marcelin a scris:
Buna ziua celor dvs. care dati sfaturi si raspunsuri pertinente pe acest forum.
Doresc sa achizitionez un teren intravilan de la o persoana care, la randul ei, a cumparat dupa 1974 (cand s-a dat legea 58), cred ca in 1977, un teren cu o suprafata trecuta in acte mai mica decat cea reala (250 mp daca nu ma insel).
Ceea ce nu vad eu in mesajul dvs. este
constructia.
Exista sau nu exista. Pentru ca in functie de acest aspect drumul la Prefectura e cu folos sau doar de amorul artei. (...drept de folosinta pe durata existentei constructiei... etc ...art. 36 Legea 18).
Inscrisul sub semnatura privata nu este titlu de proprietate terenuri. Ma interesa de cand poseda, cum a obtinut, exact, prin ce acte... Pe cat plateste impozit si tot asa... :-/
Ca inteleg sau nu cum se intampla, nu stiu, da' sunt acte de donatie transcrise, contracte la fel din aceeasi perioada... ca se putea si altfel, altceva, se putea! Ca se mai facea, se facea chiar des...
DA' NU MA INTERESEAZA tot ce se facea si se putea. Ma intereseaza ce s-a facut si ce exista ca acte in cazul de fata. Ca nu fac teorii generale de drept imobiliar, ci caut un raspuns exact la o speta anume. Si vreau amanunte despre speta, nu despre toate posibilitatile spetei... #-o
Ma indoiesc de faptul ca speta ar putea fi cea descrisa de tine, nu ca ar fi neaparat imposibil, da' nu vad care sa fie temeiul, in acest caz, de a face demersuri privind titlul de proprietate, la Prefectura... probabil la Comisie, da' tot nu vad...
Si daca ai putea sa nu jignesti... nu numai pe mine, dar pe oricine... Mersi frumos, apreciez bun simtul. ;)
Nu am avut absolut nicio intentie sa te jignesc, nici nu am crezut ca o vei lua ca jignire.
Imi cer scuze daca te simti jignita. Probabil ai interpretat ceea ce am scris in alt sens decat am vrut eu sa exprim.
Sunt lucruri greu de inteles (de acceptat ca posibil) pentru cei care gandesc normal, tocmai pentru faptul ca nu sunt normale. Dar se practicau, era singura solutie.
M-ai facut sa ma simt in culpa fata de tine.
Eu nu am inteles sa vrea drept de folosinta, ci de proprietate... :-/
Nicoleta, in multe cazuri s-au construit case din chirpici, actualii proprietari demolandu-le, nemaifiind interesati decat de teren... Stiu si cazuri cand familii cu mai multi copii voiau sa le asigure tuturor teren de casa, proprietate... si cumparau cate o bucata de pamant pe care, pana la plecarea copilului (de regula major) din casa parinteasca, construiau cate un grajd, o coliba amarata... numai sa apara ceva facut acolo...
Ai vazut vreodata case construite fara nici un act, dar te uimeste ca pe acelasi teren apare grajd vite sau magazie lemne cu autorizatie de construire din 19... toamna? :D
:)) Erau destepti inaintasii nostri, le potriveau pana le nimereau...
Oricum, tocmai asta ziceam, ca nu vad exact situatia, nici de fapt si nici de drept, nu vad daca trebuia apelat la Comisie etc. Nu stiu daca varianta lui abcd e corecta sau alta...
Pentru abcd: am invatat si, mai ales, am citit cu totii aproape despre diverse tipuri de regimuri si nu vad ce este atat de greu de acceptat ca in comunism (si la noi dar si aiurea) se dorea aproape eliminarea proprietatii private. Individul niciodata nu conteaza in doctrinele socieliste extreme, deci... asta e starea de normalitate in acest tip de regimuri...
Mai mult, am trait si eu, m-am certat si eu cu tembeli pe vremea aia, desi eram un mucios... Nu suntem chiar picati din luna aici.
Sa-ti spun lucruri mai greu de acceptat, insa la fel de reale: stii de ce se vindeau atatea tacamuri? Ca in tara carne se comercializa tot ce se refuza la export, de-aia... Ca unele carnuri erau respinse pentru tipul lor (capete, spate de pui etc.), altele pentru ca prezentau semne de alterare.
De aia nu se gasea salam de Sibiu, ca presupunea o anume calitate...
Nu stiu daca asta era problema majora a societatii, ca era limitata proprietatea privata.
N-am vrut sa te fac sa te simti in culpa, dar nu cred ca este cineva aici judecator in masura sa aprecieze cat si daca eu sau tu suntem capabili sa intelegem ceva ori altceva. E deranjant sa faci astfel de judecati, sa ai astfel de preconceptii.
Mersi macar pentru reactia buna. :D
Prieteni?
Vazand legatura dintre 1974 si prefectura ( :))suna cam aiurea proprozitia mea) m-am dus cu gandul la art 36 din legea 18... din care cel mai probabil ca se aplica alin 3...
Art. 36. - (1) Terenurile aflate în proprietatea statului, situate în intravilanul localităţilor şi care sunt în administrarea primăriilor, la data prezentei legi, trec în proprietatea comunelor, oraşelor sau a municipiilor, urmând regimul juridic al terenurilor prevăzute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.
(4) Dispoziţiile art. 23 rămân aplicabile.
(5) Terenurile fără construcţii, neafectate de lucrări de investiţii aprobate, potrivit legii, din intravilanul localităţilor, aflate în administrarea consiliilor locale, considerate proprietate de stat prin aplicarea dispoziţiilor Decretului nr. 712/1966 şi a altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, după caz, la cerere.
(51) Cererile de restituire prevăzute la alin. (5), împreună cu copiile de pe actele de proprietate, se depun la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 1 noiembrie 2001, sub sancţiunea decăderii din termen.
(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.
Daca nu am un drept de folosinta actual nu am ce sa cer sa-mi fie atribuit in proprietate...