avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire debite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire debite

buna ziua

am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in nici un fel la acele credite (nu apare nicaieri semnatura sa); de asemenea defunctul are copii majori. Intrebarea mea este copiii si sotia mostenesc aceste pasive, din cate stiu eu mostenesc si activul si pasivul, dar daca deschid succesiunea si fac renuntare la mostenire mai exista riscul ca creditorul sa deschida actiunea de executare in contra mostenitorilor, si sa castige?

multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:20, 29 Septembrie 2010
cand a decedat sotul?
nu a decedat, este vb despre tatal meu care a contractat niste credite, si eram curioasa daca s-ar intampla ceva, cum se poate scapa de executarea in contra mostenitorilor, stiu ca termenul pt exercitarea optiunii succesorale renuntarea de 6 luni, dar ma interesa doar modul de a actiona astfel incat creditorul sa nu invoce renuntarea la mostenire, deoarece este vorba in mare parte doar de pasive, facuta cu rea credinta. Acum m-am lamurit si multumesc mult pentru raspunsuri.
visan_georgiana a scris:

o sa ma interesez si la un notar, credeti ca ar refuza sa faca un asemenea act, pe mine cel mai tare ma interesa daca poate fi desfiintata si cat de usor, ca totusi sa ajungi sa te lupti cu o banca nu e usor, stiu ca lucrez in banca, ai acum off topic mare dreptate au oamenii care au dat in judecata bancile, multumesc mult pt raspunsuri si indrumari


Este posibil ca notarul sa sustina ca nu poate face acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar in cazul dvs., dar nu sunt sigur.
Daca va refuza sa va notati si din ce motiv ar refuza.
Din punctul meu de vedere nu are dreptul de a refuza sa faca acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar.
Ar fi bine sa ii adresati si o cerere scrisa in acest sens prin care sa va confirme in scris ca o va face deoarece verbal va poate spune ceva si apoi sa va zica ca nu se poate...

Este posibil sa doriti sa luati un tablou, etc...
Dar, sa asteptam sa vedem ce zice notarul.

avocat Claudiu Lascoschi
Dar in acest caz banca n-ar putea sustine ca acele credite au fost luate pentru nevoile curente ale sotilor, ale casniciei? Si atunci nu ar trebui sa raspunda si sotia? Nu cred ca o sa va refuze notarul - doar ca va trebui sa faca inventar in acest caz. Daca va refuza cereti incheiere de respingere pe care trebuie sa v-o motiveze frumos.
Daca este vorba de un credit pentru nevoi persoanale este greu de dovedit.
Poate doar daca nu isi angajeaza avocat abil sotia si banca chiar sa are dreptate.
Din punctul meu de vedere banca nu ar avea sanse sa ii fie admisa actiunea nici daca ar avea dreptate...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Cine plateste creditul la banca in caz de deces? marinakarina72 marinakarina72 Buna seara,tatal meu a decedat in urma cu doua saptamani si am aflat ca avea un credit la banca de 11 milioane(lei vechi).As dori sa stiu ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Parinti decedati Eliza Matei Eliza Matei Buna ziua, ma confrunt cu o problema. Parintii ei au decedat iar ue si fratele meu nu am dezbatut inca succesiunea. Marea noastra problema se refera la ... (vezi toată discuția)