avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune: bunuri comune, cota sotului in concurs cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune: bunuri comune, cota sotului in concurs cu descendentii

Caz: unic mostenitor
In certificatul de deces dupa mama figurez cu 3/4 indivize.
Intre timp, tata vinde 5/8, adica (2/8=1/4 cat ii revenea si de la mine 3/8).
Am ramas cu 3/8, adica jumatate din 3/4 = 6/8 avute initial.
Nu facusem iesirea din indiviziune si la incheierea certificatului de mostenitor a declarat ce a vrut (fara teren intravilan si extravilan, desi la acea vreme avea act de proprietate).
A procedat legal?
Va multumesc!
Acest subiect a fost oarecum dezbatut in linii mari, dar pe masura ce obtin informatii situatia se schimba.
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2010
Doncean, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 03:20, 28 Septembrie 2010
Rezultatul la care ati ajuns dvs. (5/8) este ...din pura nimereala identic cu cel la care am ajuns eu (5/8)

Dar ceea ce pun eu juridiceste in operatia cu fractii nu se izbeste deloc cu ceea ce puneti dvs. ...inginereste.

Dvs. credeti ca acel 5/8 vandut de tata se compune din 1/4 partea lui + 3/8 "furat" de la dvs. (e adevarat ca da 5/8, dar adunati ce nu trebuie)

Iar eu sustin ca tatal dvs. avea 5/8 (din casa de locuit si anexele gospodaresti) si ca a vandut EXACT ceea ce avea.
De ce avea 5/8? Pentru ca 1/2 (jumatatea lui din bunul comun casa de locuit) + ce-a mostenit de la nevasta (1/4 din jumatatea de casa care intra in masa succesoarala a moartei) = 5/8.

Priviti cu atentie certificatul de mostenitor si veti vedea ca la rubrica bunuri imobile nu apare o casa (1/1) ci 1/2 dintr-o casa.
Ori cota dvs. succesorala ca descendent (3/4) se raporteaza la acest 1/2 si astfel aflati cat aveti din toata casa. 3/4 din 1/2 = 3/8.

Daca tot ceea ati avut dvs. era 3/8 din casa, atunci cum putea tata sa vanda 3/8 de la dvs, dar sa va mai ramana inca 3/8? #-o ...

Doncean a scris:

tata vinde 5/8, adica (2/8=1/4 cat ii revenea si de la mine 3/8).
Am ramas cu 3/8,

Ati ramas cu ce ati avut. N-ati avut nici o clipa mai mult de 3/8 din casa.

Si daca tatal dvs. a vandut ceea ce avea el din casa de locuit (5/8) ce ati fi vrut sa va mai ramana? Din casa n-avea ce sa mai ramana caci 3/8 al dvs. + 5/8 vandut de el = un intreg. Puteau sa va ramana alte bunuri care nu au facut obiectul vanzarii.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Calculele D-voastra sunt la obiect.
Mama imi lasa ceva (3/8 din constructii), constransa de tata ca nu a declarat complet avutia si apoi o vinde. Pentru avutie au lucrat impreuna.
Iarasi mama, a suferit cand m-a conceput. Putea de una singura?
Acum intelegeti esenta problemei?

TITLUL SUBIECTULUI NU_MI APARTINE> A FOST INLOCUIT
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Doncean, utilizator
Buna seara tuturor

Eu am inlocuit titlul topicului care facea trimitere la probabilitati si fractii (?) cu un titlu adecvat. E una din sarcinile (una care nu-mi prea place) a moderatorilor.

Doncean a scris:

Iarasi mama, a suferit cand m-a conceput. Putea de una singura?
Acum intelegeti esenta problemei?

#-o

Urmuz ii raspunde:

O masă fără picioare, bazată pe calcule şi probabilităţi, suportă un vas ce conţine esenţa eternă a „lucrului în sine", un căţel de usturoi, o statuetă ce reprezintă un popă (ardelenesc) ţinând în mână o sintaxă şi... 20 de bani bacşiş... Restul nu prezintă nici o importanţă.

Domnule Doncean, fata de raspunsul profesionist, clar, exact al colegei Nicoleta Romascanu d-voastra nu aveti altceva mai bun de facut decat sa postati o replica dadaista de genul "mama putea sa ma faca singura?" ( prin partenogeneza poate ? :blush2: ) Care ar fi esenta problemei pe sugerati ca am fi prea tonti ca sa o pricepem?
Au facut parintii d-voastra impreuna casa? Daca raspunsul este da atunci fiecare din ei avea 1/2 din ea. Daca nu discutam degeaba.
Asadar:
tata are 1/2 ............ mama are 1/2
mama decedeaza
partea ei de 1/2 se imparte astfel:
3/4 la fiu (Doncean)
1/4 la sot (tata Doncean)
tatal lui Doncean vinde cota sa de 5/8 pentru ca este a lui si dispune cum doreste de ea (art. 480 Cod civ.) In patrimoniul tatalui lui Doncean se produce o subrogatie reala (inlocuire) cota de 5/8 fiind inlocuita de suma de bani primita.
cand tatal lui Doncean va deceda, daca si numai daca va deceda inaintea lui Doncean si daca nu va lasa testament in favoarea altei persoane, suma de bani care a inlocuit cota de 5/8, daca nu a fost intre timp cheltuita, va trece in patrimoniul lui Doncean daca si numai daca acesta va accepta mostenirea.

Sper ca v-am lamurit. Daca nu ... probabil ca nu inteleg esenta problemei

Tata lui Doncean a decedat - 2010. Avutia de 260000 Euro a fost vanduta cu 1400 RON - efectiv taxa de notar si fiul mai are de achitat imprumuturi bancare pana in 2013. Deci, transformarea celor 5/8 in bani nu ma ajuta. Nu este inginereasca transformarea. Domnule Avocat u.b.i.k. nu aveti dreptate.
Se poate converti invers?

Cunosc alte patru cazuri similare in care, dupa decesul mamei, unicului mostenitor i-a revenit 3/4 din intreg, iar tatal in viata ramane cu 1/4 din integ si dispune cum vrea - vinde, micsoreaza, amplifica, multiplica avutia, cota sa.
Cum se explica?
Daca nu vindea, cat imi revenea?
Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
Doncean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu intretinere si uzufruct viager Doncean Doncean sUBSEMNATUL, UNIC MOSTENITOR. Dupa moartea mamei imi revine 3/8. Diferenta de 5/8 revine tatalui.Certificatul de mostenitor prevede numai imobile , adica ... (vezi toată discuția)
Succesiune lolyy lolyy as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune. mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat ... (vezi toată discuția)