avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare partiala imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare partiala imobil

Este posibila instrainarea a 1/2 dintr-un imobil (prin vanzare, donatie, ipoteca)?
In caz afirmativ, este necesara precizarea exacta a portiunii vandute sau se poate face la modul general, asa cum se intampla in cazul constructiei in comun sau intr-o succesiune?
Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:10, 5 Decembrie 2010

[ link extern ]

Codul civil, in art.480 defineste astfel proprietatea: "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si de a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege",

si subliniez, adica bunul de vanzare - cumparare sa fie determinat, absolut inseamna INTEGRAL.
Doncean a scris

si subliniez, adica bunul de vanzare - cumparare sa fie determinat, absolut inseamna INTEGRAL.

:rofl:
Poate ca la ingineri "dreptul absolut" inseamna "integral" sau "graham" insa la juristi dreptul absolut este o specie de drept subiectiv unde subiectul activ este determinat iar subiectul pasiv este nedeterminat (toti ceilalti) si pentru exercitarea caruia subiectul activ nu are nevoie de concursul subiectului pasiv, acesta din urma fiind doar tinut sa nu faca nimic prin care sa impiedice subiectul activ de la exercitarea dreptului sau.
:ban: Daca va mai dublati mesajele, mai oferiti "consulatii" absurdiste si fara nici un suport (opinia e un lucru iar absurditatea cu totul altceva) daca va mai "legati" de consultanti ori de alti utilizatori folosind un ton paternal prin nimic justificat voi propune sa fiti banat definitiv de pe acest site.
Daca mai era cazul, intaresc recomandarea facuta de u.b.i.k.
Doncean a scris:

[ link extern ]

Codul civil, in art.480 defineste astfel proprietatea: "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si de a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege",

Sunt licentiata in drept, si sa va spun sincer este cea mai interesanta idee pe care am auzito despre un bun determinat - INTEGRAL
:tooth:
Cu permisiunea dumneavoastra am sa o dau exemplu colegilor mei de pe admitere INM.
Cred ca omul merita un premiu pentru perla anului.
As dori sa fac o vanzare(sau donatie) din cota parte pe care o detin asupra unui drum cota indiviza, fara ca bunul comun(drumul)sa-si schimbe destinatia-deci va ramane tot ca drum de servitute in folosul lui X.Am acest drept?
Se presupune ca , coproprietarul poate dispune de acest lucru ,aceasta cota fiind tot o forma de proprietate si cata vreme nu se schimba destinatia bunului comun si nu impiedica exercitarea drepturilor de trecere a celorlati coproprietari, nu vad de ce nu s-ar putea, dar intreb, pentru o informare corecta.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare cotã parte TheThunder49 TheThunder49 Bună seara! am şi eu următoatoarea speţă: A şi B sunt prop. unei case şi al terenului aferent, A vrea să înstrăineze cota parte a sa, îi trebuie ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare Doncean Doncean Partile indivize intr-un contract de vanzare cumparare este un lucru determinat? Codul civil: SECTIUNEA III Despre obiectul conventiilor Art. 964. ... (vezi toată discuția)