avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna minima
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna minima

Buna ziua,
Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din hg.518/1995 coroborata cu Contractul Colectiv de Munca si Codul Muncii, reiese ca diurna minima este de 35 euro/zi. Poate cineva sa-mi confirma acest lucru si daca mai sunt si alte prevederi legale in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 28 Septembrie 2010
Legat de diurna pentru extern, in HG 518/1995 se gasesc plafoanele de diurna pentru diferite state .. nu cred ca este reglementata o diurna minima pentru deplasarile in strainatate.

A se vedea si art.45 lit.b din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pentru 2007-2010, art.11 si art.238 lit.b din Codul Muncii. Astept o parere dupa citirea acestor articole.
Cred ca in art.45 lit.b din CCMN este prevazut clar ca, nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.

In HG mentionat mai sus , nivelul diurmei este stabilit pentru fiecare tara in parte , astfel incat sunt tari pentru care diurna este situata sub cuantumul mentionat de dvs .
HG nu stabileste un cuantum minim al diurnei pentru toate tarile .
Am inteles. Pe mine ma intereseaza un caz concret: deplasare in Franta. Pentru aceasta tara cuantumul diurnei este stabilit la 35 euro prin HG 518/1995. Se aplica acest cuantum minim si la firmele private (SRL)? Se aplica toate prevederile CCMN si la firmele private (SRL)?
Minimul se aplica , insa potrivit Codului fiscal puteti acorda o diurna de cel mult 2,5 ori valoarea diurnei stabilite pentru institutiile publice (Cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordate salariatilor pentru deplasari in strainatate sunt deductibile la calculul profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice).

Da, CCMN se aplica pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Problema juridica a diurnei externe - lamurirea minimului obligatoriu! davidc davidc As dori sa cer parerea si modul in care d-voastra - avocati, consilieri juridici sau contabili, considerati ca ar trebui solutionata problema legata de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in romania plus detasare ohiki ohiki Buna ziua, O persoana cu contract de munca in Romania unde primeste salariu minim si detasare in strainatate, unde pentru fiecare zi lucrata primeste diurna de ... (vezi toată discuția)