avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:32, 20 Martie 2025
.. -. - . .-. . ... .- -. -
:)


**

...moartea intrebarilor poate reprezenta moartea ratiunii?

Intrebarile sunt menite sa stimuleze ratiunea, sa-l faca pe om curios cu privire la toate aspectele vietii sale in stransa legatura cu mediul, cu Universul in general.

De ce?


**


...in Biblie scrie si despre spiritism?

Legea pe care i-a dat-o Dumnezeu poporului sau, Israel, spunea:
Sa nu se gaseasca la tine [...] nimeni care ghiceste, nimeni care practica magia, nimeni care cauta semne prevestitoare, niciun vrajitor, nimeni care leaga cu farmece, nimeni care consulta un medium sau un prezicator, nimeni care intreaba mortii (Deuteronomul 18:10 -12)


…. durata vieţii albinelor depinde de vârsta și de starea “doicilor” care le hrănesc atunci când se află în stare de larvă? Se cunoaşte că o albină născută într-o familie mai puternică va trăi mai mult decât o albină născută într-o familie slabă.

.... oamenii de ştiinţă au descoperit că, în verile foarte toride, nectarul anumitor flori începe să fermenteze? Albinele care recoltează acest nectar reuşesc apoi cu greu să-şi mai regăsească stupul şi nu sunt prea bine primite de suratele lor! Din câte se pare, până şi albinele se îmbată!

…tigrul Siberian (Panthera tigris altaica), cunoscut și sub numele de tigru de Amur sau tigru manciurian, reprezintă cea mai mare felină din prezent? Arealul său original cuprindea pădurile întinse din nord-estul Chinei, estul Siberiei, peninsula coreeană și Mongolia. Astăzi nu mai este întâlnit decât într-o mică rezervație din China și în zona dintre râul Ussuri și fluviul Amur. Marele tigru din codrii înghețați ai Siberiei este în prezent periclitat de tăierea accelerată a pădurilor și de braconaj. Chinezii plătesc sute de mii de dolari pentru un cadavru de tigru de la care folosesc orice parte a corpului pentru rețetele medicinei tradiționale chineze. Cercetătorii ruși, în colaborare cu cei americani, au declarat că la nivelul anului 2007 trăiau în estul Siberiei între 480 și 520 de exemplare.

.... în America de Sud trăieşte un păianjen uriaş numit Avicularia, care se hrăneşte cu insecte mari şi uneori chiar şi cu păsărele? Băştinaşii nu-l ucid, considerându-l trimisul duhurilor benefice care sălăşluiesc în jungla tropicală.

.... Leul Furnicilor este numele unei mici insecte care sapă gropițe în nisipunde se ascunde şi aşteaptă prada?Furnicile, trecând pe lângă aceste goluri, işi pierd echilibrul şi sunt prinse de "cleştii"leului care le aşteaptă.
Leul Furnicilor
Știați că, după opinia savanţilor chinezi, şerpii veninoşi sunt ,,seismologi” foarte sensibili? Ei s-au dovedit capabili să semnalizeze apropierea unui cutremur cu câteva zile înainte de a se produce. Faptul se explică prin marea sensibilitate a reptilelor la schimbările de temperatură ale solului.
Stiaţi că substanţa conţinută de ardeiul iute este atât de puternică încât poate îndepărta vopseaua?

Mai mult ca sigur că aţi mâncat ardei iuţi până acum, dar ştiaţi că ardeiul iute conţine o substanţă chimică numită capsacină? Această substanţă este cea care produce senzaţia de iute şi fierbinte. Evident, chili nu vă face rau, dar în cazul unui exces, el poate fi mortal. Substanţa este atât de puternică încât se poate folosi pentru a îndepărta vopseaua şi este conţinută şi de către spray-urile paralizante ale poliţiei. În cazul speciei habanero, capsacina poate să fie simţită chiar şi pe piele în momentul în care ardeiul iute este tăiat, aceasta producând o senzaţie de arsură.
Un fapt interesant: Ardeiul iute conţine un nivel extrem de mare de vitamina C. Un singur ardei iute conţine de 6 ori mai multă vitamina C decât o lămâie.

Dar că se poate intra în comă datorită cartofilor cu pete verzi?

Cu toţii ştim câte ceva despre cartofi, dar puţini ştiu că sunt toxici. Tulpina şi frunzele plantei sunt toxice, dar şi cartoful în sine este toxic. Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenţie, este posibil să fii văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glycoalkaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă. Nu vă faceţi griji cu privire la cipsurile ocazionale, dar ar fi bine să aruncaţi orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătiţi mâncarea pentru copii.
Un fapt interesant: Cartofii reprezintă un aliment important pentru astronauţi. De fapt, în anul 1995, cartoful a fost dus la bordul navetei spaţiale Columbia şi a fost cultivat în spaţiu.

Stiaţi că vă puteţi otrăvi cu sâmburi de cirese datorită cianurii de hidrogen conţinute?

Cireşele sunt cu siguranţă unele dintre cele mai ”multilaterale” fructe. Pot fi consumate crude, coapte, în prăjituri şi chiar în anumite tipuri de băuturi alcoolice. şi totuşi, în ciuda aspectului roşu apetisant, în general cireşele sunt toxice. Dacă aţi mâncat vreodată cireşe şi aţi mestecat sâmburele mai mult timp, în mod sigur aţi introdus cianură de hidrogen în corpul dvs. Deci dacă aţi mestecat un sâmbure de cireş, l-aţi sfărâmat în dinţi, crănţănit etc, acesta produce automat cianură de hidrogen. Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.
Un fapt interesant: Cireşele conţin cantităţi extrem de mari de melatonină, ce ajuta la echilibrul organismului.

sursa: [ link extern ] /

Informatii interesante despre melatonină: [ link extern ]




INAMICUL COLESTEROLULUI RAU:
STAFIDELE

Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.

Nu îngraşă
Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi transformat de organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea. Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.

Previn depresia
Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, în special sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.

Tratează constipaţia
Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.
Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

Împiedică retenţia de lichide
Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.
Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.

Constituie un aport important de fier
Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate în acest sens.

Reglează hormonii
Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză, întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru sănătatea ochilor.

Recomandate femeilor de 50-70 de ani
Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide, pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit, de trei ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.
Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani.
Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.
Reţetă gustoasă şi sănătoasă

Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de:
- o varză roşie,
- o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară,
- o cană cu stafide aurii,
- câteva linguri cu ulei,
- sucul de la o jumătate de lămâie,
- un păhărel cu vin roşu,
- sare,
- piper şi
- o linguriţă cu miere.
Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

Pont!
Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.

Sfat!
Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale. Astfel, consumaţi câteva grame pe zi.
Știați că oamenii au câini ca animale de companie de peste 12.000 de ani?
Știați că inima unui câine poate bate chiar și de 120 de ori pe minut?
Ceea ce știi despre sănătatea câinelui sau pisicii tale poate fi greșit. Sunt numeroase mituri despre aceste animăluțe, iar medicul veterinar Will Draper, citat de WebMD vorbește despre opt dintre ele. Vezi care îți sunt familiare:

1. Pisicile nu au nevoie să bea lapte. În ciuda imaginii drăgălașe cu pisicuța care bea lapte, e bine să știi că majoritatea lor au intoleranță la lactoză. Mai bine îi dai pisicii tale apă proaspătă ca să-i protejezi sistemul digestiv. (Pentru mai multe informații despre lapte, citește aici)

2. Pisicile nu cad mereu în picioare. Este adevărat că sunt foarte agile, însă căzăturile le pot afecta grav sănătatea.

3. Câinii nu-și vindecă rănile dacă se ling. Saliva câinelui conține multe bacterii, iar gura lor nu este mai curată decât a noastră. Un câine cu rană trebuie văzut de medicul veterinar.

4. Nasul câinelui nu este barometru pentru sănătatea lui. Un nas rece și umed nu înseamnă neapărat că patrupedul este sănătos, iar un nas cald și uscat nu este în mod obligatoriu semn de boală. Adevăratele semne de îmbolnăvire sunt letargia, pierderea poftei de mâncare, scurgerile nazale și diareea.

5. Câinii nu ar trebui să mănânce oase. Acestea se pot transforma în așchii și, dacă sunt înghițite, îi pot răni gâtul și tractul digestiv. Mai bine îi dai câinelui să roadă o jucărie sau un os din piele pe care îl poți cumpăra din petshopuri.

6. Pisicile simt durerea. Doar că, spre deosebire de câini, ele sunt mai discrete și au instinctul de a-și ascunde suferința.

7. Nu folosi remedii băbești ca să tratezi câinele. Spre exemplu, nu folosi benzină și nu-i da câinelui usturoi ca să-l tratezi de boli de piele.

8. Respirația urât mirositoare a câinelui sau a pisicii nu este un semn normal de bătrânețe. Halena este mai degrabă un indiciu că animăluțele nu au o igienă orală bună sau că suferă de boli de rinichi.

Tu despre ce alte mituri ai auzit?

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)