avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciodata nu este prea tarziu sa afli noutati tehnologice care tin de intretinerea casei tale.
Citind astazi un articol, am aflat ca geamurile termopan se regleaza in regim iarna/ vara (!?) si mi-am amintit ca nu am uns de prea mult timp armaturile metalice ale geamurilor, acestea trebuind unse anual. Respectand cele doua reguli se mentine intacta eficienta geamurilor termopan si se pastreaza chedere-le geamurilor o perioada mai lunga de timp.
[ link extern ] /
Știți că, azi, 31 august, este comemorată limba doinelor de aur, fiind: ZIUA LIMBII ROMÂNE?

Sărut vatra şi-al ei nume
Care veşnic ne adună,
Vatra ce-a născut pe lume
Limba noastră cea română.

Cânt a Patriei fiinţă
Şi-a ei rodnică ţărână
Ce-a născut în suferinţă
Limba noastră cea română.

Pre pământ străvechi şi magic
Numai dânsa ni-i stăpână:
Limba neamului meu dacic,
Limba noastră cea română.

În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Limba doinelor de aur,
Limba noastră cea română.

- "Limba Noastră cea Română" - Grigore Vieru
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
raser, utilizator
Despre alcool
Toma Caragiu spunea odata: "Am o verisoara, studenta la medicina. Intr-o zi a tinea in palma doi viermi. A luat un pahar cu apa si un pahar cu alcool. A pus un vierme in paharul cu apa si unul in paharul cu alcool. Peste catva timp a luat un caiet si un creion si a notat: viermele din paharul cu apa traieste, viermele din paharul cu alcool e mort. Concluzia: cine bea alcool nu face viermi ! "
Tocmai s-a(cam) demonstrat ca cei ce nu beau alcool prezinta risc de deces !
Descoperirea care răstoarnă tot ce se spunea până acum despre alcool.
Risc mortal pentru persoanele care nu beau. Concluzia obţinută după 20 de ani de studii ....
Un studiu american recent sugerează faptul că persoanele care nu consumă deloc alcool prezintă un risc mai mare de a muri. Studiul, coordonat de Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin, a fost realizat pe indivizi cu vârstele cuprinse între 55 şi 65 de ani, pe o perioadă de 20 de ani, a ţinut cont de variabile diverse, precum statutul socio-economic şi frecvenţa practicării unor activităţii fizice.
Coordonat de Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin, acest studiu a descoperit că ratele de mortalitate au fost cele mai ridicate în rândul persoanelor care nu au băut alcool niciodată, mai mici pentru băutorii înveteraţi şi cele mai scăzute pentru voluntarii care consumau băuturi alcoolice cu moderaţie (1-3 pahare pe zi).
Dintre cei 1.824 de participanţi, 41 % dintre băutorii moderaţi au murit prematur, în timp ce în rândul voluntarilor care nu consumau deloc alcool acest procent a fost de 69 %. Băutorii înveteraţi au beneficiat şi ei de o rată mai mică (60 %) în comparaţie cu voluntarii care nu consumau deloc alcool.
În ciuda riscurilor crescute de ciroză şi câteva tipuri de cancer, fără a mai menţiona dependenţa, accidentele şi afectarea puterii de judecată, fenomene asociate frecvent cu consumul abuziv de alcool, persoanele care sunt mari consumatoare de alcool prezintă, în general, un risc mai mic de deces decât persoanele care nu consumă deloc băuturi alcoolice.
O explicaţie posibilă ar consta în faptul că alcoolul poate fi un excelent "lubrifiant social", iar comportamentele sociabile sunt considerate esenţiale pentru menţinerea sănătăţii fizice şi mintale. De asemenea, persoanele care nu beau alcool prezintă semne mai pronunţate de depresie decât consumatorii de alcool.
Cine a inventat notele muzicale și ce semnificație au ?

O lungă perioadă de timp muzica nu a fost scrisă. Se cânta din memorie, cântecele erau transmise din generaţie în generaţie.
Muzica s-a transmis de la o generaţie la alta prin viu grai, prin cântec şi memorare, căci nu existau notele muzicale. Era nevoie de un mod de a scrie muzica astfel că se făcea aşa cum era compusă. Metoda prin care omul a descoperit cum să scrie muzica se numeşte notaţie.
Din China Antică s-au păstrat teorii muzicale, dar melodii notate există din timpul dinastiei Tang (618 – 906).
În Europa, notaţia muzicală a apărut în secolul IX, atunci când biserica creştină a început să aleagă cântecele care să facă parte din liturghie. Se foloseau linii, puncte şi mici neume – semne grafice scrise deasupra textului ce indică desenul melodiei, înălţimea sunetului sau tonalitatea cântecului.
Prin anul 900 d.Hr. muzica era mai uşor de citit. Neumele erau scrise la o anumită distanţă deasupra sau lângă linia orizontală (portativ) – reprezenta nota F pentru a arăta cât de sus sau cât de jos trebuie cântată nota.
Călugărul Guido d’Arezzo a făcut portativul cu patru linii pe care să fie notaţia muzicală – pe linii şi între linii. O metodă de notare care a făcut posibilă ghidarea lungimii fiecărei note a fost descoperită între secolele XIII şi XIV. Notele aveau forme noi şi punctelor le-a fost adăugate picioare sau liniuţe în funcţie de lungimea lor. A apărut şi portativul cu cinci linii, iar neumele au luat formă de romb. Pe la 1600 neumele au devenit rotunde şi a fost posibilă notaţia muzicală aşa cum este păstrată şi astăzi.
Istoria muzicii mai spune că dirijorul unui cor, Guido Aretinus, a dat nume notelor muzicale pe baza imnului gregorian “Ut queant laxis” folosind prima silabă a fiecărui rând.
Ut queant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Fanuli tuorum
Salve pelluti
Labii reatum
Sancte Joannes
Numele notelor muzicale astfel sunt: ut, re, mi, fa, sol, la. Nota si s-a adăugat mai târziu ca fiind a şaptea notă, iar Ut a devenit Do, din cuvântul Domine.
O interpretare modernă a numelor notelor muzicale arată în felul următor:
Do – Dominus – Dumnezeu;
Re – rerum – materie;
Mi – miraculum – miracol;
Fa – familias рlanetarium – sistem solar;
Sol – solis – Soare;
La – lactea via – Calea Lactee
Si – siderae – bolta cerească.

[ link extern ] /



Ce bine ar fi daca-as sti! Asadar:cine stie cum sa sterg, sa anulez o intrebare aici in forum? Am tot cautat/butonat ...!
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2017
Revil, utilizator

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)