avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transformare mandat COMERCIAL in GRATUIT
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transformare mandat COMERCIAL in GRATUIT

Este legal (prin acordul partilor) trecerea unui ctr de mandat comercial intre o SC in calitate de mandant si o PF in calitate de mandatar, ctr inregistrat si la ANAF, trecere de pe ctr ce trebuia remunerat pe ctr cu titlu gratuit (astfel incat toate drepturile si obligatiile sa ramana in in vigoare, cu exceptarea remuneratiei) daca da, trebuie inregistrarea actului aditional si la ANAF sau pe undeva?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 14:51, 27 Septembrie 2010
Nu, in teorie... deoarece toate actele intreprinse de catre o entitate comerciala sunt prezumate a fi facute pentru profit.

Mandatul gratuit este in fapt o donatie de servicii, care se face venit pentru beneficiar.
Deci mandatul, desi gratuit pentru PF, va trebui sa contina suma estimata a donatiei de servicii... si astfel, beneficiarul SRL va plati impozit pe aceste venituri (aport in industrie).

Daca prin PF intelegi o simpla persoana fizica, atunci mandatul gratuit nu se inregistreaza la Fisc.

Fiind o donatie de servicii, va trebui intocmit in forma autentica, sub forma unei procuri sau contract autentic.

Dar Fiscul va putea evalua prestatia, va recalifica acest mandat ca fiind comercial, va stabili o valoare si o va impune conform codului fiscal.

Deci, fie ca il declari gratuit, fie ca il declari comercial... tot trebuie platit impozit.
In plus, daca exista elemente de repetitivitate si program de lucru, contractul poate fi recalificat ca un contract de munca... caz in care cuantumul impozitelor urca vertiginos.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Este vorba de un ctr de mandat intre SRL si o persoana fizica, prin care srl imputerniceste pf sa intermedieze asigurari (nu exista program de lucru sau altele de genu), si pt acest gen de contract se percep contributii la somaj, pensie...,
nu exista cale sa imputernicesti o persoana sa faca ceva in numele unui srl fara sa fi obligat sa o remunerezi (cu acordul partilor bineinteles) ? bineinteles ca daca din aceasta colaborare se vor genera si incasari -> profit, srl va plati impozitul datorat..., ideea e ca persoana in cauza e fratele asociatului unic al srl si vrea sa presteze aceasta activitate cu titlu gratuit....

multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
torex2, utilizator
In ideea ca acel SRL este de fapt Agent de asigurari persoana juridica (obiect unic de activitate), va recomand sa-l desemnati pe frate ca fiind Administrator, cu contract de mandat.

Succes!
Nu recomand numirea in functia de administrator pentru atita lucru. In plus, va trebui incheiat contract de mandat, adica... exact lucrul pe care doriti sa il evitati.

Desi am zis ca... teoretic NU... practic se poate.
Faceti o imputernicire de la firma, o delegatie, si gata.
La urma urmei, daca cine il poate impiedica pe fratele patronului sa faca munca de voluntariat pentru firma acestuia?
Este o firma de familie, toata familia este implicata in afaceri, nu?

Alberto Kurtyan
Exact,
este pt moment afacerea familiei; asta imi si doream sa stiu daca poate sa ma ajute legal fara sa mai platesc atatea contributii... (vreau sa platesc doar impozitele srl-ului), pana acum ma ajuta prin mandat dar deja vad ca ne darama guvernul cu cas-urile...

Din ce am inteles de la dvs cu o imputernicire acest lucru este rezolvat dpdv legal, am inteles corect?

Va multumesc nespus de mult
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
torex2, utilizator

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de mandat Badger Badger Pentru rezilierea unui ctr de mandat intre o SC in calitate de mandant si o PF in calitate de mandatar, ctr inregistrat si la ANAF, este necesara ... (vezi toată discuția)
Pfa actionar la un srl in care persoana fizica aste deje actionar marc15 marc15 Sunt PFA si estimez pt. 2008 un profit de 10000 lei din activ. de proiectare. Este corect ca suma de 8000 lei sa o folosesc ca prticipare la majorarea ... (vezi toată discuția)
Societati comerciale Marius Cocean Marius Cocean Buna! administratorul unei S.R.L.imputerniceste o pesoana sa realizeze aprox toate activitatile ce-i revin administratorului... imputernicitul are vreo ... (vezi toată discuția)