avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauze contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauze contract munca

Buna seara,

In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt remunerate prin contract?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 23 Septembrie 2010
Da, produc efecte juridice.
andymaurul
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
andymaurul, utilizator
Este bine sa stiti:
Art. 21. – (1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată
perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă, perioada pentru care îş i produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului nu are natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă.
Art.23 (1)Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe ca re o deţine.
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin c a, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
toy_story a scris:

Buna seara,

In cazul in care in cadrul unui CIM sunt inserate clauzele de confidentialitate si nonconcurenta, acesteau au efect juridic daca nu sunt remunerate prin contract?

Multumesc




Clauza de neconcurenta isi produce efecte juridice numai daca în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
@elis: Am trecut in contract toate conditiile de mai sus, mai putin indemnizatia lunara si aria geografica.
Asta inseamna ca acesta clauza este lovita de nulitate sau ca angajatorul trebuie sa imi plateasca indemnizatia?
Multumesc mult
Clauza nu este lovita de nulitate , ea nu produce efecte juridice.
Prin urmare, ii puteti solicita angajatorului sa va stabileasca aceasta indemnizatie, dar sa si o plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Valabilitate anexe nevizate de itm alex01 alex01 #-oam si eu o problema.La sfarsitul luni martie ma-m angajat la o fabrica din bucuresti k operator masini unelte,mi-sa facut contract de munca individual,dupa ... (vezi toată discuția)