avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte civila intr-un proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte civila intr-un proces penal

Ce inseamna a ma constitui parte civila intr-un proces penal
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:47, 23 Septembrie 2010
daca prin fapta invinuitului/inculpatului v'au fost aduse prejudicii materiale sau morale va puteti constitui parte civila in cadrul procesului penal pt repararea prejudiciului.
Constituirea de parte civila intr-un proces penal presupune optiunea , deci posibilitatea partii vatamate de a solicita inculpatului despagubiri materiale si/sau morale.
Despagubirile materiale sunt acele sume de bani cheltuite de catre partea vatamata ca urmare a savarsirii infractiunii de catre inculpat ( in cazul unor infractiuni) sau in cazul altora partea vatamata se poate constitui parte civila cu contravaloarea prejudiciul cauzat ca urmare a savarsirii faptei de catre inculpat.
Despagubirile morale ( daunele morale) presupun acordarea unor compensatii materiale acelor persoane ale caror posibilitati de viata familiala si sociala au fost alterate ca urmare a faptelor ilicite savarsite de inculpat.
Constituirea de parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale si in fata instantei pana la citirea actului de sesizare.
Simpla solicitare a acestora nu presupune si acordarea lor in mod automat, ambele "tipuri" de despagubiri necesitand administrarea unor probatorii ample.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)
Daune mironescu valentin mironescu valentin Din parte vatamata,daca ma constitui parte civila,in proces penal in care sunt m-ai multi inculpati. Care sunt sansele sa ma indrept cu pretentii catre toti ... (vezi toată discuția)
Fond gallucica gallucica ce inseamna'in calitate de parte vatamata pentru fond\"ce este un fond/ (vezi toată discuția)