baiatul meu a primit o citatie,sa se prezinte la politie ptr.a da declaratii.am trimis prin fax o comunicare in care am specificat explicit ca doreste sa colaboreze,dorese sa dea declaratii in conditiile in care are nevoie de 10 zile,timp in care sa-si angazeze un avocat ales.dupa 5 zile fiind in vizita la fratele lui(aflat in arest preventiv)a fost luat efectiv pe sus din sediul politiei unde asteptam sa intram la vizita.am sunat avocatul,si cu toate astea a fost tinut timp de 5 ore intr-un birou,timp in care asteptau prin fax de la organul de cercetare in competenta careia se afla cazul,mandatul de retinere.cat de legal s-a procedat?privarea de libertate e un drept fundamental.in ce masura acest caz poate face obiectul unei sesizari la cedo?
Retinerea se face numai in baza unui mandat de retinere. Nu este legal să+i fie restrictionata libertatea inainte de emiterea mandatului de arestare. Daca lucrurile stau asa cum spuneti dvs. politistii au savarsit un abuz în serviciu. însa este posibil sa fi fost emis înainte de a fi retinut un mandat de aducere.
Conform prevederilor legale (art.46 -48 c.pr.pen)magistratul nu este incompatibil in mod cert,decat daca ar exista alte motive de incompatibilitate pe care nu le-ati aratat