avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Valabilitate anexe nevizate de ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Valabilitate anexe nevizate de ITM

#-oam si eu o problema.La sfarsitul luni martie ma-m angajat la o fabrica din bucuresti k operator masini unelte,mi-sa facut contract de munca individual,dupa care angajatorul a adaugat si 2 anexe(clauza de confidentialitate si clauza de nonconcurenta)contractul este parafat de ITM,dar clauzele nu sunt.As vrea sa stiu ce valoare au in instanta,si dak angajatorul nu isi respecta alinatele specificate in contractul de munca as putea sa imi dau demisia fara preafiz(ex:program prelungit,intarzierea salariului,etc)?#-ova multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2009
alex01, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 11 Mai 2009
1.Clauza de confidentialitate si neconcurenta nu sunt considerate clauze esentiale a CIM, in principiu, actele aditionale care cuprind astfel de clauze nu se depun la ITM.
2.Anexa referitoarela clauza de neconcurentă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul ei sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurentă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenta, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.Salariatul negociaza cu angajatorul cuantumul indemnizatiei de neconcurenţă lunară şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata CIM fost mai mic de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.Clauza de neconcurenta îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării CIM.
3. Referitor la clauza de confidentialitate vedeti art . 26 din Codul Muncii
5.Codul muncii (articolul 79 (8)) dă posibilitatea unui salariat să demisioneze fără preaviz dacă angajatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. In demisie sa specificati clar articolul cu care incetati activitatea si care sunt motivele care au stat la baza deciziei dumneavoastra .Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească daca angajatorul incalca obligatiile sale .
Cele doua acte aditionale la c.i.m. au valoarea unui act juridic, prin urmare, chiar daca acestea nu au viza ITM-ului ele isi produc efecte de la data semnarii lor de catre cele doua parti.
In cazul unui conflict, instanta sesizata poate anula sau nu aceste clauze daca sunt contrare dispozitiilor legale.
Clauza de neconcurenta îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurentă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenta, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.

Clauza de confidenţialitate, reglementată de art. 26 din Codul muncii, nu trebuie confundată cu obligaţia legală de confidenţialitate stipulată în art. 39 alin. (2) lit. f).
Clauza de fidelitate , in acest caz, părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.

În temeiul art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz şi în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul individual de muncă.
~ Conținut șters la cerere ~
Vizarea de catre ITM nu este o conditie ad validitatem sau ad probationem a actelor aditionale la c.i.m..
Legea nu conditioneaza ca aceste acte sunt valabile numai in situatia depunerii lor la ITM ... asa cum am mai spus, actele aditionale care contin clauze de neconcurenta sau de fidelitate nu se depun la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Contract + act aditional 2shots 2shots Buna ziua As dori va rog sa-mi spuneti daca prin incheierea contractului de munca prin acordul ambelor parti se anuleaza si toate actele aditionale la ... (vezi toată discuția)