avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Pot comercializa trabucuri cubaneze in Romania?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Pot comercializa trabucuri cubaneze in Romania?

Pot comercializa in Romania trabucuri cubaneze in magazinul propriu chiar daca nu sunt obtinute de la unicul distribuitor din tara? Din cate stiu Brands International este unic distribuitor al produselor Habanas S.A in Romania, insa sunt interesat sa aflu daca pot comercializa in magazinul propriu aceleasi produse dar obtinute sub forma legala de la un comerciant din alta tara decat Romania.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bogdan2020 , utilizator 06:05, 30 Septembrie 2010
Raspunsul este pozitiv. Aveti grija insa la contrafaceri pentru ca problemele apar, de obicei, sub acest aspect.
Multumesc pentru raspuns. Totusi nu inteleg conceptul de "distribuitor exclusiv". Brands International este distribuitor exclusiv al produselor Habana S.A. in Romania si nu sunt sigur daca asta inseamna ca pentru a le comercializa in magazinul propriu singura cale este sa le cumpar de la Brands International, sau pur si simplu le pot cumpara din alta tara sau pe alta cale(ex. internet, colaborare cu alte firme etc.). Sunt constient de pericolul produselor contrafacute, insa cred ca pot aduce spre comericlaizare produsele originale obtinute la un pret mai mic decat cel oferit de Brands International. Pot avea probleme sau Brands International ma poate actiona in instanta in cazul in care vand aceleasi produse pe care ei sunt distribuitori exclusivi?
Distribuitor exclusiv inseamna ca producatorul a ales un singur distribuitor caruia sa ii vinda direct marfa si pe care il obliga sa nu cumpere aceleasi produse de la alt comerciant, in schimbul unor preturi preferentiale.
Asta nu inseamna ca nu poti cumpara marfa de alt distribuitor "exclusiv" sau neexclusiv din alta tara. Tu nu esti legat de contractul de exclusivitate.

Denumirea de distribuitor "exclusiv" este doar o gaselnita pentru a speria alti retaileri. Sa-i sperie sa creada ca este ilegal sa cumpere de altundeva.

Nu exista distributie exclusiva pentru niciun produs in lumea asta. Incercarea de a impune asemenea intelegeri este contrara legilor anti-trust.

Distributia exclusiva trebuie inteleasa ca este "exclusiva" pentru importator, adica el nu mai are voie sa cumpere acele produse din alta parte decit de la producator.

Pentru terti, nu exista exclusivitate. Alti retaileri pot cumpara produsele de unde vor si sa le vanda cui vor. Nu sunt afectati de distributia "exclusiva".

Un producator nu are puterea de a impune cumpararea produselor doar de la el, in detrimentul altor comercianti. Este ilegal, amenzile sunt absolut uriase.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Multumesc mult pentru raspuns si detalii. M-am lamurit in totalitate. Felicitari pentru cultura in domeniu si pentru forum.
Succes in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Magazin outlet, drept de comercializare ramosim ramosim Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul ... (vezi toată discuția)
Posibil monopol pe piata ? syncmaster syncmaster Buna ziua, Cum poate fi interpretat urmatorul caz: Firma X din Romania importa in baza unui contract de exclusivitate un produs fabricat in Germania ( UE ... (vezi toată discuția)