avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda lipsa carte verde - corecta ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda lipsa carte verde - corecta ?

In uniunea europeana mai e valabila cartea verde ? Am o masina inmatriculata pe Italia la care la un control imi lipsea carte verde ? AM luat amenda conform art 101/1/18 OUG 195/2002 . E corect aplicata sau pot sa o contest ?
Cel mai recent răspuns: gunnar , utilizator 00:59, 28 Septembrie 2010
Buna ziua !
Este valabila asigurarea de raspundere civila obligatorie pentru tarile UE(asa zisa carte verde). Avand in vedere ca nu precizati in ce tara ati primit amenda, consider ca daca aceasta sanctiune vi s- a acordat in Romania, asigurarea fiind incheiata in Italia, sanctiunea este corecta.
Cu stima !
Cartea verde e valabila inafara UE, de exemplu daca pleci cu o masina inmatriculata in Italia si vrei sa ajungi in R. Moldova, Ucraina, Bielorusia. In interiorul UE se considera ca masina e asigurata fiindca circula cu numere europene.

Deci daca vii in Romania cu o masina din Italia nu iti trebuie carte verde.

Dar trebuie sa ai o asigurare RCA in curs de valabilitate cat esti cu masina in Romania. La masinile italiene e acel 'tagliando assicurativo' - patratul de hartie expus in geam. Oricum si cartea verde ti-o dau inclusa tot in banii aia. Rar mai sunt cei care o dau separat.

Daca politia romana te gaseste cu asigurare expirata, cum se mai intampla la cei care umbla cu numere de bulgaria, iti ia talonul si numerele de inmatriculare.

Eu zic ca e prudent sa contestezi amenda doar daca ai o asigurare RCA italiana in curs de valabilitate. Daca n-ai, fa-ti una pana nu te lasa politia pe jos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circulatia in ue mariah2010 mariah2010 In ce conditii se poate circula in Italia cu o masina inmatriculata in Romania? Proprietarul masinii are rezidenta in Italia. Este obligat sa faca asigurare ... (vezi toată discuția)
rca italia, valabilitate in romania ionutandrei34 ionutandrei34 De curand am achizitionat o masina din italia,as vrea sa stiu daca asigurarea de acolo este valabila si in romania. (vezi toată discuția)
Carte verde expirata,dar asigurare pe romania NeDY NeDY Am fost oprit de politie in data de 16-05-09 conducand un autoturism cu numere de Italia,a carui carte verde era expirata,dar avea RCA valabil pana in 20-07-09 ... (vezi toată discuția)