avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Hotarea CEDO in cazurile pilot impotriva Romaniei - ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Hotarea CEDO in cazurile pilot impotriva Romaniei - Art. 1 Protocol 1 Conventie

Anunt pe aceasta cale, in premiera, ca pe 12 Octombrie, CEDO va publica hotararea in cazurile pilot impotriva Romaniei privind nerespectarea Art. 1 din Protocolul 1 la Conventie, privind proprietatea.
Judecarea celor 2 cazuri pilot, Atanasiu vs. Romania si Solon vs. Romania (in care am fost aparator) a avut loc pe 8 iunie.
Sunt foarte curioasa daca, macar dupa aceasta hotarare, onor instantele noastre vor recunoaste in sfarsit ca Art. 1 din Prot. 1 si jurisprudenta CEDO fac parte din dreptul intern !!
Am avut surpriza saptamana trecuta, la TMB, ca o judecatoare sa-mi invoce din oficiu, si sa si admita, exceptia prescrierii dreptului la actiune intr-o actiune in revendicare, motivata in drept pe Art. 1 si pe vreo 30 de hotarari din jurisprudenta CEDO !
Si asta dupa ce la primul termen imi ceruse sa motivez cererea in dreptul intern !!! Si i-am motivat cu vreo 2 volume de CEDO..

Sa vad ce motivare imi va face ea.. :stunned:

Lansez cu acest prilej o dezbatere privind evolutia, si, bineinteles, solutia eventualelor actiuni ale colegilor avocati, incadrate pe Art. 1 si pe jurisprudenta CEDO...
Multumesc.

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Cel mai recent răspuns: karateka , utilizator 14:57, 23 Octombrie 2010
Buna dimineata,

Este bine de vazut - au mai fost doua decizii pilot ale CEDO privind incalcarea art. 1 din Prot. 1 - prin care CEDO indruma statul roman sa ia masuri legale in concordanta cu dispozitiile CEDO de a se urgenta procesele si, de asemenea, pentru ca legea proprietatii sa fie clara.
Judecatoarea respectiva nu stie ca, o actiune in revendicare este imprescriptibila?
In cauza Chiva vs. Romania (am reprezentat petentul) s-a pronuntat pe incalcarea art.1 din P 1, o pot trimite in lb. romana, pe site este doar varianta in lb franceza.
Textul hotarii, integral, aici.
[ link extern ]


Sunt multe aspecte de discutat. Personal, sunt impotriva adoptarii variantei poloneze, respectiv de plafonare a valorii despagubirilor si de acordare a acestora esalonat, timp de mai multi ani...CCR-ul nu cred ca va da unda verde unor astfel de masuri. Ramane de vazut.

Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Unica solutie democratica -in adevaratul sens al cuvantului- va fi abrogarea lg 112/1995 si lg 1/2009, precum si restituirea in natura -indiferent de acel termen limita de depunere a cererii de tip postcomunist- a imobilelor revendicate pe lg 10/2001 pt. imobilele nevandute de Stat pe lg 112/1995, tinand cont de calitatea de proprietar legal si absolut, inainte de prima nationalizare conf. decr. 92/1950.
Opinia mea mai pe larg o puteti citi intr-un articol pe care l-am publicat astazi pe site-ul Hotnews.
[ link extern ]

(in atentia moderatorilor: va rog sa stergeti link-ul daca acesta contravine regulilor forumului).
Multumesc.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

Buna ziua!
Imi puteti trimite hotararea CEDo in cazul primului proces pilot Atanasiu si altii vs. Romania, la imrekerekes@hotmail.com?
Sia-si dorisa va intreb inca ceva. In celelalte procese pilot sunt si persoane fosti chiriasi, cumparatori pe Legea 112/1995?
Va multumesc.
Cu stima Kerekes Imre

Alte discuții în legătură

Cedo - prelungire termen aplicare masuri din cauza maria atanasiu c. romania WEO WEO CEDO a comunicat la 3/04/2013 ca a acceptat solicitarea Guvernului Romaniei de prelungire a termenului stabilit pentru punerea in aplicare a masurilor generale ... (vezi toată discuția)
Despagubire aur confiscat - bnr/ min fin - temei legal 2010? Izabela_Simion Izabela_Simion Buna ziua, Va rog cine stie care e temeiul legal in 2010 pentru despagubire aur depus fortat in BNR, odata ce OUG 190/2000 a expirat in 31.12.2009? Se mai ... (vezi toată discuția)
Legea112+legea voiculescu cristiantheo cristiantheo Buna ziua! Este vorba de un apartament cumparat in 1997 cu legea 112. Prin 2001 au aparut niste mostenitori care au dat in judecata pmb si pe 2.12.2008 au ... (vezi toată discuția)