avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema directa: partile indivize se vand?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema directa: partile indivize se vand?

Ajutati-ma cu articole din codul civil.
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 10:23, 10 Octombrie 2010
Multumesc!

Fiind unicul descendent trebuie de considerat faptul ca s-a vandut mai mult decat rezerva succesorala(5/16 din cele 5/8) stipulata prin lege. Ideal ar trebui sa detin 11/16 din mostenire. Practic s-a vandut inclusiv 5/16 din drepturile ce mi se cuvin.
Fara alte complicatii, economic, cum ma indrumati sa procedez:
1. solicitarea in instanta ca sa-mi calculeze corect cota indiviza ce-mi revine din mostenire dupa decesul parintilor?
sau
2. solicitarea de reductiune la contractul de vanzare cumparare asupra elementelor incalcate prin notariat?
Cota disponibila a vanzatorului este de 5/16.
Cu alese aprecieri, astept un raspuns sincer si direct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
in primul rand constatarea nulitatii acelui act si apoi sa solicitati partajul succesoral conform cotelor legale.
Pentru cazul: contract de vanzare cumparare cu obligatia de intretinere si uzufruct viager, nulitatea este absoluta sau relativa?

Deoarece sunt unic mostenitor si contractul de vanzare cumparare nul, nu mai am cu cine face partajul succesoral.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
Domnule draga

La intrebarile d-voastra s-a raspuns clar, detaliat, exact, documentat ... etc. insa, dupa cate vad eu, d-voastra nu doriti un raspuns ci pe cineva care sa va confirme eroarea in care singur v-ati infundat. Daca postarile d-voastra nu ar fi publice le-as ignora fara sa stau pe ganduri insa in situatia data mi-e imposibil sa fac asa ceva. De altfel raspunsul meu va este doar intr-o mica masura adresat d-voastra pentru ca ma indoiesc ca voi reusi sa va conving.
Eroarea d-voastra tine de drept, nu de aritmetica si consta in aceea ca ignorati cu desavarsire imprejurarea ca tatal a mostenit in concurs cu d-voastra o cota de 1/4 din jumatatea mamei (Legea nr. 319/1944 art. 1 lit. a) pentru ca nu numai descendentii mostenesc ci si sotul in concurs cu acestia deoarece astfel dispune legea. Restul este aritmetica.
Numai bine va doresc tuturor.
Doncean a scris:

In sfarsit, am aflat realiatea: s-a vandut cota parte indiviza ideala (matematica) dintr-un segment (constructii) si integral din alte elemente (teren intravilan), in acest ultim caz nerespectandu-se cota indiviza.


Domnule Doncean, bunica mea nu stie nici sa scrie si nici sa citeasca ("citeste" doar in "călindar", cum ii zice ea, pentru ca stie sarbatorile pe de rost) si stie sa socoteasca doar atat cat sa adune randurile de pe arie si puii de sub cloşcă.

Dar ea a priceput de mult de ce are acum 5/8 din casa ridicata impreuna cu bunicul (mort) si de ce are terenul TOT. (si nu in parti indivize).

Pentru ca o jumatate de constructie era deja a ei de dinainte de-a muri bunicul, n-a capatat-o de la bunicul ca urmare a mortii lui. Casa au ridicat-o impreuna (bunica si bunicul), caramida cu caramida, pe terenul proprietatea bunicii.. Deci, din timpul vietii, o jumatate de casa era a bunicii si o jumatate a bunicului (dar pamantul doar al ei)

La moartea bunicului, bunica a adunat la jumatatea ei de casa (pe care o avea deja pentru ca a construit la ea) inca 1/4 din jumatatea de casa a bunicului. Asta da in final = 5/8 din toata casa.

Dar terenul era DOAR al ei. Terenul era TOT numai al ei (intreg, fara fractii). Nicio bucatica de teren/niciun bolovan n-a intrat in mostenirea bunicului. De ce? Pentru ca bunicul n-a avut pamant. De-aia! El a "furat-o" pe bunica de la bal, pentru ca era si frumoasa, si cu pamant. Si au ridicat impreuna o casa pe pamantul ei. Daca bunicul n-a avut pamant, inseamna ca n-avea nici ce pamant sa lase dupa moartea lui. Asa se face ca bunica are acum, dupa moartea bunicului, 5/8 din casa, dar TOT pamantul de sub casa (pentru ca pamantul asta a fost dintotdeuna numai al ei, TOT, nefractionat).

Exact asa e si in cazul parintilor dvs. A murit intai mama dvs. care nu avea pamant. Iar tatal dvs. a ramas cu 5/8 din constructie si cu TOT pamantul de sub ea, caci numai al lui a fost pamantul acela dintotdeauna.

Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Contract si vanzare Doncean Doncean Subiect: Dezbatere colaterala Tata vanzator catre nepoti / fii mei - fara sa stiu, a partii care-i revine (5/8 din constructii si gradina; tata nu a vandut si ... (vezi toată discuția)
Parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare Doncean Doncean Partile indivize intr-un contract de vanzare cumparare este un lucru determinat? Codul civil: SECTIUNEA III Despre obiectul conventiilor Art. 964. ... (vezi toată discuția)
Succesiune: bunuri comune, cota sotului in concurs cu descendentii Doncean Doncean Caz: unic mostenitor In certificatul de deces dupa mama figurez cu 3/4 indivize. Intre timp, tata vinde 5/8, adica (2/8=1/4 cat ii revenea si de la mine ... (vezi toată discuția)