avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme cu asociatia
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme cu asociatia

am si eu o problema legata de asociatie:m-am mutat recent intr-un apartament cumparat prin credit ipotecar, si am o problema legata de energia termica.locuesc la etj.2,iar un vecin de la etj.4 vrea sa schimbe coloana de caldura din subsolul blocului pina la etj 4.eu am niste modificari facute in casa de catre fostii proprietari in care au incorporat toata coloana de caldura in rigips .dumnealui (vecinu de la 4) vrea sa o schimbe coloana de caldura motivind ca nu are caldura. mie nu-mi convine sa darim toate imbuntatirile care sunt pentru vecin.azi am fost abordat de asociatie ca daca nu sunt de acord cu schimbarea coloanei ,vecinu de la 4, vrea sa ma daie in judecata ca nui dau voie sa schimbe coloana de caldura si pentru imbunatatirile pe care le am in casa ,facute de fostii proprietari ,eu am in expertiza facuta la cumparare toate aceste imbunatatiri ,insa nu sunt trecute in acte . ma poate obliga cineva sa pot accepta schimbarea coloanei prin casa mea ?ma poate da in judecata in cazul in care nui dau voie sa schimbe coloana de caldura ?desi eu am caldura deci coloana de caldura functioneaza.

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:46, 30 Septembrie 2010
Coloanele verticale de alimentare cu agent termic,in cazul dvs,fac parte din instalatia generala a imobilului .
Art 15 din Legea nr 230/2007 precizeaza
Cu un preaviz de 5 zile,propiretarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau,in spatiul sau al unui delegat al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu.
Fac exceptie cazurile de urgenta,cand accesul se poate face fara preaviz


In raport de situatia la fata locului,functie de solutia tehnica adoptata la anveloparea conductelor la nivelul apartamentului dvs,avand in vedere ca este vorba despre apartament situat la etajul 2,respectiv coloana poate fi introdusa si de la etajul inferior sau superior ,urmand a inlocui tronsonul vechi ale instalatiei
corect in caz de reparare,insa atita timp cit eu am caldura ce interes am eu sa-mi stric modificarile pentru un vecin care motiveaza ca nu are caldura dorita iarna ,sa-si modifice in casa lui ce treaba are cu mine , eram de acord atunci cind nu ar fi fost caldura deloc insa asa de ce sa suport eu pentru altii?
Aveti treaba,..... pentru ca teava este proprietate comuna si nu blocul a venit sa se construiasca in jurul apartamentului dv., introducerea tevii prin apartamentul dv. nu a fost facuta ulterior mutarii vechiului proprietar caruia sa-i fi cerut cineva acceptul in apartament, ci tocmai invers. Atunci cand vechiul proprietar s-a mutat in bloc, teava era acolo si a acceptat-o.

Deci, teava este proprietate comuna, iar blocarea accesului la un element al proprietatii comune de catre proprietar prin acoperirea tevilor cu rigips este treaba proprietarului sa suporte neplacerile, nu ale asociatiei care are nevoie sa repare acel element.

Locuirea intr-un condominiu cere intelegerea acestui lucru si asumarea greselilor personale in raport cu interesul general comun al celorlalti proprietari.

Cum dv. spuneti "ce-mi pasa mie de vecin daca nu are caldura!?", tot asa poate spune si asociatia de proprietari, ceilalti proprietari "ce ne pasa noua de rigipsul tau?!".

Se pot gasi solutii tehnice pentru evitarea stricaciunilor, dar e nevoie si de cooperarea dv.
Altfel da, va pot actiona in judecata.
Asociatia sau vecinul va pot da in judecata. Dar mai simplu este sa sesizeze Inspectoratul in constructii sau Disciplina in constructii. Pentru modificari constructive asupra partilor comune, instalatiilor comune, fara autorizatiile necesare, aceste autoritati pot aplica amenzi si obliga la refacerea instalatiei conform proiectului sau intrarea in legalitate prin realizare altui proiect cu autorizatiile corespunzatoare.
Asa ca e mai convenabil din toate punctele de vedere sa acceptati realizarea lucrarii, inclusiv pentru a va pastra bunele relatii cu vecinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

probleme asociație de propietari Valutzuu Valutzuu Bună ziua , am probleme cu asociația de proprietari și cu proprietarii aferenți coloanei unde locuiesc. Problema sta cam așa, sunt proprietar al unui ap ... (vezi toată discuția)
Avarie conducta pluviala monicameleru monicameleru Intr-un apartament teava pluviala este mascata intr-un perete de rigips.Din cauza temperaturilor mai ridicate o mare cantitate de apa s-a topit si peretele ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)