avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 5 Decembrie 2023
SPECTACOL PE CER:
O ploaie de meteori extrem de rara va avea loc in aceasta saptamana

Oamenii de știință de la NASA au prezis că o ploaie de meteoriți neobișnuit de rară va avea loc în zilele de 5 – 6 noiembrie și mai apoi între 11 – 12 noiembrie. Spectacolul astronomic este cauzat de Tauride, iar unul similar a fost acum 10 ani, în 2005.

„Anual, ploaia de meteoriți a Tauridelor are loc între septembrie și decembrie, însă anul acesta vedem o activitate mai intensă a acestor meteori. Oamenii vor putea privi acest frumos spectacol cu ochiul liber. Să sperăm doar că cerul va fi senin”, a declarat Bill Cooke, responsabil al NASA.

O ploaie de meteori este un eveniment ceresc în care mai mulți meteori sunt observați pe cerul nopții, aparent radiind dintr-un punct fix (numit radiant). Aceste „ploi” sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari, pe traiectorii paralele. Majoritatea meteoroizilor sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel încât aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu lovesc niciodată suprafața Pământului. Ploile intense sau neobișnuite de meteori sunt cunoscute ca furtuni de meteori, timp în care se pot observa mai mult de 1.000 de meteori pe oră.

sursa: sciencealert.com

Ganduri despre casnicie

“Am citit recent ca dragostea este doar o chestie care tine de chimie. Probabil de aceea sotia ma trateaza ca pe un deseu toxic.” - David Bissonette
“Cand cineva iti fura sotia, nu este o razbunare mai buna decat sa-l lasi sa o pastreze.” - Sacha Guitry
“Dupa casatorie, sotul si sotia devin doua fete ale aceleiasi monede; nu pot sta fata in fata, dar totusi stau impreuna.” - Hemant Joshi
“Casatoreste-te orice ar fi. Daca vei avea o sotie buna, vei deveni fericit. Daca vei avea una rea, vei deveni filozof.” - Socrates
“Femeile ne inspira la lucruri marete si apoi ne impiedica sa le realizam.” - Alexandre Dumas
“Marea problema ... la care nu am fost capabil sa raspund ... este : Ce doreste o femeie?” - Sigmund Freud
“Eu i-am spus cateva cuvinte sotiei mele si ea mi-a raspuns cateva paragrafe.” - Anonim
“Unii m-au intrebat despre secretul lungului meu mariaj. Iata-l :Ne facem timp sa mergem la restaurant de doua ori pe saptamana. Lumanari, cina, muzica in surdina si dans. Ea merge marti, eu vineri.” - Henry Youngman
“Terorismul nu ma ingrijoreaza. Sunt casatorit de doi ani.” - Sam Kinison
“Este o cale de a transfera banii mai rapid decat transferul electronic. Se numeste mariaj.” - Janes Holt McGavran
“Doua secrete pentru un mariaj fericit :1.De fiecare data cand gresesti, recunoaste.2.De fiecare data cand ai dreptate, taci.” - Nash
“Cea mai buna modalitate de a-ti aminti ziua de nastere a sotiei este sa o uiti o data.....” - Anonim
“Am avut ghinion cu ambele mele sotii. Prima m-a parasit si a doua nu.” - Patrick Murray
“Stiti ce faceam inainte sa ma casatoresc ?Orice voiam.” - Henry Youngman
“Eu si sotia mea am fost fericiti timp de treizeci de ani. Apoi ne-am intalnit.” - Rodney Dangerfield
“O sotie buna isi iarta intotdeuna sotul atunci cand ea greseste.” - Milton Berle
“Casnicia este singurul razboi in care te culci cu inamicul.” - Anonim
“Un barbat a dat un anunt la ziar cu textul : Caut sotie.A doua zi a primit o suta de scrisori in care scria : Ia-o pe a mea !” - Anonim
“Un tip :-Sotia mea e un ingerAltul :- Esti norocos, a mea inca traieste”
“Un politist opreste un betiv sa-l legitimeze. Apoi il intreaba :- Unde mergeti ?- Merg la o conferinta despre efectele nocive ale alcoolului si cum te ajuta acesta sa devii un ratat.- Faci misto de mine, cine tine conferinta la ora 12 noaptea ?- Sotia mea ... si cred ca o sa participe si soacra-mea.”
Povestea din spatele unui creier genial.
Cum a dovedit Henry Ford că nu trebuie să le știi pe toate.

Toată lumea știe că Henry Ford a fost genial. Fondatorul industriei americane de automobile era un bărbat savuros, care avea răspuns la orice întrebare. Iar când nu găsea un răspuns, existau soluții la fel de bune.
Una dintre cele mai savuroase povești îl are pe Ford în prim-plan. Se spune că după ce a cunoscut celebritatea, la ușa sa au venit oameni inteligenți de formație academică care să-i dea un test.
Testul era destul de variat pentru Ford, iar prima întrebare a sunat astfel: „Care este forța de rezistență a roților din oțel pe care le folosiți?”. Fără să se gândească prea mult, industriașul și-a chemat vicepreședintele care a răspuns în locul său.
La a doua întrebare, Ford a chemat un alt membru al echipei care cunoștea răspunsul. Apoi, academicienii au schimbat domeniile și l-au întrebat pe Ford: „Cine a fost Benedic Arnold?”. Și de această dată, industriașul a cerut ajutor pentru răspuns.
Și povestea a continuat până când unul dintre academicieni i-a reproșat lui Ford: „Vezi, asta dovedește că ești ignorant. Nu cunoști răspunsul la niciuna dintre întrebările pe care ți le adresăm”.
Răspunsul lui Henry Ford a rămas în istorie: „Nu cunosc răspunsurile pentru că nu este nevoie să îmi bat capul cu răspunsurile pe care le căutați. Eu angajez tineri absolvenți inteligenți, care au învățat răspunsurile pe care vă așteptați să le fi memorat eu. Treaba mea nu este să memorez informațiile pe care voi le considerați inteligență. Treaba mea este să îmi păstrez capul limpede, evitând un asemenea amestec de informații, în așa fel încât să pot să gândesc”.

[ link extern ] /
Arma minune a poliţiei rutiere, "pistolul radar", nu indică viteza corect.
Un profesor universitar a bătut poliţia în instanţă. A demonstrat că noul radar dă erori mari.

Un profesor universitar din Suceava, care contestă în baza unor calcule fizice şi ştiinţifice radarele Poliţiei Române, cu argumentul că acestea dau erori de măsurare care nu se încadrează în normele metrologice, şi-a consiliat fiul într-un proces cu Poliţia Rutieră chiar pe această temă, pe care a reuşit să-l câştige. Procesul verbal prin care fiul său a fost amendat cu 800 de lei și lăsat fără permis de conducere pentru 90 de zile a fost anulat, tocmai pe principiul că aparatul radar poate da erori.
Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, susţine că radarele nu prezintă o „precizie de măsurare acceptabilă”, ceea ce din punctul său de vedere înseamnă că sunt în afara legii.
Gheorghe Gutt spune că „pistolul radar”, noua armă împotriva vitezomanilor a Poliţiei Române, prezintă erori mai mari decât radarele de pe maşinile de poliţie, cu alt principiu de funcţionare.
Prins cu 103 km/h, în localitate.
Pe 20 august 2013, fiul său a fost înregistrat de aparatul radar de pe o autospecială Dacia Logan cu viteza de 103 km/h în localitate, în municipiul Vatra Dornei. Şoferul a contestat procesul verbal în instanţă, aducând mai multe argumente.
El a arătat că din planşele foto anexate de Poliţia Rutieră la dosar rezultă că iniţial a fost înregistrat cu viteza de 103 km/h, iar în planşa următoare, la mai puţin de o secundă distanţă, cu viteza de 86 km/h.
Șoferul a mai demonstrat că maşina sa era setată să nu depăşească viteza de 99 de kilometri la oră.
După ce a analizat argumentele, magistratul de la Tribunalul Suceava a stabilit că aparatul radar a înregistrat simultan viteza de rulaj a mai multor vehicule, astfel că nu se poate identifica, fără dubiu, cu ce viteză reală circula autoturismul respectiv. Profesorul univ. dr. ing. Gheorghe Gutt spune că nu are nimic de reproşat Poliţiei Rutiere faţă de radare, atât timp cât acestea sunt verificate metrologic şi au aviz de la Biroul de Metrologie Legală din România. Problema este la aceştia din urmă, susţine el.

[ link extern ] /
Curiozitati ale limbii romane.

“A vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarba se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” (Nichita Stanescu)
1.Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pe primul loc se află un cuvânt german, cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc, cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic). Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză, cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez, cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.
Cuvântul este: “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză“ (o pseudoboală a plămânilor, provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic).
2. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 5 cuvinte care conțin doar vocale: “Oaia aia e a ei”.
3. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.
4. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană: acioaiei.
5. Cel mai lung cuvânt care incepe și se termină cu o vocală și, în rest, conține doar consoane: înspre.
6. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Constantinești.
7. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.
Și, în final, câteva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, fără să-și piardă sensul):
Ele ne seduc cu desenele;
Era sa pozez o pasare;
Elisa va lasa Toyota sa la Vasile;
Era o tipa rapitoare.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)