avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajatorul are vreun avantaj/beneficiu ca scoate in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajatorul are vreun avantaj/beneficiu ca scoate in concediu medical o angajata gravida?

buna ziua!

dupa ce ca m-a amana mereu cu somajul acum angajatorul imi spune ca mai bine ma baga in concediu medical ca are si el avantaje decat sa ma dea in somaj.
asa este?
eu una as vrea sa ma dea in somaj ca sa nu ma mai complic atata si sa nu mai depind de el. plus ca daca ar fi vorba de bani ar trebui sa-mi dea el si nu cred ca-i mai vad.
e adevarat ce spune? ca are si el avantaje de la stat si ca statul ii da banii pentru concediu medical?
plus de asta nu-i trebuiesc acte din partea mea ca sa ma bage in concediu medical ca sunt gravida? ce acte ar trebui?

va multumesc din inima.
cu angajatorul asta numai un stres nu alta.
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 20:33, 29 Septembrie 2010
1. In OUG 158/2005 este vorba de:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
2. Daca vreti sa primiti si aceasta OUG dati-mi adresa de e-mail.
va multumesc tare mult, insa am cautat tot aici pe forum si am gasut si pentru 158, insa nu prea sunt lamurita si daca ati putea sa ma descalciti putin.

despre risc maternal scrie doar la art.31 din 158/2005 4randuri din care tot in ceata sunt si anume:
__aln.1 face referire la alte OUG-uri :hammer: am sa le caut si pe acelea poate ma vor lamuri mai mult.
__aln.2 spune ca plata/indemnizatia se suporta integral de catre FNUAS --- deci sa inteleg ca angajatorul nu mai este obligat la nici o plata in acest interval cat tine acest tip de concediu?! :-/
__aln.3 probabil se refera ca acest concediu nu se va lua in calcul ca si vechime in munca..probabil :O
__aln.4 ma trimite la art.10 unde e nenorocire...venituri brute..nete..cuantumul ultimelor 6luni din 12...venit mediu brut pe tara...:sticktongue:...acest articol imi da impresia ca sunt..."dislexica" plus de asta acuma riscul maternal se plateste cu 75%? nu se mai plateste cu 85% cum intelesesem?? :stunned:

va rog mult sa ma scoateti din marea asta tulbure.
1. sa inteleg ca angajatorul nu mai plateste la stat din moment ce FNUAS plateste integral indemnizatia?!
2. deci acum se plateste riscul cu 75% si nu cu 85%? stiam ca boala obisnuita se plateste cu 75% si riscul cu 85%?
3. si acum mare intrebare ca e 75% sau ca e 85% dar din baza de calcul care? bruta sau neta daca am avut salariul constant?
4. si ca sa ma lamuresc si mai bine, brut inseamna ce este pe cartea de munca si net ce iti da angajatorul efectiv in mana, nu?

sper sa nu mai par asa retardata si macar acum sa le inteleg odata pt. totdeauna.

va multumesc!
1. Dvs. va complicati prea mult in intelegerea legilor si le interpretati eronat. Puneti intrebari care il intereseaza pe angajator si nu pe dvs.Dvs. duceti certificatul medical la angajator iar contabilul stie cum sa-l calculeze, cum sa-l plateasca si cum sa recupereze banii de la Casa de Sanatate.
2. OUG 96/2003 se refera la protectia maternitatii la locul de munca.
3. Orice certificat medical este platit de angajator care recupereaza banii de la Casa de Sanatate.
4. Art.31(3) din OUG 158/2005 inseamna ca pentru calculul indemnizatiei de concediu medical pentru risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare.
5. Al.(4) va trimite la stagiul de cotizare stabilit conf. art.10, si ce daca? Nu este problema dvs.
6. Daca lege spune ca riscul maternal se plateste cu 75% atunci asa este. de unde ati scos ca s-a platit cu 85%?
7. Baza de calcul si indemnizatia de concediu medical sunt calculate la salariul brut din statul de plata (adica veniturile inainte de efectuarea retinerilor).
8. Un contabil de salarii va poate explica mai pe intelesul dvs. tot ce vreti sa stiti.
va multumesc tare mult!

Pai da si pe mine ma intereseaza partea angajatorului deoarece eu doar figurez la el ca angajata dar darile eu le platesc si mi le-am platit pana acuma si vreau sa fiu sigura ca nu ma fraiereste in vreun fel mai ales acum cand se va complica situatia cu concedii medicale si alte alea -- deaceea sunt asa stresanta in intrebari si stresata si interesata de partea efectiv a angajatorului iar cu contabilul lor nu ma lasa sa vorbesc, iar eu efectiv nu cunosc un contabil in salarii ca m-as duce sa-l intreb, deaceea misun pe aici si nici macar nu stiu ce sa intreb. ma scuzati si va multumesc enorm pentru timpul implicat si nervii acordati.

doream sa stiu daca angajatorul mai plateste ceva si daca am de luat in concediu medical si nu de dat ca pana la urma banii sunt bani.
poate imi sugerati un contabil de salarii sa ma lamureasca complet.

va multumesc din inima inca o data si va doresc multa sanatate!
Va clarificati citind Ordinul CNAS nr. 60/32/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.Dati clik pe link/ul de mai jos.
[ link extern ]
Nu aveti de dat bani in concediu medical, ci de luat. Doar ati platit contributii lunar.O parte din contributii au fost platite din salariul dvs, o parte de catre angajator. Intrand in concediu medical, indemnizatia pentru concediu medical se plateste de catre angajator,dupa care se deconteaza de la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.Postul dvs ramane vacant temporar si astfel se mai poate angaja provizoriu alta persoana pe postul dvs, deoarece pe perioada concediului medical, contractul individual de munca este suspendat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu de risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cred ca au claculat gresit banii p co d risc d luna asta eu am un salar brut d 492 euro * 4.5059(euro din 30 noiembrie)=2216.90 lei/ brut * 75%( din brut pt ... (vezi toată discuția)
Clarificari salariu si demisie irina_irina irina_irina Buna ziua! In prezent sunt in prenatal si in urma unor discutii cu cei de la firma am aflat ca nu sunt de acord sa imi acorde 1 an de concediu fara plata. As ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie risc maternal maziluandreea79 maziluandreea79 Buna ziua.Ma poate lamuri si pe mine cineva daca cei 75% care se iau in concediul de risc maternal se calculeaza din salariul net sau brut?Eu am citit aici ... (vezi toată discuția)