avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... donatie intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

donatie intre soti

am achizitionat , in timpul casatoriei , un apartament .
doresc ca partea mea din apartament sa o donez sotiei , astfel incit ea sa fie singura proprietara a apartamentului .
se poate incheia un astfel de act ?
avind in vedere raspunsurile oarecum contradictorii , puteti preciza daca pot sau nu dona sotiei ?

multumesc
Pe fond nu sunt contracdictorii, sunt forme translative ale proprietatii, insa, asa cum a mentionat si dna utilizator gi_jane2, ar trebui sa mentionati scopul si daca aveti copii, in functie de precizari, veti primi si raspunsuri mai putin contradictorii.
oflorin a scris:

avind in vedere raspunsurile oarecum contradictorii , puteti preciza daca pot sau nu dona sotiei ?

Raspunsurile nu sunt numai contradictorii, ci unul este gresit ( pt ca donatia intre soti este permisa), dar nici restul nu sunt corecte:)
Potrivit Codului civil, art. 937 alin. 1: orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila. Adica va puteti razgandi oricand si sa luati bunul inapoi.

Dar...
Din graba nu s-a observat in intrebarea dvs. faptul ca doriti sa donati jumatate dintr-un bun comun, achizitionat in timpul casatoriei, ceea ce contravine prevederilor art. 30 alin. 2 din Codul familiei: comunitatea de bunuri nu poate fi micsorata pe aceasta cale.

Adica donatia este posibila numai privind bunurile proprii, de ex. daca aveati imobilul dinainte de a va casatori si doreati sa donati o cota parte sau intregul sotiei se putea.

Asa nu se poate.
In ceea ce priveste contractul de donatie incheiat intre soti (deci in timpul casatoriei), poate avea ca obiect numai bunurile proprii ale sotului donator si care devin astfel bunuri proprii ale sotului donatar,

Potrivit art.937 alin.1 C.civ., "orice donatiune facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila".

Deci, se poate, daca este un bun al dvs inaite de casatorie, dar conform detaliilor din topik fac exceptie bunurile din comunitatea devalmasa si in acest caz nu se poate dona conform Codului Familiei.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic
Vanzarile intre soti sunt prohibite de lege .Donatiile , desi revocabile oricand , sunt permise intre soti. ( cauza de ineficacitate nu e incidenta pentru survenienta de copil )
Insa un asemenea act este lipsit de efecte juridice daca donatorul isi exprima vointa, in sensul revocarii .
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters121502 ContSters121502 Buna ziua, o casa dobandita in timpul casatoriei se imparte intre soti daca aceasta a fost dobandita prin donatie de la parinti sotului numai lui( casa fiind ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament dobandit inainte de casatorie vb1 vb1 Inainte de casatorie, sotul a dobandit un apartament pe care dupa casatorie, l-a donat in proportie de 50% sotiei (cu drept de instrainare a partii sale). Pe ... (vezi toată discuția)