avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata CASS pentru o AF
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata CASS pentru o AF

Buna ziua ! Am si eu o intrebare si va rog sa ajutati cu un raspuns ca sunt tare nedumerita !!!
Din 2000 pana in sept. 2008 am avut o asociatie familiala unde eram asociati eu si sotul meu . Nici unul dintre noi nu aveam carte de munca la acea societate , noi fiind angajati cu carte de munca in invatamant . In fiecare an depuneam acele declaratii cu venituri si cheltuieli si ne plateam impozitul pe profit
Institutia la care lucrez a primit astazi o adresa de instiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti in valoare de 610 reprezentand asigurari sociale de sanatate de la CAS Braila .Acelasi lucru a primit si sotul meu .la institutia unde lucreaza el deci in total suma de 1220. Problema este urmatoarea :
eu nu am stiut de aceste taxe , de cand este aceasta lege si cine ar fi trebuit sa ma informeze .Cand a fost pusa in aplicare aceasta lege pentru ca majorarile sunt mai mari decat contributia .contributie 277,00 si majorari 323,42 si chiar mi se pare o foarte mare aberatie atat cat eu nu am stiut de asa ceva si mai ales ca imi plateam asigurarile sociale la institutia la care lucrez si nu am avut niciodata un salariu la acea societate .Unde ar trebui sa merg sa ma interesez ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 28 Septembrie 2010
1. Este vorba de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
2. Nu puteti invoca necunoasterea legii si nici Casa de Asigurari de Sanatate nu avea obligatia sa va anunte despre prevederile legale.
3. Luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate, vedeti despre ce perioada este vorba si cum puteti sa platiti aceste datorii in rate.
am citit Legea 95/2006si chiar nu am gasit ceva referitor la asa ceva . Din pacate mie mi se pare un abuz sa obligi pe cineva sa plateasca de doua ori aceasta contributie (asa cum am scris mai sus eu sunt angajata cu carte de munca in sistemul bugetar , deci imi platesc contributia ) , iar faptul ca mai desfasuram o activitate in timpul meu liber ma obliga sa mai platesc alte taxe si impozite pentru care statul nu face chiar nimic . Decat sa ceara bani !!!
Referitor la faptul ca nici Casa de Asigurari de Sanatate nu avea obligatia sa ma anunte despre prevederile legale, chiar nu este corect . De ce ?? Pentru ca nu toata lumea este de profesie jurist sau macar contabil si nu avem de unde stim !! Deci aveau obligatia sa informeze ca avem de plata aceste contributii , nu doar sa astepte sa se adune cat mai multe penalizari si apoi sa faca executare silita .

1. De aceea v-am spus sa luati legatura cu CJAS sa va arate si prevederea legala si sa cereti toate explicatiile necesare.
2. Nu aveti grija ca nici juristii nu cunosc toate legile.
3. Problema in cazul dvs. este ca atunci cand ati deschis AF, si pe parcursul existentei ei, trebuia sa va interesati periodic, la un contabil, ce trebuie sa mai faceti din punct de vedere al contributiilor la stat.
4. In rest aveti dreptate: statul nu face mai nimic in acest sens. Strange birurile de la cei mici dar pe contribuabilii mari ii "iarta" mai mereu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate pentru administrator suciugeorgeta suciugeorgeta Pentru a fi asigurat la sanatate un administrator de SRL ce conditii trebuie sa indeplineasca?...trebuie sa isi faca contract de munca pe firma lui sau se ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei la sanatate, retroactiv, la membru af/if laurapiperiu laurapiperiu Tatal meu are de mai multi ani un AF, devenit IF de proiectare in constructii. El lucrează si ca profesor, are carte de muncă. Acum i-a venit acasa o ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate buza84 buza84 Buna ziua,tatal meu a ramas fara servici in urma cu 10 luni dupa 30 de ani de munca ,pentru a beneficia de asigurare de sanatate ce pot face? Mentionez ca nu a ... (vezi toată discuția)