avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Postul persoanei care intra in somaj..
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Postul persoanei care intra in somaj..

Buna ziua!
Am si eu nev de ajutor.
Avem mai multi angajati pe postul de "legatori nave", dar unul dintre ei doreste sa intre in somaj, iar altul sa plece la alta societate.
Celui care vrea sa intre in somaj, stiu ca i se incheie CIM cu art. 65 alin 1 . Dar am o intrebare: pe postul celui care va intra in somaj, mai putem angaja alta persoana? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 2 Aprilie 2009
Daca nu este concediere colectiva ,puteti angaja pe postul celuio concediat alta persoana.
Nu puteti. Art. 65, alin. 1 din Codul muncii spune:
"(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia."
Prin urmare, daca aplicati acest text de lege, inseamna ca ATI DESFIINTAT POSTUL. Cum mai angajati pe altcineva pe un post care nu mai exista?
In completarea colegului CDruia, arat ca alineatul 2 al art. 65 Codul muncii prevede ca "desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa."

Din economia textului de lege rezulta, evident, ca nu puteti angaja pe cineva pe un post desfiintat!
Va multumesc pt raspunsuri!
Dar dupa ce perioada se pot face angajari pt acel post ?
Art. 65 nu precizeaza expres ca nu poti angaja un alt salariat pe postul desfiintat, in cazul unei concedieri individuale.
Concedierea colectiva este tratata la art.68-72 din Codul muncii.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

In cazul concedierii individuale poti angaja imediat un alt salariat pe postul desfiintat (pauza este de cateva zile). Eu asa am procedat de fiecare data si a fost bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!!angajarea pe un post care s-a desfintat(art 65(1))cod muncii tudorache_anca2000 tudorache_anca2000 S-a concediat un sofer cu art 65 alin 1 Codul Muncii!la 2 zile dupa concediere, conducerea societatii vrea sa angajeze alt sofer!!!!e voie sa faca asa ceva?la ... (vezi toată discuția)
Buna andu86 andu86 am avut un contract de munca individual, si am fost trecut in somaj cu art 65. pt desfiintare post de munca. Patronul are voie sa angajeze pe acel post? (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)