avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
Din lumea marilor scriitori ai literaturii universale 1.

- Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Pâna în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe lista ar fi "Povestea a doua orase", de Charles Dickens.
- E.A. Poe s-a casatorit cu o verisoara de-a sa, care avea doar 13 ani.
- Emily Dickinson, cea mai mare poeta a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vietii ei. Iesea arareori din casa, iar majoritatea membrilor familiei sale nu stiau ca ea scrie.
- Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatal cât si fratele sau si sora sa s-au sinucis.
- Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea si Macbeth.
- "Ferma Animalelor" de George Orwell a fost cenzurata în U.R.S.S. si refuzata initial în Marea Britanie la sfatul unui ofiter care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
- Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul sau roman "Un veac de singuratate" sa fie ecranizat.
- Honore de Balzac adora cafeaua - în decursul unei zile el consuma circa 50 de cesti de cafea tare, turceasca. Daca nu avea posibilitatea sa fiarba cafeaua, scriitorul sfarâma niste boabe si le mesteca.
- Ian Fleming, pasionat de ornitologie, si-a numit personajul James Bond dupa ornitologul american cu acelasi nume.
- În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul continând litera e.
- În fiecare an în Statele Unite se publica peste 50.000 de titluri noi.
- În intreaga sa cariera de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
- În Mizerabilii, Victor Hugo foloseste o fraza lunga de 823 de cuvinte.
- În poemul sau "Paradisul Pierdut", John Milton foloseste peste 8.000 de cuvinte diferite.
- În S.U.A. în fiecare secunda sunt cumparate 57 de carti.
- În Spania se publica anual mai multe carti decât au fost traduse în toate tarile arabe în ultimi 500 de ani.
- Initial, Ray Bradbury si-a numit romanul "Farenheit 471", "Pompierul".
- Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, in paralel, Conservatorul de muzica din Bucuresti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit sa publice un volum de poezii în franceza.
- Jack London este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cartilor sale. Asta dupa ce a fost refuzat de nu mai putin de 600 de ori si era sa se lase de scris dupa ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptata.
- James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adica îi era frica de câini, fulgere si apa.
- James Joyce si-a petrecut sapte ani din viata scriind romanul "Ulisse".
Va urma
Din lumea marilor scriitori ai literaturii universale 1.

- La fiecare doua saptamâni o limba dispare pentru totdeauna.
- Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave si frecvente de depresie si, în cele din urma, a devenit un ascet ratacitor în cursul vietii sale octogenare. Tragic, el a murit dupa ce s-a îmbolnavit de pneumonie, plecând în miezul noptii în mijlocul iernii spre gara.
- Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din "Padurea Spânzuratilor" inspirându-se din viata familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidela a fratelui sau, Emil, spânzurat la Ghimes în 1917.
- Lui Edgar Allan Poe îi era frica de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la aceasta fobie a fost faptul ca în copilarie viitorul scriitor a invatat… în cimitir.
- Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani sa termine romanul "Catch 22".
- Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck "Despre soareci si oameni" a fost mâncat de un câine.
- Marin Preda nu scria niciodata cu pixul, sau creionul. Scria cu un stilou cu penita de aur, care dupa moartea lui nu a mai functionat niciodata. Penita era tocita mai mult într-o parte si pentru a scrie cu el trebuia sa stii cum sa îl tii si în ce pozitie sa îl apleci, dar nimeni nu a reusit sa îl faca sa scrie.
- Marquizul de Sade a avut, fara îndoiala, o viata excentrica. Credintele sale culturale stateau la confluenta ideilor revolutionare legate de libertatea sexuala si morala, narate, de altfel, în multe lucrari de ale sale si de unde noi am mostenit termenul de sadism. În 1803, nu mult dupa încarcerarea sa, el a fost declarat nebun si plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, de Sade nu a renuntat la relatiile sale sexuale ilicite, pâna la moartea sa din 1814.
- Monstrul din romanul "Frankestein" scris Mary Shelly nu are nume, desi scriitoarea obisnuia sa-i spuna Adam.
- Pâna în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de carti despre sah.
- Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, asa ca toate rolurile erau interpretate de barbati
- Prima Biblie în limba eschimosilor a aparut la Copenhaga în 1744.
- Prima povestire politista scrisa vreodata i-a apartinut lui E.A. Poe. În "Crimele din Rue Morgue", acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
- Primul dictionar în engleza a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca sa-l termine.
- Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost "Coliba unchiului Tom" de Harriet Beecher Stowe. Aceasta statea la o casa departare de Mark Twain.
- Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o masina de scris a fost Mark Twain.
- Prizonierii din Brazilia îsi pot reduce sentinta daca se apuca de citit carti. Pentru fiecare carte citita li se scad 4 zile din sentinta. Din pacate nu li se pot scadea mai mult de 48 de zile într-un an.
- Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat initial sub forma unui foileton.
Va urma
Din lumea marilor scriitori ai literaturii universale 4

- Fyodor Dostoevsky era un cartofor împatimit si adeseori scria pentru a-si putea plati datoriile.
- Gorky înseamna în rusa "amar".
- Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a apartinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântarea aproape doua kilograme.
- Tolstoi avea mai bine de 2 metri înaltime si iubea sa joace carti. Pe bani. Odata, dupa un joc care-a durat trei zile si doua nopti, a reusit sa-si piarda casa.
- Lermontov, celebru pentru poemul sau "Demonul" a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
- La 8 ani dupa ce-a câstigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski si-a retrimis cartea sub un alt nume si titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mica i-a fost suprinza când a fost refuzat de toti (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
- Ernest Hemingway suferea de peirafobie - teama patologica de-a vorbi în public.
-Byron suferea de "nebunie afectiva". În timpul sederii în Venetia se zvoneste ca ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
- Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de putine ori a încercat s-o adoarma astfel pe sotia sa.
Praful de ardei iute rosu

Cea mai buna planta in prim ajutor: ardeiul iute rosu!
Opreste sangerarea, oricat de puternica ar fi, in doar 10 secunde!
In plus, opreste atacul de cord!
Ardeiul rosu a fost utilizat continuu, de peste 9.000 de ani, de amerindieni, ca aliment si medicament deopotriva. Iuteala din gustul sau este datorat prezentei capsaicinei, ingredientul cel mai activ din ardeiul iute. In mod surprinzator, “iuteala” nu reprezinta un gust, ci mai degraba o senzatie. Nu exista papilele gustative asociate cu aceasta capsaicina.
Ardeiul rosu este planta care ar trebui sa nu lipseasca din cabinetul niciunui medic de familie si nici din trusa medicului urgentist.
Si asta pentru ca ardeiul rosu opreste extrem de rapid sangerarile severe in doar cateva secunde. In afara de asta, planta are multe alte beneficii de sanatate exceptionale, precum oprirea unui atac de cord in doar cateva minute de la ingestie.
Iata ce declara de exemplu un medic american: “In 35 de ani de practica, nu am pierdut niciodata un pacient cu atac de cord, in vizitele de la domiciliu, iar motivul este acesta: atat timp cat inca mai respira, le recomand pacientilor sa toarne o lingura de ardei rosu pisat intr-o cana de apa fierbinte”.
Cum se utilizeaza ardeiul rosu pentru ranile externe?
In mod normal, pana cand veti numara la zece, sangerarile abundente ar trebui sa se opreasca complet dupa administrarea de ardei rosu. Praful de ardei iute se aplica din belsug si direct pentru a reducere sangerarea sau rana. Aplicand astfel, sangerarea trebuie sa se opreasca in termen de 10-15 de secunde. Ardeiul iute poate fi folosit pentru taieturi mici si zgarieturi.
Daca avem de-a face cu o rana mare care sangereaza abundent, sunati la Salvare, dar, in acelasi timp, puneti o multime de praf de ardei iute.
De ce opreste sangerearea? Pentru ca ardeiul iute contine un puternic stiptic (o substanta capabila sa opreasca sangerare atunci cand se aplica pe o rana.) Ea face acest lucru prin egalizarea rapida a tensiunii arteriale si declansarea coagularii sangelui.
Nu numai ca sangerarea se opreste rapid, dar ea si dezinfecteaza in acelasi timp, asa ca nu trebuie sa va faceti griji cu privire la infectie. Surprinzator, multi oameni spun ca praful de ardei iute rosu nu ustura atunci cand este aplicat direct pe o rana deschisa!
Iata ce spune Dr. Richard Schulze cu privire la acest subiect:
“Nu exista nicio planta care opreste sangerarea mai repede decat ardeiul iute rosu, chiar si pentru hemoragia interna. El nu numai ca opreste sangerarea, dar si curata, dezinfecteaza, si chiar etanseaza rana.
In plus, el nu arde.
Pe rani proaspete deschise, nu se simte nimic.
Cantitatea mare de vitamina A si vitamina C din ardeiul iute rosu curata si dezinfecteaza”.

Despre vin
Vinul este o băutură cu o vechime considerabilă, astfel că, dacă ai vrea să îi afli istoria, ţi-ar trebui mai mult de câteva luni de studiu.
Cea mai veche licoare inrudita cu vinul dateaza din China, de acum 9.000 de ani (orez fermentat cu miere). Insa traditia prepararii vinului asa cum il stim noi , a inceput abia cu 2 000 de ani mai tarziu, in vestul Asiei. Astazi, vinul este unul dintre cele mai populare si consumate produse.
Iata 20 de curiozitati despre vin:
1. Cele mai populare regiuni viticole sunt zonele din Italia, Franta, Spania si Romania.
2. Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature, care ofera un iz mai intepator, se numesc buchete.
3. Multe cercetari au demonstrat ca vinul, în special cel roșu, consumat moderat, dar regulat, poate reduce riscul bolilor de inima.
4. Cea mai veche sticla de vin din lume este intr-un muzeu – dateaza din anul 325 e.n. si a fost gasita in Germania.
5. Nu toate vinurile devin mai bune o data cu trecerea timpului. De altfel, majoritatea nu are potential sa se imbunatateasca. In mod normal, vinul ar trebui consumat in maximum doi ani.
6. In 2003, Richard Juhlin castiga o competitie de recunoastere a vinurilor, reusind sa identifice 43 din 50 de tipuri. In comparatie, persoana de pe locul doi a recunoscut doar 4.
7. China ocupa primul loc la consumul de vin (1,9 litri pentru fiecare locuitor); castiga insa datorita numarului populatiei, pentru că, in Vatican, consumul de vin rosu pe cap de locuitor este de 74 de litri anual.
8. Stabilirea procedurilor de utilizare a vinului apartin calugarilor din Evul Mediu. Acestia il foloseau cand apa nu mai era potabila, licoarea fiind buna la distrugerea bacteriilor.
9. Exista oameni carora le este frica de vin. Aceasta temere se numeste oenofobie.
10. In Roma antica, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel ca stropii continutului ajungeau in paharul celuilalt. Se asigurau astfel ca bautura nu a fost otravita. De aici traditia de a ciocni paharele.
11. Consumul a doua pahare de vin echivaleaza cu privarea organismului de somn timp de 17 ore.
12. Un vin racit este mai putin dulce.
13. Cea mai mare colectie din lume de vin de calitate se afla intr-o pivinita din Milestii Mici, Republica Moldova, unde sunt depozitate peste 1,5 milioane de sticle de vin.
14. In lume exista aproximativ 10 000 de soiuri diferite de struguri de vin, dar cel mai cultivat este soiul Chardonnay.
15. Sticlele de vin cu dop din pluta nu se depoziteaza niciodata vertical, ci orizontal, pentru a mentine dopul umed, astfel incat sa nu se usuce si sa ramana aer in sticla. Toate sticlele cu vin bun, au numai dopuri din pluta.
16. Femeilor din antichitate le era interzis sa bea vin. Daca erau prinse, sotilor le era permis sa divorteze sau sa le pedepseasca.
17. Expresia latina "in vino veritas" ii este atribuita lui Alceu, un poet grec; aparent, in vremurile sale, cei care erau suspecti de diverse ilegalitati erau fortati sa bea cantitati mari de vin puternic pentru a se obtine adevarul de la ei.
18. Portugalia produce proape 50 % din dopurile de pluta folosite pentru sigilarea sticlelor de vin.
19. Cu cat este mai vechi, vinul alb se inchide la culoare, iar vinul rosu capata o culoare mai deschisa.
20. Cuvantul "vin" este mentionat in Biblie de 521 de ori.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)