avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Comison de risc Banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Comison de risc Banca

Ma alatur celor nemultumiti pe aceasta tema. Am sa punctez nelamuririle si intrebarile mele.
1.Am un credit de nevoi personale pe o perioada de 6 ani, dobanda fixa, fara garantie. Mi se percepe comision de risc, suma fixa pe toata perioada. Este normal asa? De ce nu se percepe in functie de sold? Sau....banca risca dar eu sunt corecta si platesc...la sfarsitul perioadei de creditare de ce banca nu imi returneaza acest comision?
2.Banca nu respecta OUG 50 incluzand acest comision de risc in comisionul de administrare. Mentionez ca din iunie si pana in prezent mi-a fost incasat acest comision. Sigur ca nu am semnat actul aditional si am depus contestatie la banca.Intrebare : sa stau sa astept raspunsul bancii (cat timp?....oare vor raspunde?....sunt obligati sa dea curs tuturor contestatiilor?) poate totusi se vor hotari sa respecte legea.... sau sa merg mai departe contestand la OPC? Multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: andra68 , utilizator 00:21, 17 Octombrie 2010
andra68 a scris:

Ma alatur celor nemultumiti pe aceasta tema. Am sa punctez nelamuririle si intrebarile mele.
1.Am un credit de nevoi personale pe o perioada de 6 ani, dobanda fixa, fara garantie. Mi se percepe comision de risc, suma fixa pe toata perioada. Este normal asa? De ce nu se percepe in functie de sold? Sau....banca risca dar eu sunt corecta si platesc...la sfarsitul perioadei de creditare de ce banca nu imi returneaza acest comision?
2.Banca nu respecta OUG 50 incluzand acest comision de risc in comisionul de administrare.:)) Mentionez ca din iunie si pana in prezent mi-a fost incasat acest comision. Sigur ca nu am semnat actul aditional si am depus contestatie la banca.Intrebare : sa stau sa astept raspunsul bancii (cat timp?....oare vor raspunde?....:hm:sunt obligati sa dea curs tuturor contestatiilor?) poate totusi se vor hotari sa respecte legea:)).... sau sa merg mai departe contestand la OPC? Multumesc anticipat pt. raspuns.



nu se vor hotari sa respecte nicio lege:rolleyes: ... dupa 30 zile, cu "raspunsul" bancii (care va contine numai imaginatii:)) ), sau fara el daca sunt prea "ocupati" sa raspunda:)), direct in instanta!


model cerere de actionare in instanta eliminare comision risc:

Domnule presedinte

Subsemnatul, nascut la data de,................. domiciliat in Mun. Barlad , str . , , jud . Vaslui , CNP1, in conformitate cu dispozitiile art. 581 Cod procedura civila, pe cale de
ORDONANTA PRESEDINTIALA

Chem in judecata si personal la interogatoriu pe parata : *****bank Sucursala Barlad pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti obligarea *****bank Sucursala Barlad sa nu oblige subsemnatul prin actul aditional nr. 1 din 09.09.2010 la conventia de credit cu nr. din 19.11.207 la plata de noi comisioane decat m-am obligat in anul 2007 cand am contractat un credit de 56000 CHF.
Va solicit, de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
IN FAPT:
Subsemnatul, ....................la data de 19.11.2007 am contractat un credit ................de franci elvetieni de la *****bank Sucursala Barlad prin conventia cu nr. In conventia cu nr. din 19.11.2007 , la pct. 5 lit. a) este prevazut ca in rata lunara este prevazut si un comision de risc de 0,22 % aplicat la soldul creditului platibil lunar pe toata perioada de derulare a Conventiei de credit.
Conform OUG 50/2010 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 389 din 11 iunie 2010 , prin art. 36, se inlatura din conventiile de credit comisionul de risc .
Avand in vedere prevederile OUG 50/2010 si tinand cont de faptul ca respectivul comision de risc este declarat abuziv si de catre o instanta din Romania ,( respectiv Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti prin incheierea din dosar nr. 22627/300/2009 pronuntata in sedinta publica la data de 11.05.2010 ), la data de 24.08.2010 am solicitat *****bank Sucursala Barlad , eliminarea comisionului de risc din conventia cu nr. din data de 19.11.2007 .
*****bank Sucursala Barlad la data de 08.09.2010 mi-a trimis o informare ( cu nr. ) prin care eram incunonstiintat sa ma prezint la sucursala pana pe data de 17.09.2010 pentru a incheia un act aditional la conventia cu nr. din 19.11.2007 , si eram informat ca acest comisionu de risc nu va fi inlatuarat ci va fi perceput in continuare schimbandu-i-se denumirea in comision de administrare : ,, In considerarea prevederilor OUG 50/2010 comisionul de risc agreat de dumneavoastra prin semnarea Conventiei de Credit se va redenumi ,,comision de administrare credit'' , urmand a fi datorat in continuare pe toata durata conventiei in aceeasi valoare procentuala . Acest comision reprezinta costul pentru administrarea de catre BANCA a creditului din perspectiva riscurilor asumate de catre aceasta prin punerea la dispozitie a imprumutului " .
Doresc sa precizez ca art. 3 din actul aditional , pct. 5.1 lit. a) care modifica pct. 5 lit. a) din conventia nr. din 19.11.2007 este abuziv si incalca prevederile art . 36 din OUG 50/2010 din urmatoarele considerente :
prin actul aditional nr.1 din 09.09.2010 BANCA Sucursala Barlad incearca sa eludeze prevederile art. 36 din OUG 50/2010 prin schimbarea denumirii ,,comision de risc'' cu denumirea ,,comision de administrare'' astfel incat nu inlatura comisionul de risc asa cum institutia de credit este obligata conform actului normativ . Faptul ca , noul comision introdus, respectiv ,,comisionul de administrare'' eludeaza prevederile art. 36 din OUG 50/2010 rezulta din insasi functia noului ,,comision de administrare'' care este aceeasi cu functia ,,comisionului de risc'' din conventia nr. din 19.11.2007 . Atat prin informarea cu nr. / 03.09.2010 (respectiv in pct. A lit. f)) a *****bank Sucursala Barlad cat si prin art . 3, pct. 5.1 lit. a) actul aditional nr.1 din 09.09.2010 , BANCA, in calitate de imprumutator, recunoaste functia vechiului comision de risc din conventia nr. din 19.11.2007 astfel :
- conform informarii cu nr. /03.09.2010 respectiv in pct. A lit. f) :
,,In considerarea prevederilor OUG 50/2010 comisionul de risc agreat de dumneavoastra prin semnarea Conventiei de Credit se va redenumi ,,comision de administrare credit'' , urmand a fi datorat in continuare pe toata durata conventiei in aceeasi valoare procentuala . Acest comision reprezinta costul pentru administrarea de catre BANCA a creditului din perspectiva riscurilor asumate de catre aceasta prin punerea la dispozitie a imprumutului";
- si conform actului aditional nr.1 din 09.09.2010 in art . 3, pct. 5.1 lit. a) : ,, comisionul de administrare vizeaza administrarea riscului de credit implicat de situatii precum ... riscul de urmarire si de degradare uzura a bunurilor aduse in garantie .... riscul valorii asigurate ... riscul de piata implicat de situatii precum variatia conditiilor de piata privitoare la valoarea bunurilor aduse in garantie si la valoarea acestora...riscul suportat datorat variatiilor conditiilor pietei valutare''.
Toate aceste aspecte scot in evidenta caracterul abuziv al noului comision de administrare care nu este altceva decat vechiul comision de risc declarat abuziv si de catre o instanta din Romania respectiv Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti prin incheierea din dosar nr. 22627/300/2009 pronuntata in sedinta publica la data de 11.05.2010 .
Precizez ca din 2007 si pana in prezent BANCA Sucursala Barlad nu a suportat nici un risc datorat variatiilor conditiilor pietei valutare astfel incat nu se justifica schimbarea denumirii comisionului de risc cu comisionul de administrare astfel, daca la data de 12.07.2007 cursul CHF era de 2,17 lei pentru un CHF , la 17.08.2010 , BANCA a avut un curs de 3,23 lei pentru un CHF iar in luna septembrie se plateste pentru un CHF peste 3,4 lei . Se obseva ca din 2007 de cand am contractat cu banca si pana in prezent doar subsemnatul in calitate de imprumutat a suportat un risc datorat variatiilor conditiilor pietei valutare, iar BANCA in calitate de imprumutator nu a fost nici un moment in sfera acestui risc . De asemenea, BANCA nu suporta nici un risc din considerentul deprecierii, degradarii bunului - imobil , in conditiile in care subsemnatul a adus importante imbunatatiri bunului cum ar fi : gresie, faianta, reinnoirea instalatiei de apa si gaze, montarea de geam termopan, parchet, zugraveala, mobilier fix ( specific incaperilor), izolare termica si hidroizolatie.
BANCA nu justifica in nici un fel mentinerea comisionului de risc schimbat in denumirea comision de administrare , intrucat in cazul insolvabilitatii subsemnatului, precum si in cazul refuzului de plata al creditului, BANCA are urmatoarele posibilitati de recuperare a creditului de 56 000 CHF :
- poprirea pe salariu;
- executarea silita,
astfel incat BANCA nu se aflati nici un moment in zona unui risc care sa necesite perceperea unui comision suplimentar la plata esalonata a creditului .
Precizez ca BANCA incalca pe langa prevederile art. 36 din OUG 50/2010 si art. 95 (1) din acelasi act care prevede ca : ,,pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta'' ori BANCA Sucursala Barlad nu a conformat contractul de credit raportat la ordonanta ci incerca sa-i eludeze prevederile prin inlocuirea comisionului de risc cu comisionul de administrare prin schimbarea denumirii .
Conform art. 12.3. convenţia încheiată între cele două părţi este guvernată de legea română. Menţionez că menţinerea comisionului de risc schimbat in denumirea de comision de administrare este abuzivă atâta timp cât nu se respectă prevederile legale ale OUG nr. 50/2010 şi clauzele privind aplicarea comisionului de risc, intra sub incidenta Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori.
Va rog sa luati act de prezenta si sa ma sprijiniti in obligarea BANCA Sucursala Barlad sa nu ma oblige prin actul aditional cu nr. 1 din 09.09.2010 la plata de noi comisioane care nu au fost stabilite la data contractarii respectiv 19.11.2007 , intentia institutiei de credit fiind aceea de a inlocui comisionului de risc din conventia cu nr. din 19.11.2007 int-un comision nou insa cu aceeasi functie contrar prevederilor art. 36 si art. 95 (1) din OUG 50/2010 .
De aceea, avand in vedere cele prezentate mai sus, constatand ca in cauza sunt necesare masuri urgente si cu caracter vremelnic intrucat BANCA Sucursala Barlad la data de 09.09.2010 mi-a inaintat un act aditional cu prevederi abuzive in art. 3 pct. 5.1 lit. a) care modifica pct. 5 lit. a) din conventia nr. din 19.11.2007 , act aditional pe care daca nu il voi semna pana la 17.09.2010 va fi considerat acceptare tacita din partea subsemnatului si implicit obligarea la plata de noi comisioane pentru a preintampina o paguba iminenta, va solicit sa admiteti actiunea formulata de subsemnat pe cale de ordonanta presedintiala si prin hotararea ce veti pronunta sa determinati BANCA Sucursala Barlad sa nu ma oblige prin actul aditional cu nr. 1 din 09.09.2010 la plata de noi comisioane care nu au fost stabilite la data contractarii respectiv 19.11.2007 .
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 581-582 Cod procedura civila, art 112 Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.36 si 95 (1) din OUG 50/2010
In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii urmatoarelor probe:
SEMNATURA
Domnului presedinte al judecatoriei....................................








incheierea din dosar 22627/300/2009 pronuntata la 11.05.2010


Admite sesizarea făcută de reclamanta – intimată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – CRPC Bucureşti-Ilfov, în contradictoriu cu pârâta – petentă S.C. Volksbank România S.A.. Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de pârâta –petentă, în contradictoriu cu reclamanta – intimată, împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei seria XXX nr.0297415 (nr.48/1259), încheiat la data de 07.10.2009 de către reclamanta – intimată. Constată existenţa clauzelor abuzive în contractele analizate, după cum urmează: 1. Nicolau Eduard Traian - Reclamaţia nr. 9954/06.08.2009; Convenţia de credit nr.0121046/05.09.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 2. Cîrstea Adrian ªtefan - Reclamaţia nr. 6036/09.04.2009; Convenţia de credit nr.0115266/31.07.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 3. Gemeniuc Laura - Reclamaţia nr. 9345/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0121536/29.08.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 4. Necula Bogdan Ioan - Reclamaţia nr. 9339/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0085251/13.03.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 5. Muller Eduard - Reclamaţia nr. 9344/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0104804/DZ/21.06.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 6. Boeriu Sorin - Reclamaţia nr. 9341/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0104324/08.06.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 7. Drăghici Ioan - Reclamaţia nr. 9346/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0088587/DR/20.03.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 8. Ninu Daniel ªtefan - Reclamaţia nr. 9346/09.07.2009; Convenţia de credit nr.0120585/03.09.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 9. Ciciovan Alin Gherasim - Reclamaţia nr. 10320/27.07.2009; Convenţia de credit nr.0090833/PC/30.03.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 10. Popescu Dana - Reclamaţia nr.10838/07.08.2009; Convenţia de credit nr.0065079/29.08.2006; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 11. Drăgan Gina Elena - Reclamaţia nr. 10856/07.08.2009; Convenţia de credit nr.0090276/14.03.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 12. Stănciulescu Mariana - Reclamaţia nr. 10101/22.07.2009; Convenţia de credit nr.0089808/CT/14.03.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 13. Simen Claudia (fostă Cernat) - Reclamaţia nr. 12316/07.09.2009; Convenţia de credit nr.0125653/25.09.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 14. Murse Maria Iulia - Reclamaţia nr. 10317/27.07.2009; Convenţia de credit nr.0099019/MA/04.05.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 15. Fedul Remus Andrei - Reclamaţia nr. 13262/28.09.2009; Convenţia de credit nr.0090024/04.04.2007; Clauza abuzivă din cuprinsul Convenţiei în ceea ce priveşte majorarea dobânzii: - art. 3 lit. d) din Condiţiile Speciale ale Convenţiei – Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; rata dobânzii astfel modificată se aplică de la data comunicării.” 16. Mihai Florina Mirela – Reclamaţia nr. 9094/26.06.2009; Convenţia de credit nr.0039148/19.12.2005; Clauzele abuzive în ceea ce priveşte majorarea dobânzii, precum şi existenţa următoarelor clauze din cuprinsul contractului potrivit: - art. 3 lit. d) „Data ajustării dobânzii – Banca îşi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul intervenirii unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, afişând noua rată la sediile sale; rata dobânzii curente astfel modificată se aplică de la data afişării.” - art. 8.1 lit. a) liniuţa a 2 şi a 3 din Condiţii Generale ale Convenţiei „Împrumutatul nu îşi îndeplineşte obligaţia de plată a sumei precizate, a dobânzilor sau oricăror alte costuri datorate: - conform altor convenţii încheiate de împrumutat cu banca, sau conform altor convenţii de credit încheiate de împrumutat cu alte societăţi financiare de credit. ” - art. 8.1 lit. c) din Condiţii Generale ale Convenţiei „În cazul apariţiei unei situaţii neprevăzute care în opinia băncii face să devină improbabil ca împrumutatul să-şi poată îndeplini obligaţiile asumate conform Convenţiei.” - art. 10.1 din Condiţii Generale ale Convenţiei „Referitor la Convenţie pot apărea, la data semnării sau ulterior modificări de interpretare ale oricărei legi, prevederi sau reglementări aplicabile, care: lit. a) supun Banca la orice impozit, taxă cu privire la creditele acordate sau la obligaţiile sale de a acorda credite sau care schimbă baza de impozitare pentru suma principală şi dobânti la creditele acordate sau care se referă la orice alte sume datoraterezultând din Convenţie cu privire la creditele acordate sau la obligaţia sa dea acorda credite în conformitate cu prevederile legale în baza cărora funcţionează şi este organizată banca. lit. b) impun, modifică sau consideră aplicabile orice rezervă, depozit special sau orice cerinţă similară (de ex. în corelaţie/legătură cu propunerea noului Acord de la Basel privind capitalul propus de către Comitetul de Supraveghere a Băncilor Basel) afectează activele Băncii, constituite cu sau pentru costurile Băncii sau care impun Băncii orice altă condiţie care afectează creditele acordate sau obligaţia sa de a acorda credite. lit. c) al căror rezultat este: I. creşterea costurilor Băncii legate de acordarea sau de punerea la dispoziţie a oricărui credit; II. reducerea cuantumului oricărei sume primite sau a oricărei creanţe a Băncii, în baza Convenţiei” - art. 10.2 din Condiţii Generale ale Convenţiei „În oricare din cazurile mai sus menţionate în termen de 15 zile de la data la care a fost notificat în scris de către Bancă, Împrumutatul va plăti acesteia sumele suplimentare astfel încât să compenseze Banca pentru creşterile costurilor, sau altor rambursări.” 17. Guinea Flavius Andrei – Reclamaţia nr. 12327/07.09.2009; Convenţia de credit nr.0113534/27.07.2007; Clauzele abuzive în ceea ce priveşte majorarea dobânzii, precum şi clauzele contradictorii referitoare la perceperea comisionului de risc din cuprinsul contractului potrivit: - art. 3 lit. d): „Data ajustării dobânzii - Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; Rata dobânzii astfel modificată se va aplica de la data comunicării.” - art. 5 lit. a) din Condiţii speciale ale Convenţiei- Comision de risc „… aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zile de scadenţă, pe toată perioada de derulare a prezentei Convenţii de credit.” - art. 3 pct. 5 din Condiţii Generale ale Convenţiei - Comision de risc „ Pentru punerea la dispoziţie a creditului, Împrumutatul poate datora Băncii un comision de risc, aplicat la valoarea creditului tras, care se plăteşte lunar, în primele 12 luni ale perioadei de credit; modul de calcul şi scadenţa/scadenţele plăţii acestuia se stabilesc în Condiţiile Speciale; În cazul în care, în primul an de derulare a Convenţiei de credit (primele 12 luni) există întârzieri la plata ratelor scadente, Banca poate decide, de la caz la caz, perceperea comisionului de risc şi în cel de-al doilea an (următoarele 12 luni).” 18. Urzică Bogdan Toader – Reclamaţia nr. 11937/27.08.2009; Convenţia de credit nr.0085107/28.06.2007; Clauzele abuzive în ceea ce priveşte majorarea dobânzii, precum şi clauzele contradictorii referitoare la perceperea comisionului de risc din cuprinsul contractului potrivit: - art. 3 lit. d) Data ajustării dobânzii „Banca îşi rezervă dreptul de a revizui structura ratei dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua structură a ratei dobânzii; Rata dobânzii astfel modificată se va aplica de la data comunicării.” - art. 5 lit. a) din Condiţii Speciale ale Convenţiei - Comision de risc „... aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zile de scadenţă, pe toată perioada de derulare a prezentei Convenţii de credit.” - art. 3 pct. 5 din Condiţii Generale ale Convenţiei - Comision de risc „ Pentru punerea la dispoziţie a creditului, Împrumutatul poate datora Băncii un comision de risc, aplicat la valoarea creditului tras, care se plăteşte lunar, în primele 12 luni ale perioadei de credit; modul de calcul şi scadenţa/scadenţele plăţii acestuia se stabilesc în Condiţiile Speciale; În cazul în care, în primul an de derulare a Convenţiei de credit (primele 12 luni) există întârzieri la plata ratelor scadente, Banca poate decide, de la caz la caz, perceperea comisionului de risc şi în cel de-al doilea an (următoarele 12 luni).” 19. Pană Marian – Reclamaţia nr. 11576/21.08.2009; Convenţia de credit nr.0121120/12.09.2007; Clauzele abuzive în ceea ce priveşte clauzele referitoare la perceperea comisionului de risc din cuprinsul contractului potrivit: - art. 5 lit. a) din Condiţii Speciale ale Convenţiei- Comision de risc „0,125% aplicat la soldul creditului, plătibil lunar în zile de scadenţă, pe toată perioada de derulare a prezentei Convenţii de credit.” - art. 3 pct. 5 din Condiţii Generale ale Convenţiei - Comision de risc „ Pentru punerea la dispoziţie a creditului, Împrumutatul poate datora Băncii un comision de risc, aplicat la valoarea creditului tras, care se plăteşte lunar, în primele 12 luni ale perioadei de credit; modul de calcul şi scadenţa/scadenţele plăţii acestuia se stabilesc în Condiţiile Speciale; În cazul în care, în primul an de derulare a Convenţiei de credit (primele 12 luni) există întârzieri la plata ratelor scadente, Banca poate decide, de la caz la caz, perceperea comisionului de risc şi în cel de-al doilea an (următoarele 12 luni).” În baza art. 13 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, aplică pârâtei – petente amendă contravenţională în cuantum de 1000 de lei. Obligă pârâta – petentă să modifice contractele analizate mai sus, în sensul înlăturării clauzelor constatate ca fiind abuzive. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 11.05.2010.

[ link extern ] *

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator
Revin cu noi informatii despre problema mea. Am primit raspunsul bancii la acea contestatie in care mi se spune ca de acum incolo nu mi se mai percepe comision de risc ci numai comision de administrare credit care bineinteles are valoarea comisionului de risc, adica l-au redenumit X-(. Mentionez urmatoarele: in contractul de credit este mentionat ca pe toata perioada creditului comisionul de administrare (dar nu spune a ce….cont sau credit) este 0.Cu toate acestea, inca de la prima rata mi s-a perceput o taxa de 1.75 ron care nu se regaseste nicaieri, nici in contract nici in graficul de rambursare. Cand am intrebat pt.ce este, mi s-a spus ca este com.de administrare cont.Fiind o suma infima am spus, OK, asta e….si am platit-o lunar odata cu rata. Luna aceasta pe data de 14 am fost sa achit rata (pt. ca …deh, sunt client corect :D) si am constatat cu stupoare ca de la 1.75 ron trebuie sa platesc 2.50 ron acea taxa de adm.cont.Am cerut un nou grafic de rambursare in care imi apare noul comision, acela de adm.credit avand valoarea comisionului de risc, dar cel de adm.cont nu apare. Cert este ca in prezent, ei imi percep 2 comisioane de administrare, cont si credit ceea ce contravine OUG.
Lasand la o parte faptul ca nu au voie sa redenumeasca com.de risc, din moment ce in contractul meu scrie ca, com.de administrare (a ce o fi…) este 0 ma gandesc ca si asa redenumit tot nu ar trebui sa-l incaseze pt. ca….este 0. Am facut o incercare si am mai depus o contestatie in care am cerut sa se reanalizeze cazul meu….probabil iar voi primi un raspuns negativ dar macar am incercat! Mai mult ca sigur voi lua drumul ANPC si probabil instanta….Pana la primirea raspunsului de la banca poate se vor incheia si dezbaterile <<la nivel inalt>> referitor la acele amendamentele . Nu stiu daca interpretez eu corect dar m-ar ajuta niste pareri. Multumesc pt. eventualele raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul bancii de a majora dobanda, declarat abuziv de instanta Dana Drambarean Dana Drambarean Judecatoria sectorului 2 al Capitalei a declarat abuzive unele clauze din contractele bancare elaborate de o banca din Romaniaprin care banca a putut majora ... (vezi toată discuția)
Cum se poate castiga un proces cu banca ContSters123067 ContSters123067 NVT, profesor de istorie, a actionat in judecata banca la care avea un credit pe motiv dobanda a fost marita discretinar, invocandu-se conditiile pietei. ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma lamuriti cu privire la prevederile oug 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si cu privire la prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca fox123 fox123 As dori sa ma ajutati si sa va exprimati opinia in legatura cu prevederile unui contract de credit incheiat cu o banca pentru un imprumut de nevoi personale ... (vezi toată discuția)