Buna ziua,ma numesc S. Mihaela,33 ani am studii superioare sunt diagnostica cu 4 boli cronice,necesit tratament tot restul vietii,am gradul 2 de handicap,am vechime in campul muncii de 6 ani din care 3 ani sunt concediu de crestere al copilului cu handicap,as dori sa stiu care este varsta la care ma pot pensiona pe caz de boala ,cati ani trebuie sa am in campul muncii si daca se va tine cont de cei 3 ani de concediul de crestere al copilului ca vechime in munca si de cei 4 ani de facultate?
Va multumesc.
Perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este stagiu asimilat stagiului de cotizare. La determinarea ei nu sunt avute in vedere alte perioade care, potrivit Legii nr. 19/2000, sunt tot perioade asimilate stagiului de cotizare. Astfel, nu va fi avuta in vedere nici perioada in care ati urmat cursuri universitare, nici perioada in care ati fost in concediu de crestere a copilului. Perioada de CCC va fi considerata stagiu asimilat stagiului de cotizare potrivit viitoarei legi a pensiilor.
Din pacate, numai 3 ani nu sunt suficienti pentru a beneficia de pensie de invaliditate. La varsta pe care o aveti, stagiul necesar prevazut de art. 57 din Legea nr. 19/2000 este de minim 5 ani si 6 luni. Chiar daca ati fost incadrata in grad de handicap inainte de a va angaja (handicap preexistent calitatii de asigurat), inca nu ati realizat doua treimi din stagiul complet de cotizare, asa cum prevede art. 47 din Legea nr. 19/2000.