent răspuns:
Mircea Razvan , utilizator
20:13, 19 Septembrie 2010