Nu stiu cum sa va spun, dar e ca si cum as trece pe langa masina vecinului si i-as lua roata de rezerva din portbagaj... Nu am furat-o, nu am vrut sa fac nimic rau, doar ca am vazut anuntul de vanzare de pe ea pe care scria clar ca la vanzare omul ofera gratis o roata de rezerva din aliaj...
Asa incat, doar am desprins incuietoarea portbagajului si i-am luat roata... care oricum se oferea gratis...
In cazul aratat de mine, pot plati numai roata si reparatia portbagajului, asa cum si dv. puteti plati numai magnetii si reparatia iaurtului stricat...
Cat despre maniere, daca si-au recuperat daunele, de regula nu mai fac plangere, daca faceti dv. insa... :O nu se stie ce evolutie vor avea lucrurile.
Data viitoare cand mai deteriorati cu scopul de a va insusi gratuit numai o parte din produse, puteti sa va sunati avocatul sau la politie... nicio problema! in acest caz veti avea dosar penal, dar sansele de a fi tratat incorect scad considerabil si dreptul dv. de a fi tratat echitabil cresc.
Evident insa ca trebuie sa va sfatuiesc sa incercati sa nu va mai lipiti de bunuri fara sa le achitati, caz in care puteti sa va urlati drepturile mult mai tare, chiar cu ecou. ;)
Inteleg ca sunteti suparat, dar poate sunteti suparat mai mult pe faptul ca ati fost tratat incorect intr-o situatie cand si dv. ati tratat incorect pe altii la randul dv.
Nu neg culpa paznicilor si nici nu intru in amanunte despre frustrarile psihologice care pot duce la un astfel de comportament al lor... dar nici nu pot trece cu vederea ca au facut exces de forta pentru ca va aveau la mana din... culpa dv.
Asa ceva se intampla in mai toate tarile dezvoltate si, de regula, paznicul e multumit ca s-a razbunat pe furacios si furaciosul e multumit ca a scapat fara dosar penal. Asta stiu si de la unii care au mai dat cu mana prin tari straine, de pe cand mai faceam penal.
Sper sa ramaneti numai cu lectia asta si sa nu ajungeti cu dosar penal! Bafta!
iustinian2000 a scris:
scuze pentru graba, m-am grabit eram si suparat.
e vorba de 3 magneti care sa dau gratuit la promotie pentru 2 iaurturi si cre se lipesc pe cartonul de hartie.
nu am nici un martor,
multumesc
o seara buna!
Acum nu inteleg ce anume ziceau agentii de paza.Ca vor chema politia ca ati furat magnetii?
Cum v-au prins?E tare ciudat. Magnetii nu tiuie.
Buna,
da intr-un fel aveti dreptate ca poate fi considerat "furt", dar produsul nu era deteriorat.Iar ei cand m-au chemat deoparte i-am intrebat direct fara sa ma intrebe ce am furat ca pentru magneti(sunt niste forme de locomotiva sau vagon de dimensiuni 2cmx2cm),pentru ca la ag.de paza ii venea sa rada si il intreba pe celelalt ca ptr atata dar le era frica de sefu pentru ca ei primesc prima 30-40ron , dar fiindca eu am fost corect si am spus din start sau gandit sa profite desi mi-au dat de inteles ca nu e furt dar altfel cum sa isi ia prima.Daca eu stiiam car imi sunt drepturile nu se ajungea aici, pentru ca pe camera nu mi-a aratat nimic si nici nu mi-au spus ce am furat.
Iar la partea cu furatul rotii de rezerva o iau ca mustrare intradevar cand ai deschis portbagajul deja e infractiune si violare de proprietate si o consider ca pe un picior in fundM-am interesat la o cunostiinta care are un prieten avocat si mi-a sugerat ca nu are rost sa ii dau in judecata, pentru ca chiar daca o sa castig nu o sa imi recuperez cheltuielile de judecata, in cel mai rau caz il da pe respectivul afara; dar fiindca eu nu am stiut car imi sunt drepturile acum este prea tarziu deoarece nu am martori si dat fiindca eu m-am simtit penibil ca sa evit un scandal le-am cumparat iaurturile care nu erau deteriorate iar ei nu mi-au facut nici un proces verbal si nici nu au vrut sa scrie pe bon ca nu au fost furate, deci in concluzie nu am nici o proba. Asa ca pe viitor o sa studiez care imi sunt drepturile si o sa imi vad de treaba chiar daca vad o bacnota pe jos o las sa o ia altul.
Multumesc mult de tot pentru sfaturi si cum zicea prietenul meu asta sa iti fie invatatura de minte sa stii care iti sunt drepturile chiar daca te-ai simtit penibil "orice picior in fund e un pas inainte spre progres".
Va doresc o zi placuta tuturor si sa auzim numai de lucruri bune.
Domnule, daca un iaurt se vinde cu magnet si asa scrie pe el de oferta, indiferent de starea iaurtului dupa desprinderea magnetului, acesta nu mai poate fi vandut pentru ca nu mai are tot ce promite produsul... cum sa nu fie deteriorat?
E ca si cum vand un iaurt cu magnet dar... fara magnet. Este practica neloiala, magazinul o poate pati, el nu mai poate vinde produsul ca nu e legal.
Deci, pentru ei acel produs e deteriorat pana la montarea inapoi a magnetului pe el... ceea ce costa mai mult, uneori, fata de pretul produsului.
Nu e furt intr-un fel sau altul, e furt si basta. E insusirea fara drept a unui bun mobil, e exact furt. Daca roata de rezerva de care va spuneam era legata in afara masinii, pe un portbagaj extern, situatia era identica.
Acelasi lucru, insusirea unui bun fara drept.
Nu aveati dreptul sa luati magnetii, deci e furt. Ca au pret, ca sunt gratis, ca zburau prin magazin, nu conta. In plus, cand desprindeti o parte de produs de pe restul e tot un fel de violare, de distrugere a produsului magazinului. Asa ca, poate ne chinuim sa mai gasim o infractiune in plus.
Penibilul apare si atunci cand suntem prinsi cu musca pe caciula, nu neaparat cand avem toata dreptatea de pe pamant... asa incat, sper din toata inima ca v-ati simtit penibil, ca e reactia normala a unui om prins cu mana in sacul altuia.
Asta arata ca ati invatat ceva, ca sutul in fund chiar v-a facut sa inaintati un pas. Cum va spunea si prietenul.
Sincer, ma indoiesc sa-i dea afara pe paznici, ce motiv sa aiba? Magazinul va fi fericit ca ei si-au facut treaba si cat timp nu au condamnari penale ii vor tine.
In plus, eu nu vad nici motiv.
Cat despre drepturi, nu inteleg exact despre ce drepturi vorbim. Acum stiti care va sunt drepturile?...
Dreptul sa cunosti si sa respecti legea, dreptul la aparare, dreptul la o judecata dreapta (nu la scaparea de judecata)...
Imi pare ca ati scapat mai ieftin decat prevede legea si... sunteti suparat!?!
Exemplul cu bancnota arata ca nu ati inteles mare lucru din poveste si este evident eronata ca exemplu similar... A avea drepturi si a sti sa le ceri nu e un atu de folosit impotriva celor pagubiti de catre cei care isi insusesc bunuri pe nedrept...
Evident ca nu taiem mana hotului ca in legi de prin alte locuri sau timpuri, dar pentru ca v-au jignit orgoliul de om prins cu mata-n sac ma indoiesc si ca vor fi dati afara, si ca veti primi ceva despagubiri, si ca nu veti avea ulterior dosar penal pentru furt, distrugere sau amandoua...
Succes!
Buna,
vreau sa spun ca mi-am invatat lectia, ca am ajuns sa fiu catalogat ca un infractor din cauza ca nu imi cunosc drepturile.
Daca vroiam sa imi bat joc de ei sau de justitie furam ceva palpabil, iar la exemplu cu bancnota vroiam sa va spun ca oricat de mica ar fi sansa sau tentatia sa dobandesti ceva fara a plati sau munci nu ma intereseaza.Si daca imi cunosteam drepturile de la inceput nu le permiteam sa ma insulte fara a imi prezenta probele inainte dar fiindaca suntem inca in Romania mai avem mult pana o sa ajungem sa fi considerat nevinovat pana la proba contrarie.
Imi pare rau ca cazul a degenerat dvs aveti experienta in domeniul aplicarii legii daca as fi stiu si eu macar 1% din cata legislatie stiti dvs. va spun sincer ca nu mai nici macar tentatia de a privi acel magnet, iar din moment ce eu am spus direct fara a imi prezenta ei ce am furat cred ca denota faptul ca nu m-am gandit ca magnetul poate fi considerat furt.
Asa foarte bine puteam sa fac pe prostul si sa le cer probe se imi demonstreze ce am furat, sincer nu am de ce sa ii dau in judecata din moment ce nu am reactionat atunci acum e in zadar "vorbele zboara, scrisul ramane".
Sper ca din toata discutia asta sa invete si altii in primul rand sa isi cunoasca drepturile si in al doilea rand sa nu fie tentati pentru ca alti fura miliarde pe fata si nu patesc nimic iar tu daca zmulgi o pana dintr-o gaina o patesti.
imi cer scuze daca v-am suparat doamna avocat.
o zi placuta tuturor !
si ganditi-va bine la ce faceti!