avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
Consilierul de taina

Napoleon Bonaparte a avut şi el consilierul său de taină. Cunoscut sub numele de "L'homme Rouge des Tuileries" a fost transformat de istoricii serioşi într-o fantomă sau un geniu al palatului Tuileries.
El a existat pur şi simplu, se numea Jean Crezot şi era nepotul unui măcelar, proprietarul de drept al terenului pe care Caterina de Medici construise palatul Tuileries.
Jean se adăpostea într-o aripă neterminată a palatului, considerând că este proprietatea lui, bunicul lui nu primise plata pentru teren, studia magia şi astrologia şi trăia din puţinul care îl aducea ghicitul prin taverne.
Era foarte mic de statură, se îmbrăca întotdeauna în roşu şi era dinamic ca argintul viu.
Revoluţia franceză i-a adus mulţi bani. Jean ghicea prin cârciumi cine dintre puternicii vremii urma să fie ghilotinat - şi avea întotdeauna dreptate !
Într-o zi întâlneşte un corsican mândru, locotenent de artilerie. Jean îi dă un plic roşu. Corsicanul deschide plicul şi scoate o hârtie roşie pe care scria: "Vei fi Împărat !". Toată lumea face haz, dar artileristul se uită la omul îmbrăcat în roşu, care era chiar mai mic de statură decât el însuşi, scoate una dintre cele patru monezi de aur pe care le avea şi îi spune lui Jean: "De fiecare dată când vei avea ceva să-mi spui, sau voi trimite după tine, să vii imediat şi o să fii răsplătit ... împărăteşte !"
Zis şi făcut: micul şi ciudatul personaj năvălea aproape lunar, dând ordonanţa şi mai târziu gărzile peste cap: "Căpitane, pericol ! Generale, e de rău ! Consule, e lată rău ! Prim-consule, ăia îţi vor capul ! Împărate, te atacă ! Sire, te vor mânca de viu !"
Culmea era că avea aproape întotdeauna dreptate! Înaintea bătăliei de la Ulm îi spune lui Napoleon că un om cu parul rosu va înclina soarta bătăliei. Ceea ce s-a şi întâmplat, Schulmeister, spionul împăratului, cel care a vândut generalui austriac Mack nişte planuri false ale dispozitivului armatei franceze, era roşcat.
În ajunul bătăliei de la Austerlitz "omul roşu" năvăleşte în cortul lui Napoleon, foarte agitat: "Sire v-am spus săptămâna trecută că înălţimile vă sunt ostile - de ce aţi ocupat vârful dealurilor ?!" Neapoleon îl calmează pe nărăvaşul astrolog, îi dă o pungă cu douăzeci de napoleoni şi îl conduce spre ieşire. Gânditor, se întoarce la hărţile sale. "Dar dacă ...?!"
În mintea împăratului se conturează o idee originală cum să folosească într-adevăr eficient tunurile sale. Şi Napoleon câştigă cea mai fantastică bătălie, retrăgându-se de pe înălţimi, contrar strategiei militare a vremii.
Înaintea campaniei din Rusia, Jean îi spune împăratului: "Sire, focul şi apa vă vor opri! Nu vă duceţi în Rusia".
La întoarcerea din catastrofala campanie rusească Împăratul îl cheamă la el pe Jean: "Prietene nu mai vreau să te aud prevestind lucruri rele.
Te fac un om bogat. Iată aici 5.000 de monede din aur, de napoleoni şi titlul pentru o proprietate de 60 de hectare şi o casă înstărită. Dar înainte sa pleci şi sa ne spunem adio, spune-mi prietene, cum o să mor ?"
Jean răspunde : "Sire, o să vă otrăvească cu arsenic un englez care călătoreşte pe o corabie fără pânze". Napoleon izbucneşte în râs şi spune: "Pentru gluma asta îţi mai dau o mie de napoleoni".
Nu a fost gluma ... !

Reguli înțelepte de educare a copiilor evrei.

Dragostea părinților evrei pentru copiii lor nu are margini. Nici o națiune nu are un asemenea cult pentru copii. Psihologii pot găsi și avantaje și dezavantaje ale unei astfel de atitudini, deși, s-a constatat că copiii evreilor nu duc lipsă de dragoste și atenție.
1. Copiii nu trebuie să fie complexați.
O mamă evreică nu va spune niciodată că ești rău, ea va spune – cum un copil atât de bun ca tine putea să facă o asemenea boroboață ?
„Copilul nu are și nu poate avea neajunsuri.” – aceasta este poziția unei mame evreice. Probabil că ea le vede, dar nimeni nu va afla despre aceasta.
2. Libertate rezonabilă.
Educația contemporană a evreilor combină, la prima vedere, două lucruri contradictorii: libertatea copilului și cerințele stricte. Există o metaforă ce caracterizează acest stil de educație: o cameră spațioasă și liberă cu pereți duri.
În familiile evreilor dacă copii vor să se urce în cap la părinți și să coloreze pașaportul tatălui cu cel mai scump ruj al mamei, atunci acesta nu este un motiv pentru a-i dojeni. Pentru părinții evrei libertatea copilului nu prezintă o educație specială, ci aerul cu care nu poate respira.
Educația dură începe atunci când copilul depășește orice limite. În familiile evreilor este acceptat ca parfumul mamei să fie turnat peste pisicile din curte, dar să-și bată bunica la cap este interzis.
3. Copilul trebuie să fie lăudat cu orice ocazie.
Mama își laudă mereu copilul. Lauda începe din primele zile de viață. Mama evreică se mândrește chiar și cu cele mai mici succese ale copilului, fie că este doar o nouă silabă, fie o mâzgâlitură în calitate de primul lui desen. Despre acest fapt vor afla toți prietenii și cunoscuții. Cel mai important este că, copilul trebuie să vadă că este lăudat în fața tuturor. Dacă copilul are succese mari, atunci aplauzele și laudele îndelungate din partea familiei nu întârzie să apară.
4. Responsabilitate maximă pentru comportamentul său.
Evreii consideră că și cel mai neînsemnat cuvânt spus la întâmplare sau cea mai neînsemnată faptă făcută de părinți în prezența copilului poate avea consecințe ireversibile. De aceea, părinții sunt un exemplu și sunt foarte responsabili pentru comportamentul lor.
5. Dragostea și respectul în familie sunt garanția sănătății psihice a copilului.
Tradiția evreiască spune că baza oricărei familii sunt soțul și soția – mama și tata. Astfel, copiii sunt învățați de mici că pe primul plan este atenția mamei față de tată și a tatălui față de mamă. Dacă copilul va înțelege că părinții trăiesc, în primul rând, unul pentru altul, că relația lor este construită pe respect, dragoste și grijă, atunci el se va simți protejat. Mai mult, un astfel de comportament al părinților este un exemplu foarte bun de urmat. Anume astfel de relații va încerca să construiască în familia sa când va crește mare.
6. Învață să fie părinte.
Educarea părinților începe până la nașterea copilului. Atunci când fata se căsătorește ea deja este pregătită să devină mamă. Ea nu este învățată „să trăiască pentru sine”. Cea mai importantă carieră a ei este casa și familia. Dacă din start maternitatea și paternitatea este privită ca o povară, limitare, atunci creșterea unui copil va fi destul de anevoioasă. Se spune că acolo unde îți direcționezi puterile, de acolo și primești.
Tinzând spre educarea unor copii de succes, independenți și care stau bine pe picioarele lor, înțelepții evrei au elaborat un sistem întreg de educație. În Israel fiecare doritor poate să ia cunoștință de acesta la niște cursuri de parenting. Aceste cursuri se desfășoară în cadrul sinagogilor și în școlile evreiești din mai multe orașe ale lumii. Iată prima regulă a unei educații de succes – aceasta începe de la propria educație și obținerea profesiei de „soție și mamă” respectiv „soț și tată”.
7. Învățarea copiilor să-și organizeze eficient timpul.
Copii evreilor nu cunosc ce înseamnă lenevie și discuții inutile cu vecinii: vioara, limba engleză, matematica – toate odată și din plin. De mici copii sunt învățați să fie mereu ocupați. Acesta este un lucru firesc.
[ link extern ] /
NOROCOSI
Dacă sunteți de părere că alții sunt mai norocoși sau mai favorizați de soarta decât voi atunci poate nu știți tot adevărul. Poate între dvs. și acei oameni este alta diferența și nu neapărat norocul. Din afară îi vedem pe cei care ajung la performanțe incredibile sau care devin modele pentru generația din care fac parte. Ne spunem că au avut noroc, că li s-a ivit o șansă, că le-a fost ușor. De cele mai multe ori acest lucru este fals. Dacă vrei să obții ceva ai nevoie de mai mult decât de talent și muncă. Ai nevoie de perseverență și dedicație. Iata 16 norocoși. Dacă ei au putut să răzbească în ceea ce ți-au propus, cu siguranță că și dvs. puteți.
1. Winston Churchill a rămas repetent în clasa a şasea și a pierdut toate competițiile electorale pentru funcții publice până când, la vârsta de 62 de ani, a devenit primministru. Mai târziu, avea să scrie: “Nu renunța niciodată. Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată – în nimic, mare sau mic, măreț sau neînsemnat. Nu renunța niciodată cu excepţia cazurilor în care o faci pe considerente de onoare sau de bun simţ Niciodată, niciodată, niciodată – nu renunța niciodată.”
2. Thomas Edison era considerat de către profesorii săi “prea prost pentru a învăța ceva”. A fost concediat de la primele două locuri de muncă pentru ca era “neproductiv”. Ca inventator, a avut 1.000 de încercări nereuşite până să inventeze becul. Când un reporter l-a întrebat “Cum v-aţi simţit eșuând de 1.000 de ori?”, Edison a răspuns: “Nu am eșuat de 1000 de ori, ci becul a fost o invenţie cu 1000 de paşi”.
3. Albert Einstein nu a vorbit până la vârsta 4 ani şi nu a citit până la 7 ani. Părinţii au crezut era debil mintal, iar unul dintre profesori l-a descris ca fiind “lent la minte, pierdut pentru totdeauna în vise prosteşti”. A fost exmatriculat din şcoală şi i-a fost refuzată admiterea la Scoala Politehnică din Zurich.
4. Louis Pasteur a fost un elev mediocru, iar la lucrarea de licenţă s-a clasat pe locul al cincisprezecelea din 22 de studenți la chimie.
5. Henry Ford a dat faliment de cinci ori înainte de a reuşi cu Uzinele Ford.
6. Fred Astaire a fost catalogat astfel de către directorul MGM în fața căruia, în 1933, a dat primul test: “Nu poate juca. Nu poate cânta. Uşor chel. Poate dansa puțin”. Mai târziu, avea să spună: “Cu cât urci mai sus în carieră, cu atât îți sunt permise mai multe greșeli. Iar odată ajuns în vârf, dacă faci suficiente greșeli, acesta este considerat a fi stilul tău”.
7. Sidney Poitier a fost “răsplătit” astfel de către directorul de casting după prima sa audiție: “De ce nu te oprești din a face oamenii să își piardă timpul și nu te duci să te faci spălător de vase sau ceva?”. A fost momentul în care, îşi aminteşte Poitier, a decis să își dedice viaţa actoriei.
8. Charlie Chaplin a fost iniţial respins de către şefii de la Hollywood pentru că pantomima sa a fost considerată “un nonsens”.
9. Beethoven mânuia penibil vioara, iar profesorul său a spus despre el că “nu există nicio speranţă să devină compozitor”.
10. Van Gogh a vândut doar o singură pictură în timpul vieţii sale. Şi chiar și aceasta surorii unuia dintre prietenii săi. Acest lucru nu l-a oprit să continue să picteze peste 800 de lucrări.
11. Rodin era considerat cel mai slab elev din școală, iar tatăl său s-a exprimat tranșant: “Am un idiot drept fiu”. A fost respins de trei ori la admitere la Ecole des Beaux-Arts.
12. Stravinsky a fost a izgonit din Paris de către critici și de către publicul furios după premiera operei “Încoronarea primăverii”.
13. Jack London a primit şase sute de respingeri din partea editorilor înainte de a vinde prima sa poveste.
14. Jerry Seinfeld “a înghețat” pe scena clubului în care a avut loc prima sa reprezentație și nu a fost capabil să scoată vreun cuvânt. Batjocorit de public, a revenit noaptea următoare şi și-a terminat numărul în aplauze frenetice.
15. Michael Jordan a ratat peste 9.000 de aruncari la coș, a pierdut peste 300 de meciuri, de 26 de ori a avut în mîinile sale aruncarea decisivă și a ratat, și totuși a mers înainte și a ramas în istorie ca cel mai bun jucător de basket al tuturor timpurilor.
16. Paul Flory (Premiul Nobel - 1974 ) a fost dat afara de la Du Pont (1938) de catre Carothers cu calificativul de incapabil.
Tehnologie daunatoare
Guvernul japonez a decis să elimine toate cuptoarele cu microunde din țară până la sfârșitul acestui an. Toți cetățenii și organizațiile care nu respectă cerința se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani, în funcție de gravitatea infracțiunii.
Motivul interzicerii microundelor în Țara Soarelui Răsare a fost cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că peste 20 de ani de utilizare a cuptorului cu microunde, undele radioactive au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor decât bombardarea nucleară a aeronavelor americane din septembrie 1945.
Potrivit concluziilor experților, alimentele încălzite într-un cuptor cu microunde prezintă vibrații nefavorabile care nu sunt în armonie cu ritmurile universale.
Toți principalii producători de cuptoare cu microunde din Japonia au închis deja fabricile în care au fost fabricate produsele. În 2021, încetarea producției de cuptoare cu microunde va fi anunțată în Coreea de Sud, China intenționează să abandoneze acest tip de tehnologie în 2023.
Lucruri uimitoare în legătură cu țara mirodeniilor, India.

1. Există șase anotimpuri. Potrivit calendarului hindus, în India există șase anotimpuri: vara, toamna, iarna, primăvara, sezonul musonilor și ajunul iernii.
2. Gesturi diferite. În loc să dea din cap aprobator, indienii îl mișcă dintr-o parte în alta, ceea ce pentru occidentali ar putea părea mai degrabă un semn dezaprobator decât acordul cuiva.
3. Cea mai mare țară vegetariană. Tradiția de a fi vegetarian este adânc înrădăcinată în hinduism și aproape 60 % din populație o împărtășește. Tot în India este cel mai mic consum de carne per om din lume.
4. Cea mai mare națiune vorbitoare de engleză. În India există două limbi oficiale: hindi și engleza, dar guvernul mai acceptă alte 17 limbi, ceea ce face ca în această țară să fie 1.650 dialecte. (De fapt există 360 de limbi in India - după cele ... 360 de etnii ce traiesc acolo !). Dialectele nu-s limbi.
5. Aerul este poluat. Există o problemă cu poluarea aerului în toate orașele mari și gazele de eșapament cauzează smog și dificultăți de respirație atât printre locuitori cât și printre turiști, iar o zi în Delhi sau Mumbai echivalează cu fumatul a 100 de țigări.
6. Aici găsești toate religiile mari ale lumii. Chiar dacă 80 % dintre indieni sunt hinduși, țara include majoritatea religiilor din lume. Aici poți întâlni creștini, evrei, jainiști, sikhiști și multe alte religii.
7. Cea mai mare familie din lume. Cea mai mare familie din lume locuiește în India și este formată dintr-un bărbat care are 39 de soții și 94 de copii.
8. Ziua copiilor. În India, ziua copilului este sărbătorită pe data de 14 noiembrie, adică la fix 9 luni după Ziua Îndrăgostiților.
9. Polițiștii sunt plătiți pentru mustață. Polițiștilor indieni li se oferă bonusuri în concordanță cu mustața lor. Acest sistem pornește de la ideea conform căreia mustața îi face pe bărbați să arate mai impunător și este parte din tradiție.
10. Banii. Străinilor le este interzis să ia cu ei rupii când pleacă din India.
11. Buletin pentru vite. În Bengalul de Vest, un stat indian, fiecare vită trebuie să aibă un buletin cu poză.
12. Țara mirodeniilor. 70 % dintre mirodeniile lumii sunt produse în India.
13. Populația. În prezent, țara a ajuns la 1,5 miliarde de locuitori, mai mult decât întreaga emisferă de vest și potrivit Națiunilor Unite, India va depăși în curând China.
14. Divorțuri. Doar 1 din 100 de căsnicii se termină prin divorț oficial, ceea ce face din India, țara cu cea mai mică rată de divorț.
15. Poliția dragostei. Există un grup special, care se cheamă Poliția Dragostei și susține cuplurile formate din membri unor caste diferite.
16. Cum se folosesc băuturile acidulate. Fermierii indieni folosesc băuturile acidulate în locul pesticidelor mult mai scumpe.
17. Femei foarte bogate. Femeile indiene dețin 11 % din aurul de pe glob, adică mai mult decât rezervele adunate ale Americii, Elveției, Germaniei și Fondului Monetar Internațional.
18. Respingerea civilizației. India controlează Insula Sentinel, un teritoriu ce a rămas neatins de civilizație.
19. Patria șahului. Din India a pornit șahul doar ca locuitorii numeau acest joc Chaturanga, care înseamnă „cele 4 divizii ale unei armate” (elefanți, cavalerie, infanterie si calești.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)