avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Ma poate ajuta cineva cu documentatia necesara pt. negocierea/incheierea unui contract colectiv la nivel de unitate. Incepand cu 1 iulie 2010, firma in cauza are peste 21 de angajati...
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 20:37, 5 Iulie 2010
Nu este obligatoriu sa aveti un CCM pe unitate, negocierea este obligatorie la societatile cu peste 21 de angajati, iar initiativa o are angajatorul, constituiti-va in reprezentanti ai salariatilor in vederea negocierii iar daca vreti sa si semnati un CCM la nivel de unitate, in functie de ramura in care are activitate angajatorul, aveti model CCM pe ramura si care-l puteti imbunatati la nivelul unitatii.
Negocierea unui contract colectiv de muncă este obligatorie numai dacă societatea are peste 21 de salariaţi.
Obligaţia organizării de negocieri colective nu presupune cu necesitate şi încheierea unui contract colectiv de muncă. Legea obligă la declanşarea negocierii. Nu poate însă să oblige părţile să se şi înţeleagă.
Ca urmare, negocierea este obligatorie, dar încheierea contractului colectiv de muncă nu este obligatorie.
Iniţiativa negocierii aparţine patronului. Dacă nu, negocierea are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor. Patronul are obligaţia să convoace părţile la 15 zile de la data formulării cererii.
La prima întrunire se stabilesc:
- informaţiile pe care patronul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai salariaţilor şi data la care urmează a îndeplini această obligaţie; în acest fel se asigură premisele pentru o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului salariului, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru;
- locul şi calendarul reuniunilor.
Deşi legea nu specifică numărul persoanelor care participă la negociere atât din partea patronului cât şi din partea sindicatului se stabileşte de către părţi, de comun acord.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractului colectiv de muncă părţile sunt egale şi libere, contractele încheiate constituind legea părţilor.
Pot fi incluse următoarele categorii de clauze:
· clauze care privesc dreptul personal despre care actele normative din domeniul legislaţiei muncii prevăd că aceste drepturi se stabilesc prin negocieri colective;
· clauze privind acordarea unor drepturi de personal în cuantumuri superioare celor prevăzute de lege;
· clauze în legătură cu unele drepturi de personal referitor la care actele normative în domeniul legislaţiei muncii nu conţin nici un fel de reglementări;

Posibilitatea includerii tuturor acestor categorii de clauze decurge: sub aspect economic din specificul economiei de piaţă şi sub aspect juridic din principiul libertăţii contractuale.
pana la urma care i treaba, ma poate obliga sau nu statul sa i dau unui jurist angajat pe post, mentionez ca e debutant, mai mult decat AM NEGOCIAT cu el? adica 800 si nu 1200 ron
sau chiar e la aprecerea instantei ca itm -ul ma roaga nu ma amendeaza..inca :)
Daca l-ati angajat pe postul de jurist inseamna ca trebuie sa aiba si studii superioare juridice iar pentru remunerare salariul minim este de 1200 brut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivel de unitate loredanaelena loredanaelena buna seara cat timp e valabil un contract colectiv de munca la nivel de unitate si cine trebuie sa il intocmeasca? multumesc (vezi toată discuția)
decizie initiere negociere ccm la nivel de unitate tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat sau chiar cu un formular privind initierea negocierii contactului colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)