am cumparat un teren cu chitanta si factura fiscala de la o societate comerciala., acum 17 ani . acum vreau sa fac o actiune in constatare pentru a avea o hotarire judecatoreasca. intrucit acum se cere la primarie inscris autentic. nu cred ca partea adversa se opune. credeti ca o pot introduce acum ? nu e prea tirziu ? primaria a pus in posesie pe suprafat de teren dobindita de mine pe alcineva intrucit eu nu am inscris autentic. cu toate ca eram si eu pusa in posesie atunci.
Intrebarea mea este daca pot sa fac actiune in constatare? caci nu tin neaparat sa fiu pus in locul acela as vrea sa cer punerea in posesie chiar si in alt loc.
multumesc mult
Nu prea cred ca veti obtine o hotarare juedacoreasca pentru ca obiectul actiunii in constatare nu-l poate constitui constatarea existentei sau inexistentei unui fapt, ci al unui drept.
Va propun sa probati cu cartea funciara, daca v-ati inscris dreptul de proprietate in CF.
Totusi, nu inteleg de ce ati acceptat doar chitanta si factura fiscala de la s.c., fara incheierea unui contract de vanzare/cumparare?
Contractul de v/c/ v-ar fi dat dreptul sa va intabulati terenul.
Si acum 17 ani terenurile se puteau dobandi numai printr-un inscris autentic; d-voastra puteti solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare; faceti acest lucru cat mai repede, intrucat la acest moment nu sunteti proprietarul terenului si in niciun caz nu-l puteti inscrie in cartea funciara.
avocat Cristina Popescu
cu siguranta ca la data achizitiei nu ati efectual formalitatile de publicitate imobiliara - cum fiintau la acea data - fie registru de transcriptiuni-inscriptiuni, fie carte funciara; asa incat nu avea nimeni de unde sti ca acel teren este al cuiva deci a fost lesne pus in posesie un tert.
solicitati instantei hotararea care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, cu factura si chitanta precum si doi martori.