avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... tva vanzare cladiri
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

tva vanzare cladiri

Am vandut o cladire cu teren aferent (acelasi numar cadastral , valoarea terenului din contabilitate mai mica decat valoarea cladirii) fara tva in septembrie 2010 . Cladirea a fost achizitionata in 2002 fara tva a suferit modernizari cu deducerea de tva iar ultima transformare cu marirea valoarii din contabilitate a fost in 2005 .Consider ca trebuie sa ajustez tva doar pentru modernizarea din 2005 ( perioada de ajustare fiind de 5 ani ) Este corect ?
Cel mai recent răspuns: el masri elena , utilizator 20:48, 29 Septembrie 2010
Deduc din cele scrise de dumneavoastra ca sunteti persoana impozabila pe teritoriul Romaniei.
De la data aderarii Romaniei la UE, vanzarea de constructii si terenuri este scutita de TVA cu exceptia vanzarilor de constructii noi si de terenuri construibile, conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Prin lege ( potrivit art. 141 alin. (2) lit. f)) se prevede ca o constructie este considerata noua in sens fiscal, de la data primei ocupari, care coincide cu data procesului verbal de receptie, pana la data de 31 decembrie a anului urmator. In ceea ce priveste incadrarea unui teren in categoria de teren construibil sau orice alt teren (agricol, forestier, livada, pasune, etc), se refera la incadrarea acordata respectivului teren in momentul vanzarii prin fisa cadastrala ori prin certificatul de urbanism.

Prin urmare orice persoana impozabila, care vinde terenuri, altele decat cele construibile, sau cladiri, altele decat cele noi, poate aplica o scutire de TVA. Totusi, persoanele impozabile pot aplica prin optiune taxarea in cazul vanzarilor de terenuri, altele decat cele construibile si a constructiilor, altele de cat cele noi, pentru care taxarea este obligatorie prin efectul legii, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. De obicei se opteaza pentru taxarea vanzarilor de constructii si terenuri pentru a evita calculul ajustarilor de TVA si eventual a proratei de deducere. Potrivit pct.38 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare (denumite in continuare Normele CF), taxarea prin optiune trebuie insotita de depunerea unei notificari (model in Anexa 1 la Norme .pdf) in acest sens la autoritatea fiscala competenta, in raza careia vanzatorul isi are domiciliul fiscal.
multumesc pentru precizare , Angela Tatu dar eu am facturat cladirea fara tva fiind considerata veche si ma interesa ajustarea pe care o fac este pe ultimii 5 ani (asa am inteles din codul fiscal) ? Eu in anul 2005 am o modernizare cu tva si considera ca doar la acea modernizare treguie sa ajustez tva . Cladirea este achizitionata in anul 2002 fara tva si modernizata in anii 2003 , 2004 , 2005 iar pentru aceste modernizari am dedus tva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)