Stiaţi că substanţa conţinută de ardeiul iute este atât de puternică încât poate îndepărta vopseaua?
Mai mult ca sigur că aţi mâncat ardei iuţi până acum, dar ştiaţi că ardeiul iute conţine o substanţă chimică numită capsacină? Această substanţă este cea care produce senzaţia de iute şi fierbinte. Evident, chili nu vă face rau, dar în cazul unui exces, el poate fi mortal. Substanţa este atât de puternică încât se poate folosi pentru a îndepărta vopseaua şi este conţinută şi de către spray-urile paralizante ale poliţiei. În cazul speciei habanero, capsacina poate să fie simţită chiar şi pe piele în momentul în care ardeiul iute este tăiat, aceasta producând o senzaţie de arsură.
Un fapt interesant: Ardeiul iute conţine un nivel extrem de mare de vitamina C. Un singur ardei iute conţine de 6 ori mai multă vitamina C decât o lămâie.
Dar că se poate intra în comă datorită cartofilor cu pete verzi?
Cu toţii ştim câte ceva despre cartofi, dar puţini ştiu că sunt toxici. Tulpina şi frunzele plantei sunt toxice, dar şi cartoful în sine este toxic. Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenţie, este posibil să fii văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glycoalkaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă. Nu vă faceţi griji cu privire la cipsurile ocazionale, dar ar fi bine să aruncaţi orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătiţi mâncarea pentru copii.
Un fapt interesant: Cartofii reprezintă un aliment important pentru astronauţi. De fapt, în anul 1995, cartoful a fost dus la bordul navetei spaţiale Columbia şi a fost cultivat în spaţiu.
Stiaţi că vă puteţi otrăvi cu sâmburi de cirese datorită cianurii de hidrogen conţinute?
Cireşele sunt cu siguranţă unele dintre cele mai ”multilaterale” fructe. Pot fi consumate crude, coapte, în prăjituri şi chiar în anumite tipuri de băuturi alcoolice. şi totuşi, în ciuda aspectului roşu apetisant, în general cireşele sunt toxice. Dacă aţi mâncat vreodată cireşe şi aţi mestecat sâmburele mai mult timp, în mod sigur aţi introdus cianură de hidrogen în corpul dvs. Deci dacă aţi mestecat un sâmbure de cireş, l-aţi sfărâmat în dinţi, crănţănit etc, acesta produce automat cianură de hidrogen. Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.
Un fapt interesant: Cireşele conţin cantităţi extrem de mari de melatonină, ce ajuta la echilibrul organismului.
sursa:
[ link extern ] /
Informatii interesante despre melatonină:
[ link extern ]