avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... vanzare activ firma
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

vanzare activ firma

Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? Mentionez ca terenul il detin de o perioada mai mare de 3 ani, iar activitatea firmei nu este nici cum tranzactii imobiliare?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:54, 13 Iunie 2008
Vanzarea de terenuri este op. scutita cu exceptia celor construibile
Vanzarea terenului este o operatiune scutita (fara drept de deducere) de TVA conf. codului fiscal art. 141 al. 2 lit. f. Asadar nu o sa platesti tva la vanzarea terenului, insa daca la achizitionarea lui ai dedus TVA-ul acesta va trebui acum sa-l colectezi acum si chiar sa-l platesti. Deci vei plati TVA-ul doar de la achizitionare, in cazul in care ai dedus acest tva atunci cand l-ai cumparat. O sa stie contabilul despre ce e vorba. Insa la momentul in care vei vinde factura va fi fara tva. Mai e o varianta, in cazul in care ai depus o notificare la Administratia Financiara prin care ai optat pentru facturarea cu TVA a terenului, atunci o sa facturezi cu TVA, sper sa nu fi facut asta.
Aceasi politica se aplica si in cazul unui apartament, cumparat acum 3 ani zile, de la o persoana fizica, pe o firma ? La cumparare nu s-a platit si nci nu s-a dedus TVA. In cazul in care acest apartament se va vinde, se poate factura fara TVA?
Nu se aplica si in cazul vanzarii unui apartament scutirea. Deci vei plati TVA, daca ai optat sa fii platitor de taxa pe valoare adaugata.
Da, firma este platitoare de TVA. Dar in acest caz, la ce se refera art.141 ''Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării'', alin.2 lit f din Codul Fiscal.
''f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil.''
Operaţiunile imobiliare constând in vânzări de clădiri si terenuri trebuie privite din doua perspective:

-operaţiuni realizate de persoane impozabile din punct de vedere al TVA; -operaţiuni realizate de persoane fizice.



1) Operaţiunile realizate de persoane impozabile pot fi:

-scutite sau

-taxabile prin efectul legii sau prin opţiune.

De la data aderării României la UE, vânzarea de construcţii si terenuri este scutita de TVA cu excepţia vânzărilor de construcţii noi si de terenuri construibile, conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal.

Prin lege se prevede ca o construcţie este considerata noua in sens fiscal, de la data primei ocupări, care coincide cu data procesului verbal de recepţie, pana la data de 31 decembrie a anului următor. In ceea ce priveşte incadrarea unui teren in categoria de teren construibil sau orice alt teren (agricol, forestier, livada, pasune, etc), se refera la încadrarea acordata respectivului teren in momentul vânzării prin fisa cadastrala ori prin certificatul de urbanism.

Prin urmare orice persoana impozabila, care vinde terenuri, altele decât cele construibile, sau clădiri, altele decât cele noi, poate aplica o scutire de TVA. Totuşi, persoanele impozabile pot aplica prin opţiune taxarea in cazul vânzărilor de terenuri, altele decât cele construibile si a construcţiilor, altele de cat cele noi, pentru care taxarea este obligatorie prin efectul legii, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. De obicei se optează pentru taxarea vânzărilor de construcţii si terenuri pentru a evita calculul ajustărilor de TVA si eventual a proratei de deducere. Taxarea prin opţiune trebuie insotita de depunerea unei notificări in acest sens la autoritatea fiscala competenta, in raza căreia vânzătorul isi are domiciliul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva vanzare cladiri el masri elena el masri elena Am vandut o cladire cu teren aferent (acelasi numar cadastral , valoarea terenului din contabilitate mai mica decat valoarea cladirii) fara tva in septembrie ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva la executare silita karissa karissa am o intrebare: care este regimul tva in cazul preluarii pe bilant a unui imobil, din executare silita, de la o PJ, platitor de tva? la vanzare se poate ... (vezi toată discuția)