avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... trimitere in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

trimitere in somaj

buna dimineata. am o problema legata de incetarea unui CIM. unui sofer i-a fost ridicat carnetul de conducere. directorul vrea sa-i inceteze activitatea. el nu e de acord sa plece. deci,de acordul partilor nu poate fi vorba.dc il trimitem la somaj ai putem angaja pe altcineva? am auzit mai multe variante: ca nu se mai poate angaja niciun sofer 9 luni, alte variante ar fi ca nu se poate angaja 9 luni,dupa concediere colectiva? care ar fi varianta corecta? si ce acte ar mai trebui intocmite, in afara de acel tabel? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 27 Septembrie 2010
Buna ziua!
In primul rand, daca se doreste cincedierea angajatului pe motive disciplinare trebuie sa se faca o cercetare disciplinara in urma careia sa se ia decizia concedierii. Concedierea in urma abaterii nu-i va permita angajatului sa solicite ajutorul de somaj.
Daca doriti ca acesta sa poata beneficia de ajutorul de somaj, trebuie sa-i desfiintati postul, ca urmare a unei restructurari...deci nu mai puteti angaja pe post timp 6 luni.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
bvr, utilizator
1. In caz de concediere individuala cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) nu exista nici o restrictie legala la angajarea altei persoane pe acelasi post. Doar ca daca salariatul contesta decizia de concediere are dreptate sa spuna ca desfiintarea locului de munca nu are o cauza reala si serioasa. De aceea angajatorul trebuie sa astepte minim 30 de zile cat are salariatul termen sa conteste decizia de concediere.
2. - In cazul concedierii colective angajatorul nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
- În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
3. Daca vreti sa scapati onorabil de el il concediati prin desfiintarea locului de munca si dupa ce trece termenul decontestare a decizie angajati pe altcineva.
bvr a scris:

Buna ziua!
....
Daca doriti ca acesta sa poata beneficia de ajutorul de somaj, trebuie sa-i desfiintati postul, ca urmare a unei restructurari...deci nu mai puteti angaja pe post timp 6 luni.


Unde este prevazuta aceasta interdictie ? :hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinfiintare posturi desfiintate petje petje La ce interval de timp se pot reinfiinta posturile desfiintate dar prin concediere colectiva? (vezi toată discuția)
Postul persoanei care intra in somaj.. alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu nev de ajutor. Avem mai multi angajati pe postul de \"legatori nave\", dar unul dintre ei doreste sa intre in somaj, iar altul sa plece ... (vezi toată discuția)
Modificare functie! ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresca sa intreb daca intr-o companie unde activiatatea este organizata pe departamente,se mai poate schimba functia unui angajat cu o alta ... (vezi toată discuția)