avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim pe economie

In legatura cu termenul ,sau etalonul sau unitatea de masura a salariului mediu pe economie/luna care este de ~150 euro , se ia ca parametri de calcul in legislatia muncii si nu se reflecta in nivelul de trai al cetateanului, De ce intr-un stat al UE,se permite un salariu modic si etalonat de 150 euro/luna ? In orice stat al UE ,acesti bani se castiga in maxim 4 zile.. iar raportul dintre nivelele de venit este de 1/4 .dintre noi si statele UE. In comparatie noi nu putem concura cu respectivele state si ma intreb:ce cautam noi in UE, daca nu suntem competitivi ,ne pleaca forta de munca in strainatate ,actuala politica economica nu poate satisface nici macar dreptul la munca al cetateanului .INTREBARE : cine si de ce a fixat salariul mediu/economie pe luna la suma de 150 euro ,pt. ca la acesti bani nu se poate relansa economia si la randul ei nu se poate alijmenta bugetul statului ?
Cel mai recent răspuns: victor1906 , utilizator 13:34, 26 Septembrie 2010
Intrebarea dvs.este retorica.
Salariul minim (nu mediu) pe economie se stabileste prin HG in urma negocierilor dintre guvern, patronate si sindicate.
Cine? Guvernul, impreuna cu Ministerul Muncii si in urma negocierilor cu sindicatele si organizatiile paronale... De ce? Pentru ca nimeni nu a protestat suficient incat sa-i faca sa-si schimbe parerea.
Atata vreme cat jumatate din salariatii din Romania, care sunt bugetari, s-au multumit sa tipe si sa-si plece capul cand Guvernul taie cu japca un sfert din salariu si nu au fost in stare sa-si concerteze niste manifestatii de protest, cat la patron nu ai curaj sa zici nimic de frica ca maine te da afara si nimeni nu-ti apara drepturile, meritam ce ni se intampla!#-o
Este o intrebare retorica dar este chintesenta nivelului de trai subred ,din cauza salariului minim/economie/luna. Daca salariul respectiv ar fi fost fixat la o suma de 500 euro/luna ,atunci s-ar fi diminuat coruptia si economia subterana Bugetul statului ar fi fost alimentat constant iar delapidarile ar fi taxate prompt , iar muncii i s-ar fi redat termenul de bratara de aur...actualmente cu aceste tarife , a muncii este o rusine in comparatie cu veniturile ilicite obtinute de baronii contemporani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Alina Pene Alina Pene Ma poate ajuta cineva cu documentatia necesara pt. negocierea/incheierea unui contract colectiv la nivel de unitate. Incepand cu 1 iulie 2010, firma in cauza ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 camelia77 camelia77 Buna, Am aflat ca angajatorii trebuie sa dea conform legislatiei muncii mai exact articolul 51 litera c) din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL ... (vezi toată discuția)