avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiune in constatare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiune in constatare

Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua persoana juridica-sa-i spunem B.In statutul lui B este stipulat faptul ca A se obliga ca pana la sfarsitul lui 1992 sa predea -pe baza de proces-verbal-aportul sau in natura.Desi A nu preda niciodata acest aport,B ia fiinta,printre actionari numarandu-se si A care are la ora aceea un schelet dintr-o constructie,pentru al carui ridicare s-a cheltuit suma X cu care A trebuia sa vina ca aport la infiintarea B.
Pe parcursul anilor,A executa lucrari cu bani publici pt.a finaliza si pune in functiune scheletul cu care trebuia sa participe la constituirea B.
Buuuuuuuuuun,dupa multe judecati,in 2005 instanta constata ca la ora aceea A nu avea voie sa intre in asociere,deoarece era unitate bugetara,fara patrimoniu propriu.
Ca urmare,A vrea sa se retraga din B dar sa plece si cu constructia in care a investit bani(pe calea unei actiuni in constatare).
B se apara prin faptul ca A,chiar daca nu apare faptic ca a predat bunul in cauza,a dobandit calitatea de asociat si este actionar(si in prezent),iar lucrarile de constructie executate de A nu au fost facute cu stirea si acceptul B.
Intrebarea este:poate sa castige A si sa ramana cu imobilul in care a investit o gramada de bani;si ce poate invoca in apararea sa?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:50, 15 Ianuarie 2008
A nu avea personalitate juridica? Daca nu avea patrimoniu cu ce titlu detinea schela? Era doar in administrarea ei?
A nu prea are cum sa piarda, odata ce o instanta a decis ca A nu putea fi asociat, inseamna ca ea nu a fost niciodata asociat, deci nu a adus niciodata aport la capitalul social al lui B.
In plus, chiar de A ar fi fost asociat vreodata, inteleg ca formal schela nu a fost adusa aport social. Astfel ca, odata ce B nu a obligat-o vreodata pe A sa aduca bunul aport si nu exista niciun act incheiat prin care A sa fi adus bunul in capitalul social al lui B, atunci B nu are cum sa revendice un bun care nu a fost al sau niciodata.
Cu atat mai mult cu cat A nu putea fi asociat, adica actul de asociere este nul in ceea ce o priveste, nu are efecte. Si daca nu are efecte privitor la ea ca asociat in B, atunci nu are efecte nici cu privire la aportul social, caci un neasociat nu poate aduce sau datora aport unei societati.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa cat de cat...
urmeaza ca administratorul de la B sa ceara radierea lui a ca asociat /actionar, fie pt. ca asa a fost data hotararea fie pt. ca nu a venit cu aportul la capitalul social, deci oricum A iese din asociere:((
A nu prea are cum sa piarda, odata ce o instanta a decis ca A nu putea fi asociat, inseamna ca ea nu a fost niciodata asociat, deci nu a adus niciodata aport la capitalul social al lui B.
In primul rand,multumesc tuturor pt.ajutor
Pentru clarificari:A era la acea vreme(si este)o unitate de stat,bugetara,care nu avea patrimoniu propriu.
Terenul de sub schela respectiva era al primariei(nu exista acte incheiate la acea vreme cum ca ar fi fost dat in folosinta catre A dar oricum nu prea conteaza).
Problema care se ridica e urmatoarea:nu exista nici o autorizatie de constructie a lui A si pana la ora asta B nu a scos-o pe A din societate;de asemenea:e bine ca s-a introdus o actiune in constatare sau trebuia una in realizare(din cate stiu,actiunea in constatare se respinge daca partea avea la indemana o actiune in realizare).
Cred ca mai simplu e sa ceri o concesiune si o autorizatie de construire :P

Alte discuții în legătură

Platirea folosintei unui teren elenalu elenalu Am o problema mai complicata,pentru care chiar am mare nevoie de ajutor;deci: A(o institutie publica)se asociaza cu B in vederea constituirii unei societati ... (vezi toată discuția)
Timbrare actiune in constatare titirca titirca Am avut o actiune in constatare la sectia civila a judecatoriei,cu privire la constatarea dreptului unei institutii publice asupra unei cladiri care apartine ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)