avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce sanse de castig ale procesului am ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce sanse de castig ale procesului am ?

Buna ziua,

este vorba de conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru a fi admis in doua institutii de stat diferite:

1. Administratia penitenciarelor:

- să nu fi suferit condamnări (cu executarea/suspendarea executării pedepsei sau amendă penală), să nu se afle în curs de urmărire penală sau judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

2. Politia romana:

- să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

Problema este urmatoarea si anume ca eu am dat examen si am fost admis la Institutia Administratiei Penitenciarelor, dupa ce am fost declarat admis si oficial fiind postate rezultatele pe site-ul institutiei sunt chemat si mi se spune ca in urma unei reverificari ale dosarului se pare ca din cauza unei probleme pe care am avut-o in anul 2000 pe cand aveam 20 de ani, din cauza consumului de alcool la volan ( fara nici un fel de incident ) nu voi mai putea fi scolarizat in cadrul institutiei, initial am crezut ca este o gluma. Imediat am mers la judecatorie si am verificat si se pare ca problema pe care eu o stiam rezolvata in urma recursului din spusele reprezentantului meu la vremea respectiva se pare ca fusese rezolvata in sensul ca primisem 3 luni cu suspendare.Problema este ca nestiind de aceasta pedeapsa la sfarsitul intocmirii dosarului pentru scolarizare am declarat pe proprie raspundere ca nu am suferit condamnari, iar cei de la resurse umane m-au sfatuit sa imi retrag singur dosarul sa nu am probleme cum ca am facut fals in declaratii. Imediat am mers la un avocat care mi-a spus ca din moment ce a intervenit reabilitarea de drept condamnarea si toate interdictiile ce survin din ea inceteaza ba mai mult nici nu au nici un drept sa nu ma scolarizeze si ca daca ai vom actiona in judecata vom castiga pentru ca este o incalcare a drepturilor obtinute in urma unei reabilitari ce te repune in toate drepturile avute initial. Am mers din nou la biroul de resurse umane ale institutiei, le-am prezentat pe scurt ceea ce am discutat cu avocatul si acestia mi-au spus ca nu au cum sa ma scolarize pentru ca nu au cum sa puna un ,,infractor'' sa pazeasca alti infractori ( in cazul conditiilor de admitere in Penitenciare ), intrebarea mea a fost atunci cum este posibil ca ,,infractori'' sa aresteze infractori ( in cazul conditiilor de admitere in cadrul Politiei ). Problema este ca mi-am dat si demisia de la job-ul actual, nemaivorbind de sumele cheltuite pe meditatii si stresul prin care am trecut cu invatatul ( sculat la 5 dimineata pt a invata, plecat la 7 la servici, intors la 17:30 si pus din nou pe invatat pana la ora 2 noaptea ) si acum sunt in pom si pomul in aer.

Ce credeti ca e de facut in stadiul asta ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:45, 7 Octombrie 2010
Ati suferit o condamnare, care ramane la cazier. Nu stiu ce intelegeti prin reabilitare...Cine v-a reabilitat si cum ? Cazierul ramane patat.


Art. 133. - Efectele reabilitarii

Reabilitarea face sa înceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.

Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare în functia din care infractorul a fost scos în urma condamnarii ori de rechemare în cadrele permanente ale fortelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.

De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra masurilor de siguranta, cu exceptia celei prevazute în art. 112 lit. d).

adica :

Art. 112. - Felurile masurilor de siguranta

Masurile de siguranta sunt:

a) obligarea la tratament medical;

b) internarea medicala;

c) interzicerea de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alta ocupatie;

d) interzicerea de a se afla în anumite localitati;

e) expulzarea strainilor;

f) confiscarea speciala;

g) interdictia de a reveni în locuinta familiei pe o perioada determinata.

Ei pot sa va interzica accesul la genul respectiv de functie.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Maria - Amelia Ionescu, Mediator
legea nu a fost data de cei de la penitenciare.
in primul rand nu sunt de acord cu avocatul pe care dvs l-ati contactat .
era de datoria dvs sa vedeti care sunt repercusiunile la infractiunea pe care ati comis-o in trecut si nu vad cum de nu ati luat la cunostinta mai ales ca ati scris ca avocatul era platit.
acum e o situatie delicata pentru ca intradevar ceea ce ati facut dvs in momentul in care ati completat acea declaratie e de domeniul penalului din punctul meu de vedere.
va rog sa aveti in vedere si faptul ca politia apartine de ministerul administratiei si internelor in timp ce cei de la penitenciare de ministerul justitiei.
inainte regulile erau mult mai stricte atat la politie cat si la penitenciare.
vedeti legea 293/2004 privind statutul functionarilor publici din administratia penitenciarelor
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
doberv, utilizator
Daca ai suferit o condamnare de 3 luni cu suspendare in anul 2000, conform art 81, 82 din CP inseamna ca este reabilitata de drept si nu mai este considerata cazier, daca nu ai mai savarsit o alta fapta in interiorul termenului de incercare de 2 ani + cele 3 luni de la data condamnarii. Prin urmare, ai toate sansele sa castigi procesul in instanta si sa iti recuperezi toate sumele de bani cheltuite si sa fii scolarizat. Daca ti-ai retras singur dosarul de la scoala si eventual ai dat o declaratie in acest sens, este important si ce ai scris in aceasta declaratie.
Prevederile la care va referiti exista inserate in regulamente respectivelor institutii si nu numai (in orice institutie care are ca obiect de activitate ordinea publica si siiguranta nationala)si sunt corecte.
Explicatie:
In momentul intreprinderii unui astfel de demers intrebarea care vi se pune este daca ati fost vreodata condamnat,nu si daca ati fost reabilitat,iar verificarile se fac urmarind fisa operativa de cazier a dvs,unde sunt trecute toate eventualele abateri de la lege,inclusiv cele reabilitate.
Nu se poate afirma ca dvs,nu cunosteati ca ati fost condamnat si ati dat declaratia in necunostinta de cauza,mai ales ca stiati despre reabilitare,eventual chiar ati intreprins demersuri in acest sens.
Desi vi s-a pus in vedere ,nu ati retras dosarul,astfel ca aveti in mod cert culpa imputata,aceea ca nu ati declarat adevarul ,cunoscand consecintele legale.

Imi pare rau pentru dvs,dar nu aveti sanse.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
De faptul ca am avut o condamnare am aflat in momentul in care mi-au comunicat domnii de la resurse umane. Am mai sustinut in anul 2005 un examen pentru incadrari directe la pompieri si nu am avut nici un fel de problema. In ceea ce priveste reabilitarea ca si procedura abia acum am aflat de ea si nu am facut nimic in sensul acesta, pentru ca am inteles ca pot fi doua feluri de reabilitare, una judecatoreasca ( la cerere ) si alta de drept ( in cazul in care trece o anumita perioada de timp ), ori in cazul meu a intervenit cea de drept tocmai pt faptul ca eu am fost ferm convins ca ,,s-a rezolvat'' conform asigurarilor primite. In momentul in care s-a produs evenimentul eram student si aveam si diferite job-uri part time pentru a ma putea intretine, iar in ultimul an am reusit sa ma angajez cu contract pe perioada nedeterminata, nu am mai avut nici o abatere, absolut de nici un fel, nici de atunci inainte si nici inainte de nefericitul eveniment, iar ceea ce s-a intamplat in 2000 a fost o greseala copilareasca neavand un caracter de repetabilitate, pot sa spun ca sunt un consumator de bauturi alcoolice care in cel mai grav caz poate fi incadrat la categoria ocazional, asa eram si inainte de petrecerea evenimentului nefericit, pur si simplu am avut nesansa sa ma opreasca tocmai pe mine.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
ruller, utilizator

Alte discuții în legătură

Antecedent penal vs cazier judiciar boglaz boglaz Buna ziua Pentru admiterea la Institutul National de Magistratura una din conditiile pentru acceptarea dosarului de inscriere este \"lipsa antecedentelor ... (vezi toată discuția)
Amenda penala,reabilitata de drept,mai este considerata antecedent penal? mozart mozart As dori sa stiu daca ma pot inscrie la examenul pt admiterea la Institutul Nat.al Magistraturii,daca am avut o amenda penala...pt care a intervenit intre timp ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale ? quasimodo821 quasimodo821 in anul 2007 am fost cercetat pentru furt calificat ,mi s-a facut dosar penal, prejudiciul fiind mic , am recunoscut fapta si am primit o amenda administrativa ... (vezi toată discuția)