avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchirirere apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchirirere apartament

Buna ziua ! Am o garsoniera si as dori sa o inchiriez. Daca nu fac contract pot avea probleme ?Si in ce ar consta aceste probleme ? Daca fac contract unde trebuie facut si pot trece orice suma sau este o suma minima ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: miki3 , utilizator 11:02, 30 Septembrie 2010
artur1971 a scris:

Multumesc . Dar daca declar realul o sa platesc un impozit de 16 % sau cum se plateste ?

Din proprie experienta de patita va recomand viguros sa cereti -plata chiriei si avans utilitati in fiece luna.Dvoastra platiti prin banca utilitatile si la 12 luni faceti regularizarea(locatarul primeste facturile in cutia postala deci va poate controla)
Nu mai zic ca trebuie sa cereti si garantie (ce se poate dovedi a fi f utila in cazul deteriorarilor si stricarilor involuntare cit si pt plata ultimelor facturi ca de exemplu intretinerea)
Cit despre un contract facut de un avocat ...ce sa mai zic este mai mult decit necesar.
Va urez o inchiriere fara surprize!
Stiu ca din cei 16% se mai deduce o suma, in final veti plati undeva pe la 12%, cam asa plus acesti 5,5% sanatate daca este singurul venit. Si mie mi se pare mult acest impozit pe venit, unde mai pui ca propietarul mai are si alte cheltuieli cu intretinerea acelui apartament inchiriat(impozitul anual, asigurarea apartamentului si a bunurilor cu care este dotat, refacuta zugraveala dupa fiecare chirias, ca cel nou vrea "proaspat" utilat si schimbate electrocasnicele sau mobila odata la 5-10 ani(dupa noroc), refacuta tamplaria si alte reparatii care se fac periodic sau imbunatatiri aduse toate aceste cheltuieli care daca le puneti pe hartie nu sunt deloc mici; daca nu mentii apartamentul intr-o stare buna, nu reusesti sa-l inchiriezi sau il inchiriezi cu bani foarte putini, oricum au scazut si vor mai scadea cred chiriile.
Revenind la problema dvs, din pacate chiar si cu contract inregistrat tot sunt probleme pentru ca in cazul in care te lasa cu datorii sa zicem 5-10mil(pe aici se invart de obicei neplatile chiriasilor, ce faci mergi in judecata pentru atat? te costa mai mult avocatul, iar in cazul in care chiriasul "fuge din tara" sau nu are cum sa plateasca(din lipsa unui loc de munca sau ca nu are din ce sa-i opreasca, unde ajungi?timp, nervi si bani dati aiurea.

Ca o concluzie fiti cu mare bagare de seama, verificati lunar plata utilitatilor(pentru ca astea-s o mare problema) si nu uitati cereti o garantie maricica(chiriasii platesc de obicei o luna de garantie, trebuie cerut ceva mai mult, altfel apar probleme). Ei de obicei nu anunta cand pleaca, e posibil sa plece si cu cheile, iar daca va pleca in luni de iarna cand intretinerea se afiseaza cu 2 luni intarziere, plus 1-2 facturi "uitate"la curent sau cablu, pus chiria ultimei luni, faceti un calcul si vedeti ca o luna de garantie este foarte putin.

bafta la inchiriere!
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
miki3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract inchiriere la fisc RuxandraV RuxandraV Buna ziua, As dori sa inchiriez apartamentul proprietate personala si pe de o parte cunoscutii ma sfatuiesc sa nu-l inregistrez la Fisc, pe de alta parte ... (vezi toată discuția)
Chirii mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi As dori sa inchiriez un apartament pe termen mai lung, si nu stiu ce modalitate sa folosesc privind documentele, plata chiriei, garantia. (va rog dati detalii ... (vezi toată discuția)
Locator, locatar, contract inchiriere spatiu comercial vasile15 vasile15 Buna seara!Am o mare dilema...in primul rand ce inseamna locator si ce inseamna locatar?eu vreau sa inchiriez un spatiu comercial,iar persoana cu spatiul imi ... (vezi toată discuția)