avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROG RASPUNS URGENT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROG RASPUNS URGENT

buna ziua,
sunt medic rezident anul 1 angajata din data de 1.01.2007 la SUJ Vaslui - anterior am lucrat in perioada 01.06.2006-31.12.2006 la o firma privata cu carte de munca. din data de 16.07.2007 am intrat o luna in concediu prenatal apoi am nascut in data de 16.08.2007 si ulterior am ramas in concediu de lauzie pana inn data de 17.11.2007 iar incepand cu 18.11.2007 am cerut sa intru in concediu pentru cresterea copilului. intrebarea este am dreptul la prima de stabilitate acordata cadrelor medicale, prima stabilita prin hotarare de guvern? daca da, cum imi pot cere dreptul de la spitalul platitor in conditiile in care aceasta prima a fost acordata personalului angajat acolo iar eu nu am primit-o?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: elenaprofir , utilizator 13:30, 17 Decembrie 2007
raspunsul e DA
"Guvernul României Hotărâre nr. 670/2007
din 28/06/2007,Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 448 din 02/07/2007
privind stabilirea primei de stabilitate pentru personalul contractual din unităţile sanitare
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 412 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2005, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Pentru asigurarea stabilităţii în sistemul sanitar, personalul din unităţile sanitare va beneficia, o dată pe an, în cursul trimestrului IV al anului, de o primă de stabilitate egală cu salariul de bază minim corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale din luna anterioară în care se face plata primei de stabilitate.
(2) Pentru personalul cu un singur nivel al salariului de bază, prima de stabilitate se va stabili la nivelul acestui salariu de bază.
Art. 2. - (1) Persoanele care au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 1 şi ale căror raporturi de muncă încetează sunt obligate să restituie suma necuvenită, calculată proporţional cu perioada nelucrată până la sfârşitul anului.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul în care personalului contractual i-a încetat contractul individual de muncă din motive neimputabile acestuia.
Bucureşti, 28 iunie 2007. Nr. 670. "
dupa cate se vede HG nu face nici o distinctie.
se refera doar la personalul sanitar angajat.
multumesc mult pentru raspuns.
m-am lovit de o noua problema cand am mers la angajator sa-mi cer dreptul invocand acea hot de guvern. mi-au aratat o nota venita de la ministerul sanatatii semnata de nu stiu ce director,nu de ministru prin care se mentioneaza clar ca acea prima se acorda doar personalului aflat la data acordarii primei -25 nov- in relatii de munca cu spitalul si ca angajatele care la data acordarii se afla in concediu de cresterea copilului nu au dreptul la prima.
intrebarea este ce valoare are acea nota interna - pe care nu au vrut sa mi-o dea- in conditiile existentei hotararii de guvern si mai ales cum ii pot trage la raspundere in conditiile in care nu mi-am dat demisia sau mi s-a desfacut contractul de munca ci sunt doar in concediu pentru cresterea copilului deci nu am parasit sistemul?
daca nu pot obtine nimic de la ei cu vorba buna ii pot actiona in instanta pe motiv de discriminare?
va multumesc
Dvs. sunteti angajata, dar aveti raporturile de munca suspendate. Ori, conf.art.49 alin.(2) din Codul Muncii , suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Intr-adevar acelasi art., la alin.(3) prevede ca pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca, contractul individual de munca, sau regulamente interne....
Probabil acea nota interna a fost emisa pt.aplicarea unitara a HG-ului. De exemplu, daca veti sta in concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, anul viitor nu veti desfasura activitate...ar trebui insa sa vi se acorde acea prima? #-o
e corect ce spuneti dvs dar daca ma intorc la serviciu in februarie de exemplu - si chiar ma intorc atunci-ar trebui sa-mi dea prima retroactiv nu? lucru care nu se va intampla pt ca am intrebat.
ambele raspunsuri pe care le-ati primit sunt corecte
ele contin 2 fete ale aceleiasi probleme
de unde si neclaritatea
totusi
sfatul meu este:
1. faceti o cerere scrisa si motivata de acordare a primei/stimulentului respectiv catre institutia a carei angajata sunteti (cel cu care ati semnat contractul de munca). aveti grija sa pastrati o copie dupoa cererea dvs. pe care sa obtineti, insistati, un numar de inregistrare de la angajator. puteti specifica si faptul ca, in cazul in care raspunsul este negativ, solicitati o motivare, precum si o copie dupa adresa ministerului pe care angajatorul o va invoca, probabil. De asemena, puteti cere o decizie motivata de aprobare/respingere a cererii dvs. , decizie ce ar trebui oricum sa va fie trimisa, ca raspuns. aceasta decizie trebuie sa cuprinda, la sf., si specificarea caii si a termenului de atac: in 30 de zile la Tibunal, sectia litigii de munca.
2. veti primi un raspuns oficial in 30 de zile. e probabil. in acest caz, aveti 30 de zile sa concepeti o actiune in litigii de munca si sa o depuneti, cu duplicat pentru parat, la tribunal. nu uitati, daca spitalul isi angajeaza avocat si dvs. pierdeti, veti plati onorariul de avocat al partii adverse. litigiul e scutit de taxa de timbru.
3. pe fond, adresa interna a minsterului nu-si produce efecte vis-a-vis de dvs. nu va e opozabila decat dupa ce va va fi comunicata oficial.
instanta va decide daca aceasta hotarare de guvern care stabileste prima de fidelitate/stabilitate va fi calificata ca lege speciala in sensul art. 49 al.3 din codul muncii, sau nu. adica daca aveti dreptul la prima respectiva sau nu.
litigiul are o singura cale de atac - recursul la curtea de apel.
4. sfatul meu este sa faceti cererea oficiala de la pct. 1 si apoi sa decideti daca aveti sanse sau nu.
succes

Alte discuții în legătură

Legea 304/2008 atlantiana atlantiana Am aflat de curand de existenta Legii 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008) si am citit-o. Am vazut ca prevede un spor de incordare psihica de 25% pentru ... (vezi toată discuția)
Stabilitate in domeniul sanitar marinescu adrian marinescu adrian mai este in vigoare HG 578/2008- privind stabilirea cuantumului primei de stabilitate pentru personalul din sistemul sanitar, precum si a modului de acordare ... (vezi toată discuția)
Urgent iubisbb iubisbb Fiind o unitate sanitara cu deficit de personal in partea medicala si fiind conditionati de OUG.nr.34/2009, care spune ca putem angaja numai daca avem 7 ... (vezi toată discuția)