am urmatoarea problema ....(legea 10). exista dispozitia primarului din anul 2002 si procesul verbal de predare primire din 2005 (acte de propietate).acum vreau sa vand si ....administratia spune ca datorez impozit din 2002 iar la notar trebuie sa platesc impozit 3 % (adica dobandit pana in 3 ani) . Eu nu zic sa fie invers :)) dar macar ....la un fel..Cu respect.
Impozitul de 3% nu se datoreaza pentru vanzarea bunurilor retrocedate; exista exceptii in codul fiscal in sensul asta - valabil numai pentru prima tranzactie
Art.250 alin 10 - "cladirile restituite potrivit art.16 din Legea 10/2001 ..."
Impozite si taxe locale
Art. 248. - Impozitele si taxele locale sunt dupa cum urmeaza:
a) impozitul pe cladiri;
b) impozitul pe teren;
c) impozitul pe mijloacele de transport
..etc ..
CAPITOLUL II
Impozitul si taxa pe cladiri
Reguli generale
Art. 249. - (1) Orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care in prezentul titlu se prevede diferit .
.etc..
Scutiri
Art. 250. - (1) Cladirile pentru care nu se datoreaza impozit, prin efectul legii, sunt, dupa cum urmeaza:
.....
10. cladirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
acum:
CAPITOLUL VIII
1Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Art. 77.1. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
3% si 2%..bla bla...
2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
astfel ca ...
cu respect
Am si eu o intrebare.
Conform noilor prevederi legale persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.
Se pare ca trebuie sa tin contabilitate in partida simpla. Cei de la Finante nu prea stiu ce trebuie sa inregistrez in registru in cazul incasarilor in numerar. Trebuie sa emit chitanta? Pana acum imi dadeau chiriasii o dispozitie de plata, dovada ca mi-au platit chiria...