avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa 12 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa 12 ani

Buna ziua!
As vrea sa stiu daca se mai poate face partaj dupa 12 ani de la divort pe un teren ramas in proprietate comuna si daca cheltuielile impuse de asta, respectiv masuratori, taxe se impart sau plateste doar cel care solicita.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: exit vs exit , utilizator 07:05, 20 Septembrie 2010
partajul poate fi solicitat oricand si nu ati pierdut dreptul de proprietate daca nu ati deschis timp de 12 ani o astfel de actiune.
Cheltuielile, in mod firesc, se imparte egal, insa e important si cum vede celalalt sot problema, in cazul in care se face impartirea la notar.
Iesirea din indiviziune este imptrescriptibila, deci puteti solicita partajul bunului comun.Cheltueilile vor fi avansate de dv. ca reclamant urmind ca si piritul sa fie obligat de instanta sa plateasca jumatate
1.În conformitate cu disp. art.728 C.civ., nimeni nu poate fi obligat să rămână în stare de indiviziune, astfel încât un coindivizar poate oricând cere împărţirea materială a bunurilor comune, dreptul indiviz fiind transformat într-un drept diviz şi exclusiv.
2. În conformitate cu disp. art.6739 C.proc.civ., la formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama, după caz, de acordul părţilor, de mărimea cote-părţi ce se cuvine fiecăreia ori de masa bunurilor de împărţit, de natura bunurilor, de domiciliul şi ocupaţia părţilor, de faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea. Potrivit disp. art.6735 alin.2 C.proc.civ., instanţa va face împărţeala în natură, procedând la formarea loturilor şi la atribuirea lor, iar în situaţia în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se vor întregi printr-o sumă de bani.
3. Cheltuielile de judecata se impart.

Concluzie : actiunea este imprescriptibila extinctiv, prin urmare raspunsul este afirmativ - da, se poate introduce actiunea si dupa 12 ani.

PS : art.673 ind.9 si ind.5
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
exit vs exit, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune nicole852107 nicole852107 buna seara,suntem intr-un proces de iesire din indiviziune,si vreau sa stiu daca exista vreo lege care sa oblige coopropietarul sa accepte sulta ce i se cuvine ... (vezi toată discuția)
Cum se va imparti averea bunicilor? ANAMARIA0702 ANAMARIA0702 Buna ziua!Am nevoie de un sfat cu privire la mostenirea bunicilor mei.Situatie sta cam asa:Bunicul meu a decedat in urma cu 4 ani dar dupa moartea lui tatal ... (vezi toată discuția)
Se poate admite apel ? danieal danieal in urma unui proces de iesire din indiviziune s-a dat ca solutie acceptata initial despagubire in natura( o suprafata de teren). La apel se poate cere si ... (vezi toată discuția)