avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata contributiei la sanatate, retroactiv, la membru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata contributiei la sanatate, retroactiv, la membru AF/IF

Tatal meu are de mai multi ani un AF, devenit IF de proiectare in constructii. El lucrează si ca profesor, are carte de muncă. Acum i-a venit acasa o scrisoare de la CJAS prin care i se aduce la cunostinta ca trebuie sa plateasca retroactiv o suma importanta pentru contributia la sanatate. E dezorientat si nu stie daca e in regula sa plateasca pe 5 ani in urma sau nu. In plus, un amic al lui i-a spus ca nu trebuie sa plateasca retroactiv deoarece o lege nu se poate aplica retroactiv, deci sa achite doar ce datorează din iulie incoace.
Ma puteti sfatui ce sa faca, pentru ca la randul meu sa il indrum bine?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:23, 26 Noiembrie 2010
In cazul tatalui dvs. nu este vorba de o retroactivitate a legii. Legea 95/2006 prevede urmatoarele:
Art.259...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Mviorica Mviorica daca m-asi duce sa imi fac asigurarea acum sunt obligata sa platesc retroactiv, si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Adeverinta vizata de cjas mary50 mary50 O persoana care are cam 22ani lucrati,dar in perioada aceasta a avut intrerupere in munca de citva ani si de 2ani si 6 luni lucreaza. Aceasta persoana nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate mariacoman mariacoman buna ziua. daca nu sant angajat si nu am nici o sursa de venit sant obligata sa platesc contributie la asigurari de sanatate pe perioada aceasta? stiu ca nu ... (vezi toată discuția)